zenicaonline@gmail.com

Zenička Halda

Piše: Ibrahim Emić/Kolekcionar52

Malo o Zenici ima pisanih tragova, pogotovo o mjestima koja su već svojim imenom postala toponim, imenom koje je nastalo samim postajanjem tog mjesta. Često ljudi spomenu  Haldu kao orijentir za put prema Tetovu ili Brist, pa i Trokuće. Halda je smještena između Brista i Trokuća, sa desne strane puta kada se ide iz Zenice. Prkosi vremenu još iz doba AU, a služila je za odlagalište jalovine iz Rudnika mrkog uglja Zenica. Samo ime joj kaže da je to stovarište tvorničkog, u ovom slučaju rudničkog otpada. Naime, prije transporta uglja potrošačima, ugalj se na rudniku prebirao, čistio od svega onoga što nije ugalj, pa se taj otpad odvozio na Haldu. Mjesta gdje se odvajala jalovina zvala su se trigle, danas bi rekli separacija, a taj posao su radili uglavnom rudari pod nekom disciplinskom kaznom.

Izdvajao se najvećim dijelom onaj bijeli kamen iz uglja što je u stvari bio kreč. Upravo taj kreč okolno stanovništvo je kopalo po Haldi, prosijavalo i prodavalo pod građevinski kreč. Veće komade su drobili koliko su mogli a ostatak su vraćali na Haldu.

To im je bio dodatni prihod, a djeca su neumorno radila vadeći kreč iz Halde. Slijeganjem jalovine dolazilo je do zapaljenja kreča pa se često mogao vidjeti dim koji izlazi iz Halde. Znao je nekada biti i požar na koji su morali intervenirati Zenički vatrogasci. 

Iza Halde prolazio je krak rijeke Bosne, u čijem koritu se moglo uloviti dosta ribe što su i činili stanovnici Brista i Podriježja. Živopisno i interesantno mjesto iz tog doba, Halda iz koje se više ne puši, iz koje se ne vidi plamen, iz koje se ne vadi više kreč. A nema više ni kraka rijeke Bosne ni ribe u njoj…

 

 

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: