zenicaonline@gmail.com

Transformacija jedne države: Od multikulturalnosti do geta

Transformacija jedne države: Od multikulturalnosti do geta

Getty Images

Pojam danskog identiteta nekada se ogledao u toleranciji prema drugima i drugačijima, ali slika današnje Danske prilično se promjenila.

Porastom uticaja desnih nacionalista, poput populističke Danske narodne stranke koja je na zadnjim parlamentarnim izborima po broju osvojenih glasova druga stranka u državi, u Danskoj službena politika postaje nešto što je bilo nezamislivo, prenosi pisanje “Gardijana” hrvatski “Jutarnji list”.

Naime, Danska je postala jedina država zapadnog sveta koja je službeno uvela “geto”, odnosno područje čiji stanovnici žive pod drugačijim pravilima u odnosu na ostatak zemlje. A u “getu” žive migranti. 

Prema nekim pravilima koja važe samo za “geta” su: Deca iz geta moraju od svoje prve godine da provedu najmanje 25 sati sedmično u državnom vrtiću u kom se govori danski, takođe, sprema se i zakon po kom su predvođene dodatne zatvorske kazne za stanovnike geta ukoliko budu osuđeni za zločin, kao i strožije kazne za zločine unutar područja “geta”. 

Predloženo je i da se deci koja žive u “getu” uvede policijski čas, koji bi se sprovodio tako da im se stave narukvice na zglobove. 

Nacrt nove zakonske regulative danska vlada opravdava zaštitom danskog društva i danskih vrednosti i navodi da su “područja geta” jasno definisana nizom činilaca- prihodima, nezaposlenošću, stopom kriminaliteta, stepenom obrazovanja, porodičnim stablom… 

Martin Henriksen iz DPP-a prilično je iskren kada govori o podršci politici getoizacije Danske. On kaže da ne smatra Dankinjom nijednu muslimanku koja nosi maramu na glavi, bez obzira na njeno mesto stanovanja, jezik ili privrženost danskim vrednostima. “Prvo bi trebalo da skine maramu”, kazao je taj političar koji je inače jedan od onih zvaničnika koji su progurali aktuelnu zabranu nikaba, marame koja prekriva celo lice. 

Njegov sledeći plan je da se ograniči nošenje hidžaba, marame koja prekriva glavu.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: