zenicaonline@gmail.com

IN MEMORIAM: Dervo, hvala ti!

Svakodnevno odlaze ,,veliki i mali” ljudi ostavljajući za sobom velika i mala djela. Ovih dana nas je napustio Vrače Dervo, čovjek koji je ostavio lijepu uspomenu onim što je činio za Grad Zenicu a posebno za obrazovanje. Činio je to tiho, iz prikrajka , ne na velika zvona, svojim djelima.

Naša saradnja je dugogodišnja, stručna reklo bi se, a došla je do izražaja mojim uposlenjem u SZŠ-a u Zenici. Naime, prvi video nadzor u ZDK u jednoj školi bio je postavljen upravo u ovoj školi na obostrano zadovoljstvo. Na postavljanju video nadzora bili su angažovani učenici i nastavnici uz asistenciju stručnjaka Dervinog preduzeća. Pored uštede na stavci usluge, učenici su svojim praktičnim radom stekli iskustvo za te poslove čime im je bilo omogućeno da po završetku svoga školovanja nađu zaposljenje u Dervinoj firmi. 

Saradnja je nastavljena i donacijom materijala Dervine firme prema školi što je nastavnicima omogućavalo lakše izvođenje praktične nastave. Prva mjesta na takmičenjima na Festivalu rada srednjih škola BiH osvajana su zahvaljujući upravo tom materijalu što su zabilježile i TV kuće i što je vidljivo na F stranici škole. Dervo je shvatao obrazovanje kao čvrstu vezu teoretskog i praktičnog rada, forsirajući praktičan rad u svrhu osposobljavanja tehničara praktičara koji će biti spremni odmah po završetku svoga školovanja izvršavati svoje radne zadatke.

Posebnu zahvalnost iskazujem njegovim sponzorstvom za moju prvu knjigu ,,Zenica putovanje……..”, čime je omogućeno Zeničanima a posebno Zeničkoj dijaspori da se za trenutak vrate u nekadašnje vrijeme…

S poštovanjem !

Penzionisani nastavnik SMŠ Mladost Zenica, Ibrahim Emić

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: