zenicaonline@gmail.com

Njemački predsjednik o 200. godišnjici Marxova rođenja: Ne treba ga ni veličati ni protjerivati

 Njemački predsjednik o 200. godišnjici Marxova rođenja: Ne treba ga ni veličati ni protjerivati

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier pozvao je u četvrtak u Berlinu građane Njemačke da se povodom 200. godišnjice rođenja filozofa Karla Marxa trezveno suoče s likom i djelom njemačkog teoretičara.

“Mislim da mi Nijemci u godini 2018. Karla Marxa ne bismo trebali ni veličati ni protjerivati iz povijesti“, rekao je Frank Walter Steinmeier tijekom rasprave na temu “200 godina Karla Marxa – povijest i aktualnost“, održanoj u sjedištu predsjednika, dvorcu Bellevue u Berlinu.
 
“Marx je usprkos kontradikcijama veliki njemački mislilac”
 
Steinmeier je zaključio kako je Karl Marx, usprkos kontradikcijama, “veliki njemački mislilac“.
“Mi smo u stanju prihvatiti nekoga kao što je Karl Marx jer smo mi zemlja kojoj je doslovno u identitet ispisano spajanje kontradikcija naše povijesti: kako najtamnije jazove, tako i neslućene visine“, rekao je Steinmeier.
 
On je ukazao na to da se podvojeni odnos naspram Karla Marxa posebno osjeća na istoku zemlje, na području bivše socijalističke Njemačke Demokratske Republike.
 
“Ja sam susreo mnoge istočne Nijemce koji prema Marxu gaje podvojeni odnos: s jedne strane su sretni da su ga se riješili, njega i DDR režima. A s druge strane se nadaju da jedna druga strana Marxa ima još mnogo toga reći. Recimo nešto na temu opasnosti koja vreba od nesputanog kapitalizma i mogućnostima pravednijeg i humanijeg gospodarskog poretka“, rekao je Steinmeier.
 
Obilježavanje godišnjice počinje sutra, dolazi i Juncker
 
Njemačka brojnim manifestacijama obilježava 200 godina rođenja Karla Marxa. Središnja svečanost u njegovom rodnom Trieru započinje u petak, kada se očekuje i govor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.
 
S još svježim ožiljcima Hladnog rata, ljudi iz kapitalističke bivše Zapadne Njemačke i nekoć komunističke Istočne o Marxu razmišljaju različito. 
 
Neki ga cijene kao vizionara koji je predvidio bolesti tržišne ekonomije, a drugi ga preziru zbog ideja koje su nadahnule staljinističke režime.
About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: