zenicaonline@gmail.com

Za regiju bez viza

 

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Kosova (YIHR BiH i YIHR KS) ovih dana su organizovali studijsku posjetu Sarajevu u okviru bilateralnog programa razmjene pod nazivom VISAthing Exchange Program za mlade ljude iz BiH i Kosova, s ciljem borbe protiv ograničenja slobode kretanja i onemogućavanja mobilnosti mladih u regiji, imajući u vidu vizni režim između Bosne i Hercegovine i Kosova.

 

Potaknuti jučerašnjim izjavama članova Predsjedništva BiH za vrijeme zvanične posjete Srbiji, koje su po ko zna koji put usmjerene ka daljoj podijeli javnog mnijenja o pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, umjesto ka rješavanju problema u vezi sa ograničenjem slobode kretanja i onemogućavanju mobilnosti mladih u regiji, grupa mladih koja učestvuje u studijskoj posjeti Sarajevu, a koja se sastoji od mladih iz BiH i Kosova, te mi kao organizatori programa, spontano smo jutros odlučili da se okupimo ispred Katedrale i prošetamo Titovom do zgrade Predsjedništva kako bi građanima i građankama, ali i članovima Predsjedništva poručili da želimo regiju bez viznog režima. 

 

Trenutni odnos državnog vrha Bosne i Hercegovine u smislu nerješavanja problema viznog režima smatramo licemjernim imajući u vidu učešće države u tzv. berlinskom procesu, pristupanju različitim regionalnim sporazumima o saradnju među zemljama zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, a posebno sporazumu o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja treba doprinijeti mobilnosti mladih u regiji.

 

Mi, mladi s ove i one strane viznog režima, poručujemo da želimo regiju bez viza: Bez viza za Kosovo – Pa viza për BiH*.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: