zenicaonline@gmail.com

Regionalna advokatska/odvjetnička komora Zenica, saopćenje za javnost

 

 

          Povodom požara koji se desio u noći 04.12.2017. g.  u Ulici Aska Borića u Zenici, u kojem je našem kolegi, advokatu Srđanu Petriću, zapaljen putnički automobil ”Audi Q5”,  Regionalna advokatska /odvjetnička komora Zenica izražava svoje žaljenje, te najoštrije osuđuje ovaj čin kao bezuman, podmukao i kukavički napad na osobu advokata, člana naše Advokatske komore, koji obavlja advokatsku djelatnost sa sjedištem advokatske kancelarije u Zenici.

 

Svi članovi Advokatske komore i kolege advokati zgroženi su napadom na imovinu našeg  cijenjenog kolege Srđana Petrića i izražavaju zabrinutost,  obzirom da je ovo još jedan u nizu napada na advokate.

 

Stoga očekujemo i zahtijevamo od svih nadležnih organa i institucija da poduzmu sve u cilju otkrivanja , pronalaska i identifikovanja učinilaca počinjenog krivičnog djela, te efikasno i brzo procesuiranje i kažnjavanje po Zakonu.

 

Ovo posebno ističemo  iz razloga što advokati obavljaju tešku i odgovornu profesiju u kojoj su nezaštićeni i faktički,  a  i prema zakonskim propisima, imajući u vidu da je u prethodnom periodu već bilo  nekoliko  počinjenih napada na ličnost i imovinu advokata. Podsjećamo na slučaj  tragičnog napada koji se desio u februaru 2015. godine,  u kojem je smrtno stradala naša koleginica  Jasmina Koričić, advokat iz Bihaća, te napad na našu kolegicu Delisu Madžo iz Jajca, koji se desio 11.05.2016.godine a koji nije rasvijetljen ni do danas, te druge napade o kojima je javnost informisana.

 

Stoga Advokatska komora insistira da se poduzmu sve mjere u rasvjetljavanju  predmetnog događaja  i sprečavanju budućih sličnih slučajeva napada na advokate i druge članove pravosudnog sistema, a sve  s ciljem  zaštite života i integriteta svih članova društva i osiguranja normalnog i civilizovanog okruženja i uslova rada i življenja.

 

Zenica, 05.12. 2017. godine     

 

                                                                Predsjednica Upravnog odbora

                                              Regionalne advokatske / odvjetničke komore Zenica

                                                            Vukica Marjanović-Suljić

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: