* * *

1. Bron/Broen (2011. – )

Pronalaskom beživotnog tijela na mostu koji spaja Dansku i Švedsku, i to točno na granici, danski inspektor Martin Rohde i Šveđanka Saga Norén bivaju primorani dijeliti jurisdikciju i međusobno surađivati kako bi otkrili ubojicu. Snimljene su i dvije sezone američke verzije serije, no originalna, skandinavska, je bolja (po subjektivnom mišljenju). Prva epizoda četvrte sezone izlazi 1. januara 2018., stoga požurite.

2. Stranger Things (2016. – )

Intrigantnim nestankom lokalnog dječaka, njegova majka, policijski šerif i najbolji prijatelji bivaju prisiljeni suočiti se sa zastrašujućim silama kako bi ga pronašli i vratili na sigurno. Nešto najnapetije što je ikad snimljeno (opet subjektivno mišljenje). Druga sezona, od dosad snimljene dvije, izašla je krajem oktobra.

3. The Young Pope (2016. – )

Početak pontifikata Lennyija Belarda, iliti Pija XIII, prvog američkog pape u povijesti. Prva i jedina, za sada, sezona izašla je krajem oktobra 2016. godine. Jude Law, u glavnim ulogama, i Paolo Sorrentino, kao tvorac serije, trebali biti dovoljan razlog da vas privuku.

4. Narcos (2015. – )

Prilično uvjerljiv pregled zločinačkih poduhvata kolumbijskog narko-bosa Pabla Escobara. To je sasvim dovoljno za spomenuti kako bi serija privukla publiku. Napomenut ću, ipak, kako serija prati i brojne druge zločince koji su godinama tlačili zemlju. Treća sezona izašla je 1. septembra.

5. Mindhunter (2017. – )

Krajem 1970-ih dva FBI agenta proširuju domenu kriminalnih znanosti zadirući u samu psihologiju ubojstva, te preuzimajući rizik nelagodnog približavanja „gnjusnim čudovištima“, jer, kako i sami kažu, kako inače da budu korak ispred psihopata, ako i sami ne razumiju kako (će) se te iste psihopate ponašati. Prva sezona je izašla 13. oktobra 2017. godine.

6. The Handmaid’s Tale

Postavljena u distopijskoj budućnosti, žena je prisiljena živjeti konkubinskim načinom života pod fundamentalističkom teokratskom diktaturom. Tema koja je uvijek aktuelna.

7. Twin Peaks (1991. – 1992.) (2017. – )

Neuobičajen FBI agent istražuje ubojstvo mlade djevojke u još neobičnijem gradiću Twin Peaksu. Snimana je u dva navrata; prve dvije sezone 1991. i 1992. godine, a treća je izašla dvadeset pet godina poslije, točnije sredinom maja ove godine. Likovi su, uglavnom, isti, a priča povezana i podjednako mistična.

8. Black Mirror (2011. – )

Antologijska TV serija koja prikazuje tamnu stranu utjecaja modernih tehnologija na život čovjeka. Svaka epizoda je priča za sebe, a četvrtu sezonu iščekujemo do kraja godine. Serija propituje veoma važnu tematiku, te navodi na razmišljanje o istoj.

9. 13 Reasons Why (2017. – )

Priča prati tinejdžera, po imenu Clay Jensen, na njegovoj misiji razotkrivanja misterioznih razloga iz kojih je njegova srednjoškolska simpatija Hannah izvršila samuoubojstvo. Posljednje dvije serije bi se trebale prikazivati tinejdžerima, i aktivno o njima diskutirati na nastavi. Ipak je to tinejdžerska stvarnost, da ne kažem realnost.

10. Fargo (2014. – )

Čitav niz različitih prijevara, intriga i ubojstava oko smrznute Minnesote. Ipak, sve te priče zagonetno vode, na ovaj ili onaj način, ka gradiću Fargu, ND. Svaka od priča snimljena je prema istinitom događaju, što još više produbljuje mistiku. Treća sezona je izašla krajem aprila aktuelne godine, međutim savjetujemo najprije odgledati istoimeni, Oscarom nagrađeni, film Fargo iz 1996. godine.

Namjerno na listu nisam stavio planetarno popularnu seriju Game of Thrones, mišljenja sam kako je ne treba dodatno preporučavati – ta svi su već čuli za nju, kao ni Tom Hardyijevu Taboo. Ideja je bila da se na listi nađu nešto novije ili aktuelnije serije, tako da nema ni klasika poput The Wire ili nešto novijih Sons of Anarchy i Breaking Bad. Također nema ni miniserija poput Band of Brothers. Ukoliko nekoga zaintrigira i nešto od ovih naslova mimo liste, tim bolje – ipak su to evergreeni.

Priredio: Krešo Ban, izvor: IMDb.com.

Prometej.ba/ Prenosimo uz dozvolu