zenicaonline@gmail.com

Brzi putnički voz iskočio iz šina kod Čapljine

 

Brzi putnički BH voz na relaciji Sarajevo-Čapljina iskočio je iz šina prilikom nailaska na odron kamena- stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine dana 03.12.2017. godine u 19,05 sati. Tom prilikom voz je gurao stijenu ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 m, a lokomotiva na vozu se otkvačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve.  Lokomotiva je za sobom povukla prvi vagon od garniture koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.

 U momentu vanrednog događaja u vozu je bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su zbrinuti i prevezeni do svojih  odredišta. U nesreći je povrijeđen  mašinovođa B.Š. koji je upućen u Klinički centar u Mostaru i nalazi se van životne opasnosti.

 Na mjesto nesreće izašli su pripadnici policije, vatrogasci i Hitna pomoć HNK, a istražne radnje jutros će obaviti  Tužilaštvo HNK. 

 

Željeznice FBiH su formirale komisiju za isljeđivanje ovog vanrednog događaja u skladu sa Uputstvom  o postupku za slučaj vanrednog događaja  (Uputstvo 79).

Stručne ekipe Željeznica FBiH sa potrebnom mehanizacijom nalaze se na mjestu nesreće u cilju uspostave odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji koji je za sada u prekidu do daljnjeg.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: