zenicaonline@gmail.com

Važnost ZAVNOBIH-a

grb2.jpg


Piše: Partizan Bata

Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH)  je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata. Ujedno je bilo i nosilac bosanskohercegovačke državnosti tokom narodnooslobodilačke borbe. Ukupno su održana tri zasjedanja, a prvo se odrzžalo na današnji dan-25. novembra, ratne 1943 godine u Mrkonjić Gradu.

Na tom zasjedanju ideja bosnaskohercegovačke državnosti je revitalizovana, izdat je Proglas narodima BiH, te je formirana čuvena krilatica da BiH nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, kao zbratimljena zajednica koja će osigurati ravnopravnost svih”.
Na čelu ZAVNOBIH-a bio je dr. Vojislav Kecmanović iz Bijeljine.

Od tada prođoše 74 godine, ali poruke koje je poslao ZAVNOBIH, možda su aktuelnije nego ikada.  On je jedna od najslavnijih tekovina naše zajedničke istorije, odnosno antifašističke borbe. On je dokaz da se čak i u tom “tamnom vilajetu” mogu desiti radikalne promjene onda kada se ruke slože u zajedništvu. On nam služi kao istorijsko podsjećanje da smo u jednom trenutku naše istorije znali biti na pravednoj strani, protiv fašističkog zla.

Sa druge strane, ZAVNOBIH je udario temelje moderne državnosti Bosne i Hercegovine. To je prvi pravno politički akt koji Bosnu i Hercegovinu koji definiše našu domovinu kao državu ravnopravnih ljudi.

Pritome se, ni u ludilu, ne treba oduzimati značaj Kulinovoj Povelji sa Dubrovčanima, koja se često naziva i ličnom kartom Bosne i Hercegovine. To je svakako lična karta pojma “Bosna” kao dokaz njegovog hiljadugodišnjeg kontinuiteta.

Ali valja itekako biti svjestan da su srednjovjekovne države bile staleške monarhije i nasljedno leno, a nikako države svih njenih građana na temelju ravnopravnosti. Takve države se formiraju u 18.stoljeću u okviru klasno-kapitalističkih odnosa u Evropi, a kod nas 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Zbog svega toga, možemo s pravom biti ponosni na današnji dan. Možemo konstatovati da se on s pravom i ponosom proslavlja i obilježava kao Dan državnosti, bez obzira na političke relativizacije koje priječe mogućnost dogovora oko državnih praznika.

Stoga, drage Bosanke, poštovane Hercegovke, poštovani Bosanci, dragi Hercegovci (može i obratno 🙂 ), s ponosom Vam, u ime redakcije Zenica-Onlinea, čestitam Dan Državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar!

 

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: