zenicaonline@gmail.com

LAJKA zaboravljeni astronaut

LAJKA zaboravljeni astronaut

Dana 3. novembra 1957. godine, lansirana je u svemir sovjetska svemirska letjelica Sputnjik 2. Prvi Zemljanin koji se našao u svemiru bila je poznata kuja Lajka. Pravo ime bilo joj je Kudravka ali su je zbog glasnog lajanja prozvali Lajka.

Moskovska trogodišnja lutalica bez doma. Mješanac neke vrste terijera i haskija. Pokupljena sa ulice zajedno sa Žućkom i Limoničkom za pripremu čuvenog leta, već naviknuta na ekstremne hladnoće i izgladnjelost. Pripreme koje su uslijedile su bile sve sem humane. Sam satelit koji je izgrađen za Lajku nije bio opremljen za siguran povratak kući. Znali su da se neće vratiti živa i isplanirali su da nekoliko dana provede u orbiti, a da zatim ugine od otrova koji su joj stavili u hranu.

Sputnjik 2 je bio mala konzervica sličnog gabarita kao kućanska veš mašina. Vezana Lajka se nije mogla ni okrenuti. Da bi je pripremili za takve ekstremne uslove stavljali su je u maleni kavez u kojem je provodila 20 dana, a nakon toga u još manji i nanovo manji. Tako zarobljena uz ubrizgani laksativ dobivala je zatvor i nije uspjevala da se isprazni.

Dan prije nego će zauvijek otići na svoj prvi i posljednji let njen lični trener dr. Jazdovski je poveo svojoj kući. U svojoj izjavi je rekao: „Želio sam da uradim nešto lijepo za nju, jer joj je ostalo još malo vremena. Već ujutru će biti stavljena u raketu, lansirana u svemir, odakle se nikada neće vratiti.“

No jutro kada je Sputjnik trebao poletjeti desio se kvar i Lajka je naredna tri dana bila zarobljena na stravično niskim temperaturma.Lansiranje je odloženo do trećeg novembra.

Na današnji dan 1957 godine Lajka je poletjela, smještena u kapsulu koja je lansirana i ubrzo ušla u Zemljinu orbitu.. Ugurana u astronautsko odijelo, koje je izgledalo poput viteškog oklopa u kome se jedva kretala, pa joj je samim tim bio otežan pristup hrani i vodi. Sputnjik je u narednih 158 dana obišao Zemlju 2570 puta i na povratku u atmosferu 14.aprila 1958.godine sagorio. Lajka je uginula nakon sedam sati u četvrtom krugu oko Zemlje u nesnosnim bolovima izazvanim panikom i toplotnim udarom. Sistem za kontrolu temperature se pokvario i temperatura u kapsuli je prešla 40 stepeni i nastavila da raste.

Njen put u svemir je više bio simboličan nego što je služio nauci. Oleg Gazenko Iz tima koji je radio na lansiranju Sputnjika 2 je izjavio: „Što više vrijeme prolazi, sve mi je žalije. Nije trebalo to da uradimo. Ono što smo naučili iz te misije, nije dovoljno da opravda Lajkinu smrt.“

Ruski zvaničnici 11.aprila 2008 godine podigli su spomenik u znak sjećanja na Lajku. Spomenik se nalazi se u blizini vojno-istraživačke ustanove u Moskvi koja je pripremila Lajkin let u svemir i prikazuje psa koji stoji na vrhu rakete.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: