zenicaonline@gmail.com

Udruženje poslodavaca Zenica, saopštenje za javnost

 

Udruženje poslodavaca Zenica daje podršku Udruženju poslodavaca FBiH u zahtjevu da se sredstva dobijena od uplate klirinškog duga vrate u privredu.

Samo stalnim ulaganjima u privredu stvaramo mogućnost za razvoj  entiteta i države.

 

Ulaganja u privredu znače otvaranje novih radnih mjesta,mogućnost za mlade ljude da nadju zaposlenje u BiH ,te na taj način sprečavamo odliv radne snage iz zemlje, kroz povećanje uplata poreza i doprinosa na plate ubrzano se pune penzioni i zdravstveni fondovi.

 

Bilo kakvo saniranje budžetskog deficita ovim sredstvima bi bilo apsolutno neprihvatljivo i neučinkovito.

 

Poslodavci smatraju da se sanacija budžeta treba vršiti na način racionalnog upravljanja prihodima i rashodima.Dosadašnja praksa , koja je bezbroj puta ocjenjena kao negativna od strane Revizora ukazuje da administrativni aparat netransparentno i neučinkovito troši novac poreskih obveznika.

S druge strane, poslodavcima se stalno nameću nova davanja što u uslovima  neuredjenog tržišta  dovodi do stalnog zatvaranja firmi, kao i pada domaćih i stranih investicija.

Novi problem kojim se posebno treba  zabaviti jeste svakodnevni odlazak  u inostranstvo mladih ljudi koji ne mogu naći posao u BiH kao kompletnih porodica od kojih nerjetko jedan pa čak i oba roditelja imaju stalna zaposlenja.

Razlozi odlaska onih koji i imaju zaposlenje leži u niskim primanjima koji ne omogućavaju život dostojan čovjeka 21 –og vijeka.

Dakle,ako ništa ne učinimo , u skoroj budućnosti nas očekuje nedostatak radne snage, posebno one mlade i kreativne.

Pitamo se ko će raditi, ko će će puniti penzione i zdravstvene fondove ? 

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: