zenicaonline@gmail.com

Apel Žalbene Komisije Vijeća za Štampu BiH

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH najozbiljnije upozorava javnost, medije i sve nadležne institucije da je u posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubojstvima i likvidacijom, i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija, putem medija u Bosni i Hercegovini.

 

Govor mržnje nije sloboda govora. To je krivično djelo i kao takvo podliježe krivičnoj odgovornosti! Građani moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima posjetilaca na web portalima, izlažu sebe krivičnoj odgovornosti.

 

Komisija poziva sigurnosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcioniraju otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje  likvidacijama i ubojstvima, a u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

 

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH posebno apelira na urednike online i printanih medija da kroz svoju uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na web portalima.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: