zenicaonline@gmail.com

INTERVJU/ Emina Ridžal: Osjećaj kada pomognete nekome ne može se riječima opisati

 

 

Emina Ridžal je član Crvenog križa Zenica koja je u ovoj organizaciji već više od tri godine. S Eminom smo razgovarali o njenom radu, pomaganju siromašnim građanima Zenice, ali i šire.

U Crvenom križu Zenica ste već više od 3 godine i svakodnevno se borite da nahranite najsiromašnije građane Zenice. Možete li nam napraviti kratki presjek vašeg rada ?

– Izuzetno teško i nezahvalno je napraviti presjek rada, kao što ste i sami naveli, malo dužeg od 3 godine. Humanost, nepristranost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost su principi po kojima radi i djeluje Međunarodni pokret Crvenog križa, a samim tim i Crveni križ Grada Zenice. Ukoliko naučite da primijenite te principe jednostavno oni postanu dio vaše svakodnevnice. Postanu vaša rutina..

Svakodnevnim se hrabrim i nesebičnim radom borite da osigurate pomoć onima koji je najviše trebaju. Što Vas je potaknulo da se bavite ovim poslom?

– Zar treba postojati ono nešto da vas potakne da se bavite humanitarnim radom? Iako su sami počeci bili izuzetno teški, svakodnevni rad, učenje iz svakodnevnih situacija, učešće na treninzima, seminarima kao i međunarodnim misijama su ovaj posao doveli do rutine

Koliko građana koristi usluge zenickog Crvenog križa?

– Teško je govoriti o nekim brojkama, o statistici. One su promjenjive. Ono što nije promjenjivo su ljudi u potrebi. Ako se osvrnemo unazad može se primijetiti da je broj korisnika od rata naovamo dosta manji, što je i razumljivo

Obzirom na tešku financijsku situaciju u BiH, kako uspijeva opstati Crveni križ u Zenici?

– Sreća, znanje, splet okolnosti. Uzimajući u obzir da financiranje aktivnosti Crvenog križa još uvijek, u potpunosti nije riješeno moram da izrazim svoje zadovoljstvo činjenicom da smo možda, trenutno, jedna od najstabilnijih organizacija. Nažalost, situacija je izuzetno složena i podložna stalnim promjenama tako da je nezahvalno praviti bilo kakve dugoročne planove, odnosno strategije razvoja  i samo održivosti.

Imate li podršku grada Zenice? Da li dobivate neke druge donacije u kojim sudjeluje i dijaspora?

– Iako je financiranje od strane Grada Zenice nedovoljno da se pokriju sve aktivnosti koje provodimo, od izuzetnog je značaja. Trenutno se putem financijske podrške koju nam osigurava Grada Zenica pokriva oko 50 % potreba naših potreba, prvenstveno kuhinje. Za sve ostale aktivnosti moraju se pronalaziti drugi izvori financiranja, odnosno sredstva se osiguravaju od lokalne zajednice, a koje nužno ne moraju biti u novcu, prihoda koje ostvari Crveni križ po osnovu Zakona, i naravno donacija iz dijaspore. U većini slučajeva radi se o donacijama u naturi (u robama) ili u opremi.

Koliki je broj socijalno ugroženih osoba na području Zenice? Da li uspijevate svima pomoći?

– Kao što sam već ranije naglasila broj socijalno ugroženih je promjenjiv. Kao što su i promjenjive potrebe naših korisnika. Postoji veliki broj organizacija koje svoje aktivnosti zasnivaju na pomoći socijalno ugroženim i koje kao i mi imaju „svoje„ korisnike.

Moraju li građani ispunjavati neke posebne kriterije kako bi mogli dobiti pomoć Crvenog križa?

– Iako su u Pravilniku o prijemu i distribuciji humanitarne pomoći jasno određeni kriteriji, nerijetko dolazimo u situaciju da jednostavno moramo „zažmiriti“ i na neki način preskočiti dosljednu primjenu propisa. Najbolji kriterij koji nam može poslužiti kao dokaz da je neko u stanju socijalne potrebe je vizualni pregled, odnosno odlazak na teren.

 

Kako je 2016. godina protekla volonterima Crvenog križa Grada Zenice? Koje su sve aktivnosti, odnosno akcije upriličene?

– Najkraće rečeno, radno. Veliki je doprinos volontera u realizaciji aktivnosti Crvenog križa Grada Zenice. Skoro sve aktivnosti koje su realizirane u toku 2016. godine, realizirane su uz pomoć volontera. Niti jednu aktivnost ne bih posebno izdvojila, jer su sve aktivnosti rađene u određenim okolnostima i usmjerene prema određenim kategorijama. Prijem i distribucija humanitarne pomoći, davalaštvo krvi, obilježavanje dana nestalih, dana starih, tjedna djeteta, sanitetsko osiguranje raznih manifestacija, učešće u organizaciji takmičenja iz programa Upozoravanje na svjesnost o postojanju mina i NUS – a, kao i  XV Državnog takmičenja iz poznavanja pružanja prve pomoći su samo dio aktivnosti u kojima su učešće uzeli i volonteri Crvenog križa Grada Zenice.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: