zenicaonline@gmail.com

Istorija Zenice-šesti dio

12620473_10203933010525971_1820798555_o

Pripremio: Muamer Kajić

Željezara Zenica.

Od osnivanja do 1918. g., sa podacima koje možda niste mogli pronaći, te par podataka, koji su do sada pogrešno interpretirani. Dioničko (akcionarsko) društvo željezne industrije je sagrađeno u Zenici da radi na bazi sirovog željeza iz Vareša. Zenica je odabrana radi pruge i značajnih količina uglja. Željezara je osnovana kao zadruga kapitala industrijalaca. Zadrugu kapitala su činili: Martin von Schmidt (Wilhelmsburg, Austrija), Hans (Johann III) von Pengg (Thörl, Austria) i Leon – Leo Bondy (Prag, Češka). Svi su bili mladi i bogati industrijalci.

Eduard Musil je 1885. g. podigao Tvornicu papira u Zenici, uz značajne koncesije koje je dobio od Monarhije. Po tom koncesionom ugovoru, dobio je pravo, da samo tvornica papira Zenica isporučuje sve vrste papira za državnu upravu i naravno po unaprijed utvrđenim cijemama svih vrsta papira. Tvornicu papira je sagradio sa svim potrebnim sadržajima i radničkim stanovima za kvalifikovane radnike, kojih nije bilo u BiH. Uz to je do tvornice doveo i željeznički kolosjek kao odvojak državne željeznice.

Česma Kadinica

Ova česma je postojala sve do 1966. godine, kada je započela gradnja ceste od Talića brda do drvenog mosta i potom gradnja zgrade Uglovnica. Tamo gdje su sada garaže ispod trotoara, a između uglovnice i solitera, tu je bila česma Kadinica. Vjeruje se da je česma veoma stara. Njen kaptirani izvor se nekada nazio ispod dvorišta Nezira Ekinovića, a to bi sada bilo na trotoaru ispred zgrade Maksuzija. Česma je bila veoma važna za okolno stanovništvo, pa je često uređivana. Gradonačelnik Zenice Dr. Asko Borić ju je dao dotjerati 1936. g. uz prethodno ispitivanje kvaliteta i ispravnosti vode.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: