zenicaonline@gmail.com

Intervju: Haris Smailagić, voditelj FITown radionice

10256789_10152129294708230_3204906704805772706_o

Naša misija promocije pozitivnih stvari u našem gradu je najvažniji fundament postojanja portala Zenica-online. S tim u vezi donosimo Vam intevju sa mladim magistrom sportskog menadžmenta, Harisom Smailagićem, koji je odlučio “zasukati rukave” i samostalno započeti posao u struci. U dogovaranju ovog intervjua, isticao je da je to najbolji doprinos i sebi i društvenoj zajednici u kojoj živi.

Dobio je “zeleno svjetlo” od OŠ “Mak Dizdar” za korištenje njihove sale, a o terminima treninga ćemo Vas obavijestiti naknadno.

1.) Za početak, reci nam nešto o sebi?

Zovem se Smailagić Haris, imam 26 godina. Veliki sam zaljubljenik u sport, pa sam se i školovao upravo u toj branši.  Godine 2012 diplomirao sam sport, a 2015 magistrirao sportski menadžment na DIF-u u Sarajevu. Želim nastaviti kontinuiranu edukaciju, ali i rad na ovom polju, pa sam se odlučio na pokretanje sportske radionice FITown koja je namjenjena isključivo pripadnicama nježnijeg spola.

2.) Kako si dosao na ideju da napravis sportsku radionicu?

Prije svega, tražio sam način kako da stečena znanja tokom studija, primijenim u praksi. Odlučio sam da nešto samostalno poduzmem , da pokušam sam sebi obezbjediti makar honorarni posao.

Istovremeno sam, istražujući mogućnosti, uvidio kako u našem gradu nema dovoljan broj ovakvih radionica. To se naročito odnosi na dio grada u kojem stanujem (Crkvice op.aut.). Osmislio sam jedan sveobuhvatan program vježbanja koji ima za cilj da pripadnice nježnijeg spola dobiju sadržajnu i kvalitetnu rekreaciju.

3.) U čemu se sastoji taj program?

Program moje sportske radionice će se sastojati od sistema fizičkih vježbi iz različitih oblasti.  Zasnovan je na “Body Forming” treningu jakog intenziteta koji aktivira kompletnu muskulaturu tijela. Cilj treninga je smanjenje masnih naslaga, jačanje i oblikovanje tijela.

4.) Koliko je važna tjelesna aktivnost za zdravlje?

Rekao bih da je jako važna, naročito u današnjem vremenu kada u svakodnevnom životu sve više robujemo dostignućima tehnologije i kada je kretanje svedeno na minimum. Tempo života je naprosto takav, da se jako malo vremena ima za fizičku aktivnost. Stoga sam i prilagodio termine svojih treninga da budu u najpogodnije vrijeme. Najvjerovatnije će to biti u dane ponedjeljak, srijeda i petak, a termini u ranim večernjim satima.

5.) Postoji dosta vrsta trenera. Od trenera “diktatora” koji naplaćuju prekršaje discipline, do onih sa kojima su kompromisi mogući. Kakav si ti tip trenera i na čemu ćeš insistirati u radu?

Diktator sigurno nisam (smijeh). U principu ono na čemu ću insistirati je  na pravilnom izvođenju vježbi, motivaciji članova da uspiju vježbanjem doći do željenog cilja, i naročito na ozbiljnom shvaćanju treninga.

6.) Da li već imaš zainteresovanih i kako te se može kontaktirati?

Ono što sam čekao, prije pokretanja, je upravo da se skupi određen broj članova kako bih mogao početi sa radom. Trenutno ima, da se tako izrazim, dovoljan broj članova da se može započeti, ali itekako ima mjesta za dodatne članove.

Moguće me kontaktirati preko facebook grupe: https://www.facebook.com/groups/1649260068692266/ i preko e-maila: harchi_ze@hotmail.com ili lično u sali OŠ “Mak Dizdar” u terminima treninga koji će biti naknadno određeni.

7.) Nešto za kraj.

Prije svega bih želio da se zahvalim portalu Zenica-online, što ste mi ustupili svoj medijski prostor za prezentaciju. I sami znate da je svaki početak težak i da je svaka podrška dobrodošla.

Vašim čitateljicama i čitateljima bih poručio da je važno da uvide važnost tjelesne aktivnosti i da probaju naći vremena koje će posvetiti sebi i svom zdravlju. Ukoliko to bude putem moje sportske radionice, obećavam istrajan i predan rad i zdravstvene i estetske benefite.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: