zenicaonline@gmail.com

Legendarni automobili-treći dio Fiat 500

fiat-nuova-500-10

Piše: Đuro Pucar

Godina je 1957. Lansirani su sateliti Sputnjik 1 i Sputnjik 2, rođen je glumac s najviše osvojenih Oskara za glavnu mušku ulogu Danijel Dej Luis (Daniel Day Lewis),  umro je legendarni glumac Hemfri Bogart (Humphrey Bogart), Alber Kami (Albert Camus) je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a na automobilističkom horizontu se pojavio Fiat 500 (službeni naziv je Nuova 500).

Vjerovatno ste, dragi čitaoci, pomislili “ah, pa to je Fićo”. Nije. Fićo je istočnevropska kopija malo većeg Fiata 600, tako da u startu riješimo tu dilemu 🙂

Dakle 1957. godine predstavljen je Fiat Nuova 500, i sam početak njegovog egizistiranja nije počeo baš slavno. Naime bio je neosjetno jeftiniji od većeg i bolje opremljenog Fiata 600, te su se kupci, mahom odlučivali za taj model.

Na svu sreću, čelni ljudi Fiata su uvidjeli u čemu je greška, te su vrlo brzo lansirali verziju Economica, koja je bila osjetno jeftinija. I bajkovita priča je mogla da započne.

Fiat 500 je imao jako simpatičnu karoseriju, koju je dizajnirao legendarni Dante Giacosa, motor postavljen iza stražnje osovine, i u to vrijeme je bio najmanji i najpraktičniji automobil na tržištu.

Dužinom manjom od 3 metra, težinom od 470 kg, bio je pravi gradski zvrk, kojeg se vrlo lako moglo parkirati, a nisu mu predstavljale problem ni uske ulice talijanskih gradova.

Iz današnje perspektive smiješno mali motor je pokretao Fiat 500. 2 cilindra (danas su većina automobilas minimalno 4 op.aut.), zrakom hlađen, ni 500 cm3 radnog obujma (današnji su od 1000 pa nadalje) i 13 konjskih snaga (ne treba pojašnjenje 🙂 ).

Mogao je “potegnuti” do 85 km/h, a nije puno trošio-prosječno 4,5 l na 100 prijeđenih kilometara.

Legendarni magazin Quattrorute, koji je skoro i vršnjak sa Fiatom 500, je uradio opsežan test ovog automobila i njegova reportaža puna hvalospjeva je ušla u anale automobilske istorije.

Talijani ko’ Talijani, majstori dobre reklame, znali su promovisati ovog mališana, a naročito je bila upečatljiva kampanja kao sponzorstvo za izbor za Miss Italije.

Proizvodnja je trajala do 1975. godine, i za to vrijeme je na tržište izbačeno 6 varijanti Fiata 500.

Prvi model se proizvodio do 1960. i imao je vrata s otvaranjem na kontra stranu od danas uobičajene, i platneni krov koji se mogao sklopiti skroz do kraja.

Druga verzija s oznakom “D” se proizvodila do 1969. godine, krov se mogao otvoriti do polovine, a motoru je pvećana radna zapremina i snaga.

FIAT_500_D_1963.jpg

Model s oznakom “K” je postao popularan pod nazivom “Giardiniera” je monovolumen, a imao je motor ispod podnice.

fiat-giardinera00

Zatim model “F” koji se proizvodio između 1965. i 1972. kojem su se vrata otvarala “normalno”, a dobio je i nove detalje na maski automobila.

Fiat-500-F
Model L (Lusso) bio je predzadnji u povijesti Fiata 500 i sa sobom je donio znatno modernizirani interijer, primjeren automobilima svojeg doba. U proizvodnji je bio između 1968. i 1972.

Fiat_500_L

Konačno, 1972. na scenu stupa izvedba označena slovom R (Rinnovata) pokretana motorom obujma od 594 kubika i snage od 23 KS.

fiat-500-r-2

Sportska verzija je čak osvajala titule na legendarnoj stazi Hokenhajm (Hockenheim).

Tokom 90-tih uradjena je prva reinkarnacija modela 500 (Cinquecento), koja se i nije baš proslavila, a evo i kako je izgledala:

Fiat_Cinquecento_front_20080214

Kada je kao nagradu za svoj rad, dizajner Dante Giacosa, dobio ovaj model, izjavio je slijedeće: “Elektroničko računalo ograničava kreativnost. Ono je isključivo u stanju brzo potvrditi rezultat, a ne predvidjeti ga”. Pametnom dosta.

Od 2008. godine Fiat nudi šminkerski retro automobil pod nazivom 500, koji sa prethodnikom dijeli samo slavno ime i pomalo liči na njega. Sve ostalo je miljama daleko.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: