zenicaonline@gmail.com

Književno djelo mjeseca-“Čast” autorice Elif Safak

cast_elif

Uvodimo novu rubriku pod nazivom “Književno djelo mjeseca”, koja će ići svakog dvadesetog u mjesecu, a u kojoj ćemo Vam davati preporuke za čitanje književnih djela za koja možda i niste čuli, kao i klasike koji nikad ne izlaze iz mode.

Za ovaj mjesec odlučili smo se na književno djelo “Čast”, autorice Elif Safak, koja je po porijeklu bevanda-turskih korijena, rođena u Strazburu, živi u Londonu. Poznata je postala nakon bestselera “40 pravila ljubavi”.

“Čast”  je vrlo jaka i emocionalna priča o jednoj porodici, o različitim ljudskim sudbinama, o izazovima imigrantskog života Kurda u Velikoj Britaniji. Puna je zaokreta, neočekivanih događaja, a protkana je najsnažnijim emocijama. Jako nam se svidjela, iako bi se moglo reći da se bavi “teškim temama”.

U knjizi nam se pripovjeda o tri generacije jedne porodice. Pripovjedačica nam opisuje sudbinu svoje bake/nane, svoje majke i tetke, kao i o svom ocu i njegovoj porodici, pa i o svojoj braći i sebi.

Njena majka i tetka nazvane Lijepa i Ružičasta, rođene su na obali rijeke Eufrat kao blizanke, ali su vodile različite živote, koji će okončati tragičnim događajem na ulici u Londonu.

Njen otac Adem, ogorčen životom, napušta ih, ali to ne znači da je njihovoj majci dozvoljeno da se viđa sa drugim muškarcem.

Iskender, najstariji sin, spreman je na sve da odbrani čast porodice…

***

Najiskrenije preporuke.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: