zenicaonline@gmail.com

Filmska preporuka-Mostovi okruga Medison


2173

Piše: Đuro Pucar

O Meril Strip ne treba puno govoriti. Dovoljno je izgovoriti njeno ime i asocijacije na sjajnu glumicu, jednu od najboljih ikada, same dođu.

Sa Klintom Istvudom je druga priča. Koliko god njegovo ime ušlo u pop kulturu kao legendarni Prljavi Hari, nikad ga nisam smatrao glumcem za najviša dostignuća. Previše je unison, uvijek isto glumi, naglasak je na facijalnoj ekspresiji, koja je došla čak i do režanja kao u filmu Grand Torino.

Kao režiser, snimio je neke sjajne filmove, od kojih bih istakao “Mističnu rijeku” i “Djevojku od milion dolara”.

Njegov zadnji film “Američki snajperista” je, pak, vrhunac američkog desničarskog diskursa i prosto je nevjerovatno kako je Holivud od “Apokalipse danas” ili “Lovca na jelene” kao sjajnih antiratnih filmova, došao do slavljenja snajperiste koji ubija djecu u Iraku.

Ali dosta o tome.

“Mostovi okruga Medison” su nevjerovatna ljubavna priča između domaćice Frančeske, čiju ulogu tumači Meril Strip (nominovana za Oskar za najbolju žensku ulogu) i fotografa Roberta, čiju ulogu tumači Klint Istvud.

Frančeska je skromna domaćica, konzervatnivnih nazora, koja živi mirnim porodičnim životom u gradiću u okrugu Medison, u kojem se skoro ništa ne dešava. Robert je skitnica, avanturista kojeg ne drži mjesto. Po esnafu fotograf, koji je u okrug Medison došao da fotografiše za N. Geografik.

Njihov slučajni susret je bio fatalan i ljubavna priča je započela. Bio je to sudar strasti između dva svijeta, između ljudi čiji načini života ne mogu biti više različiti, 4-dnevna ljubavna avantura koja oduzima dah.

Ali nakon sna slijedi otrežnjenje, Frančeskin muž se vraća sa sajma na kojeg je otišao zajedno sa djecom i ona mora izabrati šta će dalje….

Preporuka za gledanje u romantičnim trenucima 🙂

Uživajte.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: