zenicaonline@gmail.com

Filmska preporuka-Brokeback Mountain

ClipArtBrokeBackMountainHome2

Piše: Đuro Pucar

Dugo već “peglam” odluku da li da preporučim ovaj film ili ne. Razlog je jednostavan: film je o homoseksualnoj ljubavi!

Pošto je ovo vrlo sklizak teren, potrudiću se da objasnim suštinu problema. Najprije bih rekao da nisam oduševljen agresivnom pro LGBT propagadnom koja se itekako gura kroz Holivud, a ni Parade ponosa ne odobravam u potpunosti.

S druge strane, apsolutno sam za poštovanje prava svih ljudi, a naročito manjina. Ali to ne znači da mi je prijatno gledati poljubac i filmsko simuliranje koitusa između dva muškarca. Ne nužno biti homofob da da bi takve scene smatrao neprijatnim. I nisam.

Eh sad, nakon ovog uvoda, odmah ću vam reći-u filmu ima homoseksualnih scena! Ne puno, ali ima.

Ako i dalje nakon svih ovih napomena, koje sam smatrao nužnim, imate želju pogledati film, onda vam mogu reći da je ovo jedan vraški dobar film. Jedna sirova priča smještena u vrlo konzervatnivni predio Amerike, početkom 60-tih godina prošlog vijeka.

Enis del Mar, kojeg utjelovljuje Hit Ledžer (Heath Ledger) i Džek Tvist, kojeg utjelovljuje Džejk Gilenhal (Jake Gylenhaal) su u potrazi za poslom i bivaju poslani na planinu Broukbek da čuvaju ovce, tokom ljeta.

Jedne noći se među njima desi seksualni kontakt u šatoru i tako započinje ova priča o dvostrukom životu, položaju homoseksualaca u konzervativnoj sredini, pa i ljubavi, iako je prosječnom konzumentu (ne samo sa Balkana) teško ovu priču smjestiti u taj kontekst.

Njih dvojica, po povratku s planine Broukbek, započnu “normalne”živote. Ožene se i dobiju djecu, te izgube kontakt. Međutim nakon 4 godine, jedna razglednica stiže na del Marovu adresu i priča počinje iznova…

Film je zaista impresivno djelo režisera Ang Lija (Ang Lee) koji je dobio Oskara za najboljeg režisera, a film je dobio još dva Oskara i pregršt nagrada.

Naravno, da je izazvao kontroverze zbog svog sadržaja, čak i u liberalnoj Americi. Bivao je etiketiran kao agresivni promotor gay lobija, a bilo je i prigovora udruga za zaštitu životinja zbog scene lovljenja jelena. Velike su se polemike povele i zbog činjenice da nije osvojio Oskara za najbolji film i da li je to isključivo zbog homofobije…

Sve u svemu, jedan neobičan i kotroverezan film koji će vas natjerati da razmišljate o nečemu o čemu možda i niste prije razmišljali i sasvim sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: