zenicaonline@gmail.com

Kako sačuvati boju tamnih farmerica

Piše: Đuro Pucar

Glam-26-Luxe-Navy-Blue-Jeans-6794-422605-1-product2

Najpopularnije pantalone, već desetljećima, su popularne jeans, odnosno na našem jeziku famerice, farmerke, traperice, kako već ko voli.

Tamni jeans je neizostavan dio svakog ormara, jer je univerzalan i može poslužiti kako za neformalne, tako i za malo svečanije prilike.

Međutim velika mana je gubitak boje, zbog čega izgubi privlačan izgled i izgleda iznosanoj.

Imao sam jedne tamno plave-boja tinte jeans pantalone, koje su se isprale nakon samo 3 mašinska pranja. Pride su mi ofarbale ostatak gaderobe.

Što je najveća misterija, uopće nisu bile nekvalitetne, naprotiv, kupljene u butiku poznatog svjetskog modnog brenda i ne baš tako jeftine.

Međutim načina za očuvati tamni jeans ima.

Da bi vam tamni jeans dugo ostao u najboljoj formi, postoje raznorazni trikovi. Od stavljanja u zamrzivač, pa do nepranja uopće, koje bih ipak preskočio u ovom tekstu.

Evo nekih od savjeta:

1) Tamni jeans prati ručno u hladnoj vodi i blagim sredstvima za pranje. Mogu poslužiti namjenski deterdženti, a nije loše rješenje ni blagi šampon poput onoga za djecu.

2) Kuhinjska sol je dobar fiksator boje. Tek kupljene pantalone namočiti u jako zasoljenu vodu i ostaviti pola sata, a nakon toga oprati na uobičajen način.

3) Ukoliko se ipak odlučite na mašinsko pranje, potrebno ih je prati okrenute naizvrat, na kratkim programima, što nižoj temperaturi i sa tamnim vešom.

4) Alkoholno sirće je poput soli dobar fiksator boje, pa se nove pantalone mogu oprati na način da se umjesto deterdženta stavi mjera alkoholnog sirćeta u vodu u kojoj perete jeans pantalone, a nakon toga oprati u mašini.

5) Nikad ne ostavljajte jeans na programe sušenja i općenito ne perite ga u pretrpanoj mašini kako bi se izbjeglo trenje koje skida boju.

Moj trik je onaj pod brojem 1 i mogu reći da pokazuje solidne rezultate.

Nadam se da sam vam bio od pomoći.

Đ.P.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: