zenicaonline@gmail.com

179, 194, 173, 131…

Piše: Tarik Mujačić 

179Nisu ovo brojevi nakog lota ili binga nego pomenuti su godišnja prekoračenja (ili broj dana u godini) dnevnih prosjeka koncentracija SO2 u općini…pardon, u Gradu, gdje nikako da u izvještajima o kvalitetu zraka u Zenici vidim zakonsku, dozvoljenu trojku (kao tri dana) nego vidim stotine i stotine dana od 2011 pa do prve polovine 2014 g. Brojevi elem rastu i ne misle padat, nit je kome stalo da se porazni trend zaustavi. Možda je ipak važnije da je Zenica dobila gradski status tako da smo konačno postali »građani«. Šta li smo i ko smo bili do ovog momenta, sa ili bez ovih brojeva? Haman došle. Al’ eto nismo više ni došle nego građani u Gradu, gdje možemo konačno ono gradski i civilizirano udahnut’ punim plućima? Pitam, jer ne znam koju vrstu zraka da udahnem?!

Ovi »građani« što sjede u Gradskom vijeću usvojiše dva različita rezultata mjernih stanica pa tako ispada da sam imao na raspolaganju slabiji i bolji kvalitet ovisno o kojoj mjernoj mreži se radi. Ma još manje me čudi i to, da se niko od tih »građana« na sjednici vijeća nije javio da raspravlja o dva različita rezultata? U svakoj sličnoj situaciji bilo gdje u svijetu se u ovakvim prilikama raspravlja, potežu argumenti kao i oni kontra ali ustaljena navika naših »građana« je diži zeleni karton, šuti i ne talasaj! Naravno, istalasao sam valova na ovu temu al’ nek’ neko stisne pa kaže kako Zenica ima viziju. Rekao bi prije, da je to vizija za laganu smrt i nastavak letargije zenički zrak. Opet, nikako mi ne izlazi iz glave ni onaj glas iz davnih audio video priloga predizborne kampanje programiranog ogranka stranke SDA i Broja Jedan, koji je tom prilikom izjavio 2012 g.: »…treba, u što kraćem roku eliminirati zagađenje zraka«…

Oprostite, ali čovjeku koji danas nema izbor najmanje je što želi da već sada želi živjeti u Zenici! Naime to je bio moto zeničkih, programiranih kvazi političara: »Zenica, grad u kojem želimo živjeti«. Nebulozama programirano izborno tijelo gdje se čuju riječi vizija, milioni uloženih u investicije, nova radna mjesta… to je recept kojim se insan čo’ek bez izbora ipak odluči ostat’ u gradu čekajući bolje sutra. No, to bolje sutra ne dolazi niti će doći, jer preduboka je ta socijalna, politička i privredna dubioza pred kojom nas kao žele spasiti gradski oci. U ovom slučaju potvrde dva različita rezultata kvalitete zraka, vidim da nijemi gradski oci još uvijek nemaju dovoljno političkog potencijala, veličine, a ni snage da preuzmu barem dio odgovornosti, a to već znači da vizija neke tamo Zenice sa koliko toliko kvalitetnijim zrakom pada u vodu. Njihova vizija razvoja Zenice po mom skromnom mišljenju obrnula je smjer. Kao bumerang koji se vraća i prijeti da udari jačinom brojki (ne)dozvoljenih prekoračenja dnevnih koncentracija zagađenosti zeničkog zraka.

Izvor informacija

 

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: