zenicaonline@gmail.com

ZENICA, kakvu je volim!

Piše: Kolekcionar52

gitaraKUD I. Perviz 20.11.1969. u 20 sati sviraju VIS “GIGANTI” VIS “PLAMENI DJEČACI”

Diskoteka Metropolis 20.11.1999. u 20 sati sviraju “TAXI BEND” VIS “PLAMENI DJEČACI”

HOTEL DUBROVNIK 06.12.2013. u 20 sati svira “TAXI BEND”

Da, HOTEL DUBROVNIK, bivši HOTEL METALURG, i petnaesta za redom Igranka “Djeca Perviza”. Sinoć se desila Zenica onakva kakvu je volim.

Evo opet malo priče o Rock ‘n’ roll u Zenici.

KUD “Ibrahim Perviz” se nalazio u ulici Borisa Kidriča, na mjestu gdje je sada stadion Bilino Polje, zapadna strana. U njemu su svirale Rock ‘n’ roll sve popularne rock grupe iz YU…Indeksi, Siluete, Sanjalice, Elipse, Crveni Koralji, a iz Zenice najviše traga ostavile su grupe “Plameni Dječaci” i “Giganti”. “Plameni Dječaci” su bili “The Beatles” a “Giganti” – “The Rolling Stones” .Igranke su bile subotom i nedeljom. “Plameni Dječaci” su bili zreliji i bolji band, a “Giganti” su bili agresivniji muzičari, pa ih je publika voljela kao i Plamenjake.
Najbolja postava “Plamenih Dječaka” je bila Enes Bajramović (poslije grupa COD), Nedžad Čamdžić Džadžo, Dževad Bajramović, Mile Stevanović, Emil Jekauc, Slavko Boškić i Boro Augustinović.

U “Gigantima” su tada svirali Naim Beganović, Zoran Pehar, Alojz Pop, Leon, Giga, Čorba….

Saša Domuz je došao u “Gigante” 1969. godine. Salle, kako ga popularno zovu, idejni pobornik ove ideje, ideje Igranke, uz ogromnu pomoć Josipa Karačića koji je i sam bio dijete Perviza, (Rock club “Hej Joe”) i Željka Lincera, tadašnjeg vlasnika Metropolisa, uspijeva da ostvari svoju ideju. Da nije bilo njih kao i članova “Taxi Benda”, možda ove priče ne bi ni bilo i Djeca Perviza bi bila zaboravljena. Ovako, ovo je postao kultni događaj u gradu Zenici, evo već petnaesti put za redom. Petnaesti put Salle sa svojim The Taxi Bendom, sinoć je ispričao priču kako je to bilo 1969. godine kada se svirao Rock’n roll u Zenici.

A sada nešto o “Taxi Bendu”. THE TAXI BAND je nastao negdje 1978. god. u sastavu Saša Domuz vokal i gitara, Senad Šojko bas gitara i Stevanović Nenad – Pešo bubnjar, i u toj postavi je nastupao do 1988. god. Kada je Šojku basistu zamijenio Josip Bašić, (grupa Formula 4), sve do 1995. god, kada na mjesto bas gitariste dolazi Nikola Varešković- Čiko.

THE TAXI BAND je tada počeo da svira po Rock clubovima i moto skupovima po BIH, te imao nastupe po Hrvatskoj i Srbiji. 2006. god. starim rokerima pristupa Elmir Isaković- Iske, vokalni solista, koji daje “svježu krv” bendu, koji počinje još žešće da praši Rock’n roll. Jedan, vjerovatno najstariji Rock’n roll bend na području BiH, svira iskonski Rock ‘n’ roll, kao što je i sinoć bilo. Ništa pop, ništa folk, samo Rock.

Počelo je sa blagim Džezom, koji ima velikog udjela u početcima Rock ‘n’ rolla, uz mio zvuk kontra basa, uz veliku energiju basiste, a nastavilo se sa numerama koje su ostavile traga na svjetskoj i domaćoj Rock sceni. Momci su bili neumorni, a pravo osvježenje , uz odobravanje publike, svakako je unio Džimi, sa svojim maestralnim umijećem sa udaraljkama, gdje smo mogli uočiti zvukove daleke Jamajke. I tako do 2. sata poslije pola noći.

Publika ista kao i ovih proteklih godina. Ako je neko odustao, njegovo mjesto se brzo popunilo gostima Djecom Perviza. Podijum za ples čitavo veče pun puncat, bilo da je svirka, ili pauza koja je bila ispunjena puštanjem Rock ‘n’ rolla. Gledao sam preko plesača, da li je u živo ili je sa CD-a. Svaka čast momci, dobro ste savladali zanat! A po izrazu lica gostiju vidjelo se oduševljenje, uz blagu sjenu sjete, jer ipak, većina gostiju preko 60. uz osvježenje djece, Djece Perviza, kojih je bilo prisutno u ne malom broju, zajedno sa svojim roditeljima. “Da je barem 2 puta godišnje” , kaže jedan gost. A stajling gostiju za posebnu priču. Bilo je traperica, košulja sa epoletama, kaubojki, meksikanskih pončoa, a sve u skladu sa Rock ‘n’ rollom. Naravno, i elegantnih kombinacija, ali uvijek sa blagim naglaskom na Rock.

Plesalo se kako ko osjeća muziku, od totalnog “oduzimanja”, do jednog finog plesa sa unesenim pokretima i tanga i sambe i tvista.
I što je najdragocjenije u svoj ovoj priči, IMA ZENICA SVOJU DUŠU, ima svoju raju, a bilo para za proslavu Nove godine ili ne, na otvorenom u Zenici, apsolutno me se ne tiče , ja sam svoju Novu godinu sinoć proslavio, a THE TAXI BAND neka napravi još puno ovakvih Igranki!

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

%d bloggers like this: