zenicaonline@gmail.com

Od skeptika do praktikanta – bioterapija po metodi Zdenka Domančića

Piše: Tarik Mujačić 

»Pazi što misliš, jer ono što misliš, to i radiš, a ono što radiš, stvara tvoje navike, a one čine tvoj karakter, i tvoj karakter je tvoja sudbina. Zato pazi što misliš, jer upravo je to tvoja sudbina«. (Talmud)

bioterapijaDonedavno sam bio prilično skeptičan po pitanju tradicionalne (alternativne) metode liječenja kod ljudi, međutim, vrlo brzo sam se uvjerio u suprotno. Put me je odveo na Bled u Sloveniji, tj. do kursa za bioterapeute poznatog hrvatskog bioterapeuta Zdenka Domančića. Prije pomenutog puta pokušao sam se informisati o samoj metodi na različite načine, pročitao mnogo toga o liječenju bioenergijom, ali kasnije sam zaključio da se ništa od toga ne može porediti sa direktnim kontaktom u upoznavanju sa metodom i njenim tehnikama. Na početku bi bilo najbolje da napomenem, da je ista metoda prilagođena za svakog zdravog pojedinca, koji želi pomagati drugim ljudima, kao i životinjama što znači da se od kandidata ne očekuju natprirodne moći. Kurs za bioteraputa sastavljen je od četverodnevnog uvida u izvođenje terapije, teoretskih osnova, upoznavanje sa tehnikama, kao i praktično vježbanje.

Prelijep pogled sa vrha hotela gdje se nalazi dvorana za bioterapeutsko liječenje pacijenata, prevazilazi bilo koji dokumentarac o prirodi u HD tehnici, te onda uopšte nije čudno da se čovjek odmah nakon ulaska u dvoranu osjeća drugačije. Osjećaj je nesvakodnevan i primjetan. U ambijentalnom okruženju nalaze se bolesni ljudi sa manje ili više teškim bolestima, koji pokušavaju pronaći lijek, utjehu, bijeg…iz nesreće zvane bolest. U tome im pored g. Domančića pomažu i njegovi izabrani članovi ekipe.

Nakon uspješno odrađenog kursa, na red je došao momenat, da li ja to mogu, da li to zaista radi? Naravno, rezultati nisu dolazili preko noći ali svakako priznajem da metoda itekako djeluje. Mnogi će reći »jah placebo efekt mnogo pomaže pri samoozdravljenju«… To je istina. Međutim, na moje iznenađenje kod pojedinih primjera placebo je uslijedio nakon terapije odnosno nakon uvjerenja o djelotvornosti terapije. Znači, i oni najskeptičniji su imali priliku uvjeriti se da ipak ima tu nešto…Da! Metoda »radi« onoliko koliko je osoba na suptilnom nivou spremna prihvatiti i druge načine pomoći. Bioterapeut djeluje kao medij ili kanal koji posreduje kozmičnu energiju (pranu, chi, bioplazmu…) imunskomu sistemu pacijenta. Bioterapeut ne posjeduje nikakve natprirodne moći. On se ne može energetski istrošiti ili energetski zaraziti nekog. Od njega se jedino zahtjeva medijalno stanje svijesti pri izvođenju terapije uz upotrebu pridobljenog znanja i tehnika… Moguće je i liječenje na daljinu, jer enegija univerzuma ne poznaje vrijeme i prostor. Ona je sveprisutna… I po tom pitanju sam bio skeptik.

Danas razmišljam drugačije. Iskustvo ovakve vrste tjera čovjeka da automatski mijenjaš sebe i predstave o svijetu oko nas. Svakodnevno! Ovo ni u kojem slučaju nije reklama. Ovo je samo jedan dio onog pozitivnog, dobrog mozaika u svijetu kojim smo okruženi ali smo valjda zbog kolektivne hipnoze medija izgubili moć i misao o moći ljudskog tijela, da se odupre mnogim slabim stvarima u životu na drugačiji način. Živimo u vremenu materijalnosti i ne u vremenu osobne samospoznaje i duhovnosti. Živimo u vremenu gdje je jedino važno mjerilo korporativnog kapitala i amoralnih ljudskih i društvenih vrijednosti. Živimo u vremenu kada je čovjek čovjeku vuk. Živimo na svijetu gdje se na nama, kao ljudskoj civilizaciji vrše mnogobrojni eksperimenti kroz GMO, chemtrailse, medije, kontrolu ljudskog uma, ovisnosti o elektronskim igračkama… Živimo u okruženju stresa, straha i brige za sutra…, a sa mislima i stresom dolaze i bolesti. Shvatio sam da svijet ne mogu mijenjati ali sebe svakako mogu te je bilo kakva pomoć ljudima kroz prakticiranje metode bioterapije po metodi Zdenka Domančića najveća nagrada za mene, kao i za sve one koji se odluče ići tim putem.

 

 

 

About the Author

Related Posts

  1. Cyber Bosanka

    Aaaa, sad si me zainteresovao 😀 Nešto sam o tome čitala a imam i poznanicu koja je kod njega to izučavala pa mi je od tad zanimljivo.

  2. savjest

    Imao sam iskustvo koje potvrđuje sve kod Nene u Splitu … nezaboravno!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: