zenicaonline@gmail.com

Zapamtimo jednom za sva vremena: ONI IMAJU PREDNOST

Piše: Amela Jakić

Prema zakonu, logici, humanosti: ratni vojni invalidi, osobe sa posebnim potrebama i trudnice imaju prednost u redovima, u autobusu, na šalterima, kod doktora i u drugim situacijama naše svakodnevnice. Zapamtite to svi vi koji ne koristite vaše mozgove i vi koji se bilo kada, bilo gdje, zadesite u našem lijepome gradu.

redČekam neki dan na red u jednoj zdravstvenoj instituciji. Nije gužva, brzo ide, nema mnogo ljudi (što znači da sam manje od dva sata čekala) a ko zadnji dođe upita ko je ispred njega. Razmišljam kako smo se napokon i mi bosančerosi naučili redu.

Dođe zatim čovjek, stade preko reda, krenu galamiti na gospodina koji mu je samo rekao ko je zadnji. Ma šta galamiti, došao do njega, kaže udavit će ga. Pokazuje neku knjižicu i prijeti sve vrijeme. Onaj jadni čovjek se izvinjava, ni kriv ni dužan zamal’ degeneka da dobi a svi jedva čekamo da prethodni pacijent izađe kako bi ovaj što prije otišao. Saznam kasnije da je u pitanju RVI, “malo” slab sa živcima i da je sekunda trebala da nas sve pošuta.

Dođe kasnije jedan stariji gospodin, sa štakom, ulazeći zeza se imaju li RVI prednost.

Kaže jedino je imao prednost tamo gdje nije trebalo.

Inače u zdravstvenim ustanovama se ne upuštam u razgovore, dosta mi moje muke što ne podnosim ljude u bijelom, ali proćakulam malo sa ovim gospodinom. Oduševi me kad reče da ima dva sina i tri kćerke, aludirajući na dvije snahe i unuku.

Kad je došao red na mene, ja ga ljubazno pustim ispred sebe. Logično, humano, prema zakonu zar ne?

On uđe a ženturače pustiše jezik. Ne volim ovakve izraze ali kako drugačije ih nazvati?

“Ti si sada zadnja, izgubila si svoj red, nisi nas pitala smiješ li ga pustiti i dr.”.

Ja sve kontam zezaju se i sa smješkom odgovaram al’ vidim odnio vrag šalu kad ustadoše i stadoše pred vrata. Definitivno treba diskrecionu liniju uvesti Ii u zdravstvenim ustanovama!

Nastavile bi one tako da jedan čovjek ne zagalami da prestanu, da me puste na miru i da neću biti zadnja.

Ratni Vojni Invalid – na šta vas asocira? Krenimo redom: Ratni Vojni– znači da je bio u našoj zemlji za vrijeme rata, namjerno ili ne nije razgulio Ii plakao za Bosnom u tamo nekoj našoj Americi ili kod nas u Njemačkoj. Elem, dalje znači da je bio u vojsci, da nas je branio od dušmana, agresora i domaćih izdajnika. Znači da nam je omogućio da budemo danas gdje jesmo a invalid da je zbog naše i sigurnosti svoje porodice ostao invalid. Pojam invalid ko ne zna značenje neka izgugla! Dragi moji, ima li on prednost?

Osobe sa posebnim potrebama su posebne osobe, naši meleci, naši anđeli.

Oni su puni ljubavi, iskreni prijatelji, nikad vas neće povrijediti a njihov osmijeh vam obasja dan.

Jeste li se ikada upitali kako je majci čije dijete ima autizam čekati u redu za pasoš, kada je  očigledno da dijete ne moze biti mirno svo to vrijeme? Jeste li pomislili koliko je teško sa djetetom čekati kod pedijatra na vrućini ili zimi dok dijete sjedi u invalidskim kolicima i postaje sve nervoznije?

Učite li svoju djecu da ne zadirkuju svoje vršnjake sa Down sindromom, koji su uvijek veseli i puni zivota???

Koliko vas zna za kombinovano igralište otvoreno prije par mjeseci, čiji je koš istu noć uništen od strane vaših finih derišta? Opet neprikladna riječ, ali ova tema me uvijek razljuti.

Dragi moji, niko od vas ne očekuje sažaljenje. To isto sažaljenje vas tjera da okrećete glavu a jednom je jedan mudrac rekao da je ne uraditi ništa gore nego odmoći.

Svi mi imamo posebne potrebe (special naši političari, ali to je opet druga tema), samo što su njihove nama vidljive a mi svoje skrivamo. Ono što vas molim jeste da se odnosite prema njima kao prema sebi ravnima a dajete im prednost onda kada je to zakonom, logikom i humanosti potrebno. Svako od njih ima poseban dar koji će biti otkriven samo uz našu pomoć.

Ne žalite njihove majke, očeve, oni znaju da uživaju sa svojom dječicom. Potajno im se divite zbog njihove hrabrosti i njihove snage.

Trudnice lijepe! Iznervirana događajem od neki dan, upitam moju trudnicu kako se prema njoj odnose naši dragi sugrađani. Ispriča mi slučaj od prije tri godine, kada je bila trudna sa prvim djetetom.

Ona, u podmukloj trudnoći, stomak do zuba, ode u MUP da izvadi CIPS. Tamo red, naravno. Sve same muskarčine ispred nje. Pogledaju je, pa skrenu pogled ko ufol ne vide stomak.

Bilesi se prejela za ručak.

Poslije nekog vremena dođe  žena u red i krene galamiti na naše jače polovice kako ih nije stid i da puste ženu preko reda. K’o pustiše oni nju, na jedvite jade, opet okrećući glavu od nje, kao da je ne daj Bože gubava a ne trudna.

Ova moja prijateljica se ne žali nikada. I danas sa već velikim stomakom (pusa bebici unutra) redovno čeka u redovima u banci, u pošti, na svim mogućim šalterima.

Razmišljam tako, ukoliko mi Načelnik odgovori na prvi dopis, da mu pošaljem i drugi.

Halalite Načelnice, ali kako sam na birou imam malo više vremena.

Zamolila bih ga, kad je već Načelnik ovako primitivnom stanovništvu, da “naredi” postavljanje znakova da RVI, osobe sa posebnim potrebama i trudnice imaju prednost gdje god da se zadese u ovome našem lijepom gradu. Zašto ne bismo bili prvi grad gdje se navedeno bukvalno poštuje?

“Humanost ne znači misliti lijepe misli. Humanost znači djelovati”.

About the Author

Related Posts

 1. fikret

  +

 2. Amela

  hvala 😀
  proslijedite dalje jer sad kad sam rekla javno, vise se necu smjeskati kad neko ne propusti trudnicu, RVI ili osobu sa posebnim potrebama…

 3. Mirsad

  Amela, ta definicija “osobe sa posebnim potrebama” nije dovoljna, ništa ne kazuje a nije ni preporučena od Ujedinjenih naroda.
  UN OBAVEZUJU sve svoje članice da koriste izraz Persons with disability – Osobe sa invaliditetom. Mediji, političari, te ostali bitni iz država u kojima se govori BHS su konačno to prihvatili nakon ratifikacije UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.
  Ovaj izraz, koji ste naveli je zastario i ne govori ništa, a neprevodiv je za međunarodnu upotrebu, jer ne znači ništa. Kod nas taj izraz jošš povremeno koriste neinformisane osobe, kada žele naznačiti jednu grupu stanovništva koja ima intelektualni invaliditet.
  Dakle, mi kao članica UN i država koja je ratific+irala protokol i UN Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom (kraće OSI), dužni smo koristi samo taj naziv, s tim da je po potrebi dozvoljeno, ali uz dobro promišljanje, naznačiti koja je vrsta invaliditeta u pitanju: intelektualni, fizički, …….
  Vi vjerovatno imate dobre namjere, ali treba se držati ovoga za šta smo se u BiH izborili – mi iz brojnih udruženja OSI, koji smo na nivou BiH udruženi u Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom BiH (VOOSI BiH).

 4. Amela

  Mirsade, upoznata sam sa vrstama invaliditeta.
  Medjutim, o tome ce biti rijeci kada citav clanak bude posvecen OSI.

  Hvala na info za naziv, istrazit cu to da se vise informisem a i oni citaoci koji nisu shvatili pojam osoba sa posebnim potrebama, sada su bolje informisani. Hvala!

 5. Pera

  Ta borba vas ai nas ostalih svako za svoju neku slobodu a protiv dusmana nekih tamo je i omogucila politicarima da bahanalisu. Da nije bilo rata oni to nebi ni mogli.

Leave a Reply

%d bloggers like this: