zenicaonline@gmail.com

Zabranjeno igranje sa loptom

Piše: Amela Jakić

Dopis, koji ćete u nastavku pročitati je, preko protokola, predan Načelniku našeg grada. A šta je sa vama dragi cyber roditelji? Očekujete da vas u starosti pazi dijete koje je odgajao kompjuter, tzv reality emisije a vaša sva komunikacija se svodila na izjavu tipa „Dobio si novi mobitel, a za sva ostala pitanja imaš google i grand“.

p.s.sjeća li se iko od vas igara poput: žmire, lastike, hula hopa i sl.?

 

PREDMET: „Zabranjeno igranje sa loptom“

Poštovani,

noballgamesSvjesna sam da u ovom periodu imate dosta ozbiljnijih pitanja za riješiti ali se iskreno nadam da ćete, bar na pauzi za kahvu, pročitati ovaj moj dopis.

Na lijepi Bajram, dok sam obilazila najstarije članove svoje porodice, ugledah znak koji me je jako rastužio i razljutio. Na zgradi u Crkvicama stoji fino izrađena ploča na kojoj piše „Zabranjeno igranje sa loptom“. Poslije par dana shvatim da me ovo pitanje još uvijek muči jer kad malo bolje razmislim natpis glasi Draga naša djeco igrajte se “travom”, votkom, špricama ili buljite u kompjutere i agresivne “crtiće” cijeli dan jer zaista je neumjesno danas uznemiravati komšije loptom dok gledaju sapunicu ili farmu”.

Gospodine Načelniče, šta će djeca kada izađu napolje raditi osim igrati se?

Na navedenoj zgradi stoji i spisak stanara koji nisu izmirili dug za održavanje zgrade. Zanimljivo, oko toga pitanja nisu jedinstveni a oko ove moje lopte jesu.

Zlobnici će reći da postoji Kamberoviće polje i druga mjesta da se djeca igraju ali tim istim kažem SIKTER. Posebne uspomene moga djetinjstva jesu kada je čika Safet galamio na nas jer smo ga našom galamom znali probuditi, kada nas je Arzija ganjala jer smo u Sarajevskoj ulici „išli u rezdelije“ ali evo maloprije upitah čika Safeta je li ima neke traume od naše galame na šta mi se čovjek samo nasmijao.

Osim toga, zašto bi majka svakodnevno vodila dijete na Kamberoviće polje da se igra, ako ispred zgrade ima mjesta da dijete samo izađe sa svojom malom rajom?

Dobrovoljno se javljam da okupim ekipu i organizujemo se, uz Vaš pristanak, za skidanje spornih znakova. Znate, poslije uspješno završenog studija, šest godina radnog staža, dočekah i ja da budem na famoznom birou sa još neriješenim pitanjem naknade jer poslodavac nije isplatio sve plaće, da mi, sad već bivši ministar, krade vodu usred čaršije a nadležna služba ne želi ništa poduzeti, da mi je svakodnevno izlaz iz garaže blokiran dok se radi cesta ali sve ovo je manje bitno. Zaposlit ću se a do tada zahvaljujući porodici i dragom Bogu neću umrijeti od gladi, poslodavac će kad tad isplatiti plate kao i biro naknadu, nadam se da će po završetku radova na Carini biti stavljen znak „Zabranjeno parkiranje“ na ulazu u mahalu a sto se tiče navedenog ministra – e pa ničija nije do zore sjala pa neće ni njegova.

Vi ste po dolasku na vlast, naredili asfaltiranje Titove ulice i postavljanje rasvjete, što je meni kao tinejdžeru tada mnogo značilo jer ste pokazali da Vam je stalo do moje bezbjednosti, pa Vas molim da razmislite da li su Šeherzadine brige, Gonzalovo imanje ili šta je ko sa kim radio na farmi, bitnije od djetinjstva naših najmlađih? Postavljanje ovih znakova ekvivalentno je znaku koji bih ja rado da postavim – „Zabranjeno u kafićima puštati Cece, Stoje, prosvjetitelja Kemu i dr. „ čije pjesme i poente istih ni Meša Selimović ni Ivo Andrić ne bi mogli analizirati.

Ako smo mi opterećeni problemima u našoj dragoj BIH, dopustimo bar maloj raji da uživaju dok imaju priliku i ne dopustimo rasprostranjenost cyber roditelja. „Djetinjstvo je roditelj čovjekove ličnosti“ Sigmund Frojd

S poštovanjem

Zenica, 13.08.2013.

Amela Jakić

About the Author

Related Posts

  1. Kačapor Fuad

    Izdvojih vrijeme i pročitah tvoje riječi prijateljice. Utisci su uzburkana osjećanja i nostalgična sjećanja na moje vlastito djetinjstvo. I sam sam dio generacije koja nije bila sputavana na ovaj način u svom odrastanju kroz igru i nestašluke. Sretan sam da dijelimo isto mišljenje i uvjeren da ima još jedan veliki broj naših istomišljenika. Nadam se da će i ljudi u općinskim organima pronaći snage i volje da pomognu u ovoj tvojoj inicijativi te da se ona provede u dijelo a našim najmlađima vratimo zadovoljstvo svakodnevne slobodne igre na ulici.

Leave a Reply

%d bloggers like this: