zenicaonline@gmail.com

FRIK

Piše: Amela Jakić

girl and boyDok sam studirala svaki rad koji bih napisala, bih krenula sa definicijom pojmova iz naslova.

Wikipedia kaze da frik – čitaj kako piše – iz engleskog freak: „luđak, nenormalna osoba“) je osoba koja se bavi s određenim stvarima kao na primjer hobijem izvan “normalne” razine i kojoj ta stvar može činiti čak i životnu svrhu.

U ovom tekstu frik je muškarac koji podcjenjuje ženski mozak do te mjere da se pitate ko je ovdje lud. Poređenja radi, kad izađete u kafić a svi oko vas krenu pjevati  pjesmu o gaćicama. Wtf?

Tako su muškarci iz moje priče oni koji vas žele sjb, zjb, prevariti tj. oni koji žele da vjerujete njima a ne svojim očima. S obzirom da svaki od njih zaslužuje posebnu pažnju, tekst će biti objavljen u više dijelova.

Ljubav kod muškarca ulazi u oči, a kroz uši u ženu”.

1.1 Frik I Kolumbo

Ne volim reći da sam baksuz, ali istina je da mi se nerijetko dešavaju neuobičajene situacije. Koga je još na razgovoru za posao direktor, btw osnivač HDZ-a u SBK, pitao za koju stranku glasa i ponudio posao kada sam konstatovala da bi to pitanje u nekoj evropskoj zemlji izazvalo tužbu?

Elem, i tako ja na teraviji u svojoj omiljenoj Potočkoj džamiji, kad pored mene slučajno sjede žena i prijateljica nas upozna “Njegova tetka – njegova bivša, ona što mu nije bila jedina”. Kaže zaručio se. Neko mi pošalje sliku, fino čeljade, doduše kao i svaka njegova.

Nismo bili dugo, kraće od mjesec dana, ali je momak to digao na neki nivo da me na trećem sastanku pitao šta želim od veze. Bio divan, krasan, pažljiv ali sa svojim stavom.

Imao stalno neke sastanke sa strankom pa vikendom k’o fol isključi mobitel. Ja, po prirodi ljubomorna, odlučim da sve to zanemarim jer poučena prijašnjim iskustvom znam da istina uvijek izađe na vidjelo. Počelo upoznavanje sa porodicom (?), izjave tipa “neću piti ako ti to smeta jer meni je tvoja sreća mnogo bitnija”. Sooo good to be true. Ali, valjda žensko iako ne želi priznati, ima tu neku intuiciju.

Dođe meni, tada poznanica a sada jaranica (pusa ako čitaš 😉 ) I onako u priči skontamo da se zabavljamo sa istim momkom – obje u ozbiljnim vezama. Koga mi zavaravamo, pa ni brakovi danas nisu ozbiljni a kamoli veze! Ona ga je duže poznavala a počeli su se zabavljati malo prije nego je mene zvao vani. Slatkorječiv, visok, crn, zgodan (tako kažu, iako sam ja u godinama kada mi treba neko za razgovor a ne šminka).

Uspijem je nagovoriti da odemo skupa na randes. Njoj je bio prvi i nadam se zadnji frik pa je bila potresena, a ja valjda već navikla. Uzmemo taksi jer smo kasnile, kiša pada, mi bez kišobrana, ja se sakrila iza zdravljaka a ona ga čeka kod Zeničanke. Koje drskosti, s obzirom da je sa njom izlazio na mjesto pored moje kuće. U međuvrmenu me zove, kaže poželio me, a ja pokušavam naći mjesto na ulici da ne čuje graju (trebala sam prekovremeno raditi) a mislim da nikada do tog razgovora nisam bila nježnija i puna tzv ljubavi.

I tako, pojavi se naš hairlija. Nosi slatkiše za nju, koje je sa mnom birao za svoju sestričnu. Zagrljaj, poljubac i onda se pojavim ja sa osmjehom. Prvi put ostade bez teksta, nešto promrlja da smo mu smjestile i pobježe glavom bez obzira.

Sve bi to prošlo nezapamćeno da me nije naljutilo par stvari: obećavao je iste stvari i meni i njoj, u gradu su svi govorili kako je fin momak , u Sarajevu je konstatovao kako zna mnogo parova tamo koji u Zenici imaju druge partnere, što je meni bilo više nego smiješno. I kap koja je prelila čašu je čokolada Kolumbo.

Čokolada koju sam mu ja kupila, poklonio je njoj uz riječi “Kolumbo je otkrio Ameriku a ja tebe”! Ma daj molim te. Nisam romantična ali ovo je prešlo svaku mjeru. Logičan slijed događaja  je bio objava na Facebooka njegove slike i prikladan tekst.

E pa, predsjedniče stranke sa velikim srcem, sve ti halalim osim čokolade.

Bilo je prijetnji tužbom što mu narušavam ugled (baš nekada znam biti bezobrazna) ali što moj vrli prijatelj reče – “I da dođe do suda, većina su sudinice”. Sad prođemo jedno pored drugog kao da se nikad nismo znali al’ ja se nekako uvijek nasmijem jer se sjetim neke od dogodovština sa njim.  Javila mi se poslije na facebook još jedna njegova bivša, zamal klub da nisam osnovala.

Treba priznati da mu nije bilo lahko. Izlaziti sa dvije djevojke, stranački se anagažovati, objema pričati iste priče a tek kako mu je mašta morala raditi. Jedina olakšavajuća okolnost mu je bila što je moja prijateljica romantičarka a ja baš i ne, pa mi nije morao smišljati kojekakve slatke nadimke.

Ah da, mislim da je postojala i treća jer nam je par dana  enigma, ali to neka ostane među nama 😉

“Žena je po rođenju anđeo, ali ako joj odrežeš krila, vrlo brzo naući da leti na metli”.

1.2 Isfrustrirana bošnjačka opajdara by Florida

Jah, eto pored svih epiteta dobih i taj. On je bio frik – poznanik. Upoznali se na godišnjem, bio sam, malo stariji, sa prebivalištem na Floridi. Nosio šarenu košulju, kršan, izgorio, ne baš plaho pričljiv. Roditelji su me odgojili da ne sudim ljudima prema izgledu, porijeklu, vjeri, naciji  i sl. već ih mi u kući dijelimo jednostavno na dobre i loše, na ljude i neljude.

Kako moje saputnice nisu bile za izlete, a meni je dosadno biti na plaži, tako sam se družila sa njim. Što bi rekli naši stariji bacio oko na mene, zezao me ostatak dijaspore,  ali ipak smo postali samo frendovi. Dopisivali se kad smo se vratili kući. Pisali o životu uopšteno, poslu, narodu, fameliji. Prošao je on sve i svašta, sada se dozvao pameti.

Piše on meni o nekoj Marokanki, koja ima završen fakultet a tri hljeba na dan zakuha za porodicu. Kontam kako i ja znam hljeb napraviti, sa 18 dobila vozačku i razvila prvi burek (imaju sada gotove jufke  a i mamin je bolji) ali baš nisam imala vremena od posla niti imam toliko braće i sestara da im kuham, al hajd’ nebitno.

Krene onda on meni pametovati protiv našeg naroda, te ‘vakvi smo te ‘nakvi smo.

E drug moj, u sve mi diraj al’ u BIH ne diraj. Na pristojan način napišem ja njemu da nije u redu da on, koji ne živi ovdje, pljuje po nama i ne odolim da ne spomenem navedeni hljeb i da naše djevojke takođe znaju zakuhati isti.  Kad Florida u narednom mailu skide košulju – ne bukvalno naravno. Poslije prijateljskih mailova stiže meni mail da će on radije oženiti Marokanku nego neku isfrustriranu bošnjačku opajdaru i da ne želi više komunicirati sa mnom.

U čemu je problem sa današnjim muškarcima, zar ne može razmjena mišljenja bez teških riječi, galame i sl.?

Halife su se savjetovale sa svojim ženama a ovi naši Balkanci se izgleda drže onoga „ženino je da izgleda ne da misli“. (Takođe izjava jednog našeg sugrađanina).

Nego, šta sam drugo mogla sa Floridom nego zaželjeti mu sreću od te iste isfrustrirane bošnjačke opajdare.

Jah sestro, žao mi je ali ne odoh ti ja na našu Floridu.

 1.3 Onaj o kome se ne govori

Ovo će biti komplikovano za napisati i shvatiti. S obzirom da je prvi frik u mom životu pokušat ću ukratko prepričati najbitnije.  Bijah mlada, rane dvadesete, prvi put se zaljubila – i zadnji naravno. Veza na daljinu. Ni danas nisam sigurna za njegovo pravo ime i prezime jer je uvijek dokumenta krio. Javljao se iz Sarajeva, Italije, Švedske pa čak i USA.

Španska sapunica bilesi. Nedugo poslije početka zabavljanja doživi saobraćajnu nesreću i izgubi pamćenje. Da, više nego naivno ali postat će još naivnije. Zapisao on sebi negdje da mene voli i da me nazove.  Btw. glagol voljeti je izgubio na značenju jer se danas koristi kao dobar dan.

Elem, dođe sa zavijenom glavom, djeca u gradu se okretala za njim i govorila vidi Gonzala“- tada je bila popularna serija gdje je Gonzalo izgubio pamćenje.  Upozna me sa rodicom (koja je bila sve samo ne rodica) pa mi na kraju reče da je ona usvojeno dijete njegove tetke. How yes no.

Vidjeh njena dokumenta na nekoliko različitih imena i odlučim da više nikada „rodicu“ ne posjetim. Jedan dan dođe pun love, drugi put bez kinte i sa natečenim okom.

I opet ga dugo nema kad neka fina, poštena, čedna, trudna i tvrdi da je njegovo dijete pa ga roditelji tjeraju da je oženi.

Naravno, kao što čitalac i pretpostavlja, rodila je crno dijete i nije bilo njegovo.

Znate, na početku veze ja odmah iznesem karte na sto. Međutim, poslije njega, sada kada nekoga upoznam osim pitanja da li pije za svaki slučaj priupitam i da nije narkoman, igla, šmrkanje i fazoni. Nemam ništa protiv narkomana, Bože sačuvaj, ali iglu baš ne volim vidjeti a na prah sam alergična.

Dođe tako ovaj o kome se ne govori i kaže da pije tablete za glavu kojih mu je nestalo, i da mu trebaju šumeće tablete. Kupimo navedene i dok sam se okrenula moj frik popio čitavu kutiju.

Čitam nuspojave i šamaram ga da dođe sebi jer se već počeo gubiti. Uskoro krenem dobijati i prijeteće sms poruke od nekih djevojaka.

I naravno, ono što me otrijeznilo i vratilo u realnost jeste kada je došao sa prijateljicom u gluho doba zimske noći, na kojoj nisi znao je li kraća suknja, topić ili jakna.  Ja se još prepala da se huda ne nahladi.

Znala sam da je to zadnji put da se vidimo. Prijateljica mi posudi svoj mobitel i uhvatim ga na staru foru – djevojka slučajno poslala sms momku, krenuo razgovor, ah što je bujnu maštu imao ovaj o kome se ne govori.  Kad smo već kod mašte, govorio da je škakljiv, ljeti nosio košulju dugih rukava, da bih sasvim slučajno skontala da nije škakljiv, da mu nije hladno, već da su mu prsa zamotana. Scaaary.

Slao mi je „slučajne“ sms i godinu dana poslije prekida, da „slučajno“ saznam da je oženjen, da ima dijete al’ kad sam se za jedan 8.mart, poslije slučajne sms da ne može ženu izvesti jer nema ko čuvati dijete, ljubazno ponudila da pričuvam dijete, nije se više javljao.

Hvala dragom Bogu pa mi je otvorio oči na vrijeme. Iako je, moram priznati, ostala misterija, s obzirom da je imao više kozmetike od mene, da su mu prsa bila zamotana, da nije slučajno neka ženska koja je promijenila spol u pitanju?

„Postoje gore stvari od samoće“ Charles Bukowski.

1.4 Rođendanski sms i Sandžo

Možda izgledam mlađe, možda zato što ne pratim trendove i nemam tonu šminke na licu ili sam im jednostavno izazov ali oduvijek mi se javljaju uglavnom mlađi. Ovaj nije bio puno mlađi, par godina. Sandžaklija, presladak, finih manira, na plesnom podiju nema mu ravnog. I poslije godinu dana podlegnem ja njegovom udvaranju. Pjevao mi kad izađemo vani i sam pisao pjesme, prenio me preko lokve (skoro postadoh romantična – capital punishment).

Imao je iza sebe tužnu priču, djevojka mu umrla prije par godina (provjereno), pa je bio poprilično osjetljiv.

Hm, toliko da je zaboravio na moj rođendan. Nema veze, nisam cjepidlaka. Nazove, izvine se, nekoliko divnih izjava i obeća za vikend doći. Naravno, i ovaj je imao mjesto prebivališta u Sarajevu, samo Kolumbo je bio iz Zenice…  Kad naveče stiže sms prekid veze.

S obzirom da sam ovaj put bila u kasnim dvadesetim, tj.taman napunila 30 godina i nemam živaca za tipkanje, nazovem ga. Ništa. Neće momak da se javi, neće da odgovara na sms. Ja sve kontam jadan osjetljiv pa pokušavam na razne načine da razgovaram sa njim ali on ni mukaet.

Kad je stavio na Facebooku da je u vezi odustala sam. Ipak je Facebook danas neki faktor u našim životima.

Zaboravim ja na njega, kad prije mjesec dana dođe meni friend request od tog istog Sandže. E sad, nemam ja njemu ništa zamjeriti, to što je razmažen je njegov problem, zaželim mu mubarečli Ramazan i podsjetim da bez obzira što mu je sve halal bilo, ne može baš očekivati da budemo the best friend. I šta naučih za svoj 30-ti rođendan: ne vjeruj onome ko ti pjeva!

Kako malo mašte imamo za bol koju nanosimo drugima“ Friedrich Nietzsche

1.5 Kako nisam znala da sam u vezi, neke romantične izjave, narkomani i drugo

Svakom se bar jednom u životu desilo da je bio u vezi a da to nije znao… pa dobro, meni dva puta ali vallahi sve fini momci. Da sam bar znala…

Rekoh već da nisam neki romantičar. Ne znam je li zato što volim pojesti slatko ali meni je romantičnije kad momak zapamti koju čokoladu volim nego stihovi pjesama i ruže (ok ljiljan volim ali to je za drugu temu). Ako mi već želi nešto napisati neka mi pošalje pismo putem pošte, što mi je oduvijek želja bila da dobijem, a tekst žanra realizam.

I tako, taman se ja naviknula da ružu ne stavljam u tašnu ili da je bar izvadim iz tašne kada dođem kući, kad mi dođe sms kako bi mu prijali neki kolači. Dumam ja, dumam i izdumam da je moj frik poručnik, ovaj put dooosta godina mlađi od mene, uradio nešto na šta sam ga već ranije u šali upozorila – poslao sms meni umjesto djevojci koju bari. Pa šta bi mu čovjek? S obzirom da mi se to već jednom desilo (kako mogu biti tako smotani???) naravno da me nasmijalo. E isti taj frik je bio oličenje romantike sa izjavom koja je vrhunac svega Kako imaš nježan vrat, bilo bi ga tako lako slomiti“. Hvala i doviđenja!

Nastavit ćemo o romantici i gore navedenim pismima. Snimi meni, sada već vrli prijatelj, cd sa sevdalinkama koje volim i pošalje prikladno pismo. Čitam ali ne kontam šta je pisac htio da kaže. Uvijek sam mrzila u školi analizu pjesama a najbolji romani su mi bili oni „metodom sopstvene kože“ što bi rahmetli profesorica Murtić rekla. Dođe meni rodica, curica 14 godina pa je zamolim za analizu. Fakat izanalizira mi. I danas nekada ovog svog vrlog prijatelja ne razumijem, pobjegne mi njegova pjesnička duša u sred razgovora ali iskreno se nadam da će uskoro naći neku njemu odgovarajuću nježnu dušu.

Narkomani, ta divna stvorenja! Kako neko ko ne pije i ne puši može biti magnet za iste? Elem, ja gimnazijalka, on diler blizu mahale. Jednom izašli. Kaže, sigurno će mi slagati drugi kako je on narkoman, kako stalno pali joint, ali nije istina, on zapali samo tri četiri puta na dan da mu bude smiješno. Ja naivno upitam a zbog ćega ne gleda komedije ako želi smijeh i naravno drugog izlaska nije bilo.

Moje siromašno iskustvo nije ništa naspram moje drage prijateljice koja je toliko puta izašla na blind date (ne čitaj kako piše ) da su joj se momci počeli ponavljati a bilo je i među njima frikčića. Kako komunicirati sa tipom, koji na pitanje da pogodi gdje radite, kaže: „oko Bosanke?“…

Opet s druge strane, bolje i frikčići nego da sam kojim slučajem vegeterijanka pa da dragi poslije prekida ode na hamburger (iskustvo moje druge prijateljice).

1.6 Prijatelj…

Jeste li ikada imali prijatelja za kojeg su vam svi u društvu govorili da mu se sviđate a vi niste bili sigurni? Poslije par godina prizna vam to kao i činjenicu da nije imao m… da prijateljstvo zamijeni vezom, iako mu se svijet srušio kada je vidio da vas je drugi pozvao vani. I šta danas radi – opet nema navedeno tačkicama u predhodnoj rečenici. Nije više romantični, fini dečko sa faksa, sada je dečko koji je malo pun sebe, otkrio čari žena. Međutim, ne želi vas upoznati sa svojom dugogodišnjom djevojkom jer nju skriva kao zmija noge od raje. Cura zgodna, pametna, ne možeš joj zamjerku naći ali džaba. Onda se naravno javlja pitanje izlaska vani – ne smije sa vama vani zbog djevojke. Pa mišu moj, te si faze trebao proći u dvadesetim godinama kada se meni zamjeralo što stalno u Sarajevu ili Mostaru do sabaha ostajem vani, a ne sada, kada pored svih problema na ovom dunjaluku, ne smijem vani izaći sa svojim prijateljem na razgovor jer ga drma pubertet u 30-tim.

Jednu kategoriju nisam spomenula, oni koji imaju partnera. … Prazan prostor … Ne zaslužuju više.

ZAKLJUČAK

Uopštenog zaključka nema. Svaki frik ima svoju srodnu dušu koja će ga smatrati najboljim partnerom na svijetu, bilo da ne zna za njegov frikizam ili to nije ono što joj smeta.

Prijateljica iz priče o Kolumbu ima finog momka, što mi je neizmjerno drago i nadam se da će potrajati.

Vege žena takođe je na putu da nađe srodnu dušu – prošao je uspješno moje ispitivanje.

A ja? Hm, ja čekam svog frika, ali ovaj put frika u pozitivnom smislu i da naglasim samo mog.

Da znam odakle će banuti – e ne znam. Ovi mlađi odmah nasrnu na tebe, ovi mojih godina il’ su u pubertetu ili glume frajere, stariji su oženjeni uglavnom, pa što bi rekla prijateljica koja je oborila rekord u blind date – izgleda da je red na razvedene.

Situacija na tržištu je jako loša. Potražnja je velika, ponuda je slaba (većina robe je made in China), konkurencija je nelojalna, siva ekonomija cvjeta.  Postavljeni su standardi kvalitete ispod svakog nivoa a cijena naravno nije u skladu sa kvalitetom. Na istraživanje, kao prvi korak marketinškog sagledavanja čitave situacije, se ne možete osloniti jer ispitanici nisu iskreni a pojavljuju se i čudne varijable. Promotivne aktivnosti su više nego smiješne dok su distributivni kanali doista neuobičajeni.

Za kraj, moj omiljeni citat:

„Ljubav se rodi, živi i umire u očima“  Wiliam Shaekspire

 

 

About the Author

Related Posts

 1. Vrli prijatelj.. :)

  “I danas nekada ovog svog vrlog prijatelja ne razumijem, pobjegne mi njegova pjesnička duša u sred razgovora ali iskreno se nadam da će uskoro naći neku njemu odgovarajuću nježnu dušu…”

  Hvala vrla prijateljice, ove riječi mi mnogo znače ovih dana…

 2. fikret

  Za svaku pohvalu;tekst.Čestitke!!!

 3. Sanela Agacevic

  Draga Amela, I kad nadjes muskarca iz snova, svi drugi sni ce nestati. Uzivaj, ne vrti se svijet oko muskaraca, kako oni uglavnom misle :). Vidi kako lijepo pises, mozda na kakvog blogera naletis… pa pocni odmah pisati. Ovo mislim ozbiljno. Pozzz 🙂

 4. My name

  Heh. A ja tražio finu. Ni pušio, ni pio fer i korektan (Boga mi) i završim ko ovaj braco na slici :/

 5. Amela

  Drago mi je da vam se svidio tekst, hvala na cestitkama.

  Sanela, hvala na podrsci, novi tekstovi su u pripremi :-* daleko od toga da se svijet vrti oko muskaraca, ali jednostavno sam smatrala da i druge treba malo nasmijati mojim dogodovstinama 🙂

  My name – zivot ide dalje, svi imamo pravo na jednu, dvije ili tri pogreske 😀

 6. Darko

  Tvoja iskustva su malo previše za mene, jer previše iskustva imaš, sa nekim mišljenjima se slažem, sa nekima ne, ali ih sve od srca poštujem. Kada spojim sva poglavlja, koja si napisala, u jedan zaključak, on ostaje isti, kao što je bio i prije mnogo godina, iznosi: Men are pigs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: