zenicaonline@gmail.com

2 savjeta kako da smanjite mogućnost da vas automobil udari na trotoaru – jer to se u Zenici sve češće dešava

Autor: Hana Kazazović

autoPriča mi jutros mama kako su se tata i ona vraćali iz sinoćnje šetnje oko 21 sat. I kad su bili preko puta turbeta u susret im naiđe automobil koji se skoro popeo na trotoar. Srećom ga je mama vidjela pa se uspjela skloniti tako da je ne zakači. Međutim, par sekundi nakon toga su čuli udarac i iza sebe ugledali momka koji nije imao tu sreću i kojeg je isti taj automobil pokosio na trotoaru i onda samo produžio dalje. Pobjegao.

Momak od nekih 15-ak godina, možda koju više je bio vidno uplašen, a odmah su se zaustavili drugi normalni vozači koji su zvali hitnu, policiju, njemu pružili pomoć i sve ostalo što je trebalo. Neko je valjda i zapisao tablice, ili bar dio tako da postoji šansa da se onaj koji je napravio ovo i pronađe. Nemam sad tačnu informaciju ali najvjerovatnije povrijeđeni momak nije pretrpio baš teške povrede i nadam se da će uskoro biti ok. Valjda ga je automobil udario u noge i “pokosio” tako da se u padu izgrebao, udario glavom ali je bio svjestan i mogao je komunicirati odmah. Nadam se, iskreno i svim srcem se nadam da će brzo biti dobro i da ova nesreća neće imati neke veće posljedice po njegovo zdravlje.

Ali, zašto sve ovo pišem?

Da bih vas zamolila i opomenula da se pazite. Još su mi u glavi slike slične nesreće na nadvožnjaku kada su povrijeđene 3 djevojke takođe na trotoaru. Prošla sam jutro poslije tim trotoarom i bukvalno mi je bila muka jer je još sve bilo puno krvi. Sjetićete se i sami djevojke i momka koji su nedavno povrijeđeni dok su sjedili na klupi pored Bosne. Takođe vrlo teške povrede su bile u pitanju. A sve to na mjestima na kojima, realno, ne bi trebalo da se dešavaju takve stvari.

Nemoguće se zaštititi u potpunosti, ali neke stvari svako od nas može učiniti:

1. Kada hodate trotoarom odaberite stranu na kojoj vam automobili dolaze u susret. To je konkretno sinoć pomoglo mojoj mami da se skloni jer je vidjela automobil koji je išao prema njoj. A momak kojeg je udario je išao u suprotnom smjeru tako da mu je automobil došao iza leđa. Ne kažem da je ovo 100% sigurna varijanta, posebno ako se radi o velikim brzinama ali ipak imate veće šanse da vidite ako neko divlja po cesti ili ako će “iskočiti” sa iste. Ovo vas takođe neće zaštititi ni od automobila koji mogu preći u suprotnu traku, ali opet, nešto kontam da je veća šansa da izlete na stranu koja je njima bliža.

2. Kada idete cestom nemojte hodati sa slušalicama u ušima. Ako njih imate na ušima možda nećete čuti škripu kočnica ili povike ako vas neko pokuša upozoriti na opasnost. Ako ste totalno prisutni i skoncentrisani na okolinu oko sebe imate veće šanse da na vrijeme uočite neka čudna dešavanja i da se sklonite.

Ova 2 savjeta su meni pala na pamet, a ako neko ima još neki neka napiše u komentarima. Mene jeza hvata od ovakvih stvari i iskreno se nadam da ćemo nekako uspjeti ostati nepovrijeđeni na našim ulicama.

About the Author

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: