zenicaonline@gmail.com

Gdje se u Zenici možete dodatno edukovati iz knjigovodstva?

Činjenica je da danas imamo veliki broj nezaposlenih koji na razne načine pokušavaju povećati svoju konkurentnost na tržištu. Mnogi to rade završavajući nakon klasičnog školovanja i određene kurseve i edukacije iz raznih oblasti.

Zato smo odlučili napraviti mini seriju intervjua – predstavljanja neformalnih edukacija u Zenici.

Gdje se to i iz kojih oblasti Zeničani mogu dodatno obrazovati?

Prvo predstavljamo neformalnu edukaciju iz knjigovodstva razgovarajući sa Sanelom Agačević.

1.      Od kuda ideja za ovakvom vrstom obuke?

Prije svega moram reći da u ovom projektu učestvuju četiri partnera: CHRONOS doo Zenica, FEB dd Sarajevo, FinTech doo Kalesija i Billans BH International doo Sarajevo.

Ideja se rodila u Zenici, gdje je samostalno, u organizaciji CHRONOS doo Zenica, u periodu februar – mart prošle godine održana prva edukacija. Kasnije smo obuku proširili na Sarajevo i Tuzlu.

Prije svega mladi ljudi, koji sa fakulteta ili iz srednje škole dolaze sa vrlo malo praktičnog znanja, ponukali su nas da započnemo ovaj projekat. Formalno obrazovanje ne daje baš puno (ili ne daje nikako) praktičnog rada. Ono što se uči je uglavnom teorija, pa čak i kada se (npr. na ekonomskom fakultetu) rade vježbe, one nisu dovoljno „blizu“ onoj zbilji koja svakog studenta čeka pri prvom zaposlenju. Takođe, nadležne službe za zapošljavanje nemaju slične projekte, odnosno, ono što imaju svodi se samo na sufinansiranje određenih oblika dokvalifikacije ili prekvalifikacije, ali je i to jako „usko“ jer nam nedostaje Zakon o obrazovanju odraslih.

knjigovodstvo 12.      Kakvu vrstu edukacije pružate?

Počeli smo sa edukacijom iz osnova knjigovodstva i računovodstva, gdje se polaznici upoznaju sa osnovnim pravilima, pojmovima, principima i dr. na ovom polju.

U toku prošle godine se iskazao interes za nešto drugačijim i „naprednijim“ obukama, pa smo pripremili programe za druge obuke koje se tiču samostalnih poduzetnika (obrtnika), poreznih propisa, naprednog računovodstva, pa do vođenja malog biznisa.

Edukaciju radimo u kombinaciji teorija – praksa, pri čemu simuliramo rad privrednog društva kroz uobičajene poslovne promjene, pri čemu koristimo program e-računovodstvo partnera Billans BH International doo Sarajevo. Takvom kombinacijom svaki polaznik na kraju obuke dobije teoretsko znanje sa vještinom primjene istog na web računovodstvu.

3.      Kome je namijenjena?

Obuka je namijenjena studentima, pripravnicima, nezaposlenima, vlasnicima biznisa, u stvari svima koje interesuje ova oblast i treba im da bi dobili zaposlenje ili usavršili svoje radne vještine.

Moram napomenuti da Savez računovođa, revizora i finansijskih radnika FBiH organizuje edukaciju i polaganje ispita za sticanje zvanja Certificirani računovođa i Ovlašteni revizor. Nama je cilj da „pokrijemo“ onaj period edukacije svakog lica koje je zainteresovano za svoj profesionalni razvoj u ovoj oblasti u dijelu od završetka formalnog obrazovanja do sticanja uslova za polaganje za navedena zvanja.

4.      Ko se može prijaviti za obuku (uslovi)?

Posebnih uslova nema, osim dobre volje J. S obzirom da se radi o neformalnom obrazovanju, uslov za početni Modul obuke (abc knjigovodstvo) je završena najmanje srednja škola, dok je za napredne Module uslov posjedovanje osnovnih znanja iz knjigovodstva i računovodstva.

knjigovodstvo 25.      Šta oni koji je završe dobijaju njome – koju diplomu ili certifikat i šta im u praksi ona znači? Koliko koristi?

Nakon završene obuke svaki polaznik polaže ispit, nakon čega (ako položi ispit) dobije Certifikat o uspješno završenoj obuci.

S obzirom da u BiH (još uvijek) nema Zakona o obrazovanju odraslih, u smislu da se dokvalifikacije, prekvalifikacije, sticanja vještina i sl. upisuje u radničku knjižicu, Certifikat koji polaznici dobiju nakon naše obuke (nakon što polože završni ispit) ima značaj u smislu dodatne reference koja se navodi u CV.

Doduše, obrazovanje je uređeno na kantonalnim nivoima, tako da u određenim kantonima i postoji ova mogućnost, ali ne na svim, i ne na osnovu jedinstvenog, sistemskog rješenja.

Već duži period se rade određeni projekti i aktivnosti na nivoima nadležnih ministarstava i regulatornih tijela Evropske unije na uređenju segmenta obrazovanja odraslih, nakon čega bi, pored ostalih, i ovakve obuke dobile na svom značaju i mogle se upisati u radničku knjižicu.

6.      Koliko traje edukacija?

Edukacija za osnovni Modul – abc KNJIGOVODSTVO traje nepuna dva mjeseca, a za druge module nešto više. Nastava se održava dva puta sedmično po tri školska časa, što je sasvim dovoljno da se steknu osnove znanja i vještina.

Nakon završene obuke sa svim polaznicima ostajemo u kontaktu i oni imaju mogućnost da nas konsultuju ako imaju neki praktičan problem ili pitanje. Sa završetkom obuke ne prestaje naša saradnja.

7.      Koja je cijena obuke?

Cijene se razlikuju u zavisnosti od Modula. Na primjer, za osnovni Modul – abc KNJIGOVODSTVO cijena je 450 KM sa PDV-om. Popuste u visini od 10% odobravamo za studente i nezaposlene, zatim ukoliko se prijavi više kandidata iz jedne firme, kao i za korisnike usluga organizatora obuke. Plaćanje se vrši u dvije rate.

8.      Gdje se i kako održava edukacija?

U Zenici se održava u prostorijama firme BHM (Mokušnice, zgrada Izgradnje, I sprat), koja inače ima veoma dobro opremljene učionice, sa projektorom, tablom i računarima. Svaki polaznik ima „svoj“ računar, što nam je veoma bitno zbog korištenja softvera e-računovodstvo u toku edukacije. U Sarajevu se obuka održava u učionicama Algebra Centra.

Ove sedmice počinje obuka u Zenici, pa se zainteresovani mogu javiti, a u Sarajevu početkom februara.

9.      Kada, kako i gdje se zainteresovani mogu prijaviti?

Projekat ima svoju web stranicu www.abcknjigovodstvo.com i putem nje se kandidati mogu informisati o obukama i izvršiti prijavu. Takođe, svaki organizator se može direktno kontaktirati, za Zenicu je CHRONOS doo, tel. 032 202 580 ili na e-mail chronos@bih.net.ba

 

About the Author

Related Posts

 1. Samir

  A zna li za ovo naš Zavod za zapošljevanje?
  Još jedan sličan poziv je objavljen nedavno, i u pozivu piše da se treba javiti općinskom Zavodu… ali tamo niko pojma nema o ovome:

  http://www.fzzz.ba/projekti/programi-obuke-u-okviru-projekta-podrka-mreama-socijalne-sigurnosti-i-zapoljavanju-ssnesp?Itemid=196

 2. Sanela Agačević

  Samire, zna za ovaj projekat Kantonalni zavod za zapošljavanje, pa i opštinski, ali se, na žalost, ne sufinansiraju troškovi za ovakve obuke. U ovom pozivu za koji si stavio link, pod tačkom 1c) stoji da se snose troškovi stručnog osposobljavanja i usavršavanja, ali samo za neke vrste, postoje izuzeci.
  Za sve ove pozive što se objave za web stranici FZZ treba da svakog nezaposlenog upozna referent (savjetnik) na Birou za zapošljavanje.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: