zenicaonline@gmail.com

1. inovativna, nova dječija zabava u Zenici – Dječije jahalište “PEGASUS” Zenica

Brz život i teška recesijska vremena ne ostavljaju traga samo na starijima. Djeca, nesvjesna situacije koja se odvija oko njih, od svojih roditelja često ne dobijaju adekvatnu pažnju i prostor za igru. Najlakše je djetetu kupiti računar ili neku od igračkih konzola i prepustiti ga samom sebi. U zemljama u kojima se ljudi bolje brinu o djeci postoji nešto što se zove terapeutsko jahanje. Tamo mališani jašu ljubimce i provode mnogo kvalitetnije vrijeme u igri.  Zenica nema baš mnogo prostora za pravi konjički klub, a ni čistoga zraka za neko jahanje u prirodi ( tu mislim prije svega na centar grada), ali jedan se mladi čovjek odvažio na revolucionarnu ideju da djeci omogući jahanje na mehaničkim pokretnim životinjama koje mališanima pružaju vjernu simulaciju pravoga jahanja, za sada; u zatvorenim prostorijama. Znam, pomislit ćete  kao i ja, pa viđali smo to i prije; ubaciš kovanicu i konjić se klati gore-dolje. No, u ovom slučaju to nije ni približno tako.

Princip rada i još mnogo toga o Dječjem jahalištu „Pegasus“ će nam reći vlasnik i osnivač Vedran Miljak:

Zenica-online.com: Šta je to tako posebno kod ovog zabavnog parka?

Vedran Miljak: Inovativno dječje jahalište “PEGASUS” Zenica je prvo i jedino mjesto u gradu (i šire) koje vašim klincima nudi mogućnost jahanja pokretnih životinja (konja, lavova i dr.) koje se pokreću samom kinetičkom energijom vašeg djeteta pri jahanju, uz puni doživljaj jednak onom kod jahanja živoga konja. Ne radi se o životinjama (spravama) koje pokreće električna energija ili motor, nego čista angažiranost djetea pri pravom jahanju, tako da je igra i fizički zahtjevna, ali ne prezahtjevna. Dopušta djeci da se vrhunski zabave vježbajući pri tome njihovu motoriku, mišiće, skelet, kičmu…

 Sve to se zasada odvija, u ugodnom i sigurnom ambijentu zatvorenog prostora TC HAS-KOMERC u Klopču, adresa Bistua Nuova 109, na prostoru cijelog slobodnog prizemlja.

Pitao sam se: zašto ne pružiti i našim mališanima takav unikatni doživljaj i novo iskustvo i još tako blizu, tu u našem gradu?!

Neka se naša djeca konačno odvoje od računara i video igara i počnu se opet družiti s drugom djecom i nauče se igrati aktivno (onako kako smo mi to nekad znali raditi prije dolaska svih elektronskih sredstava za igru i zabavu), te neka se razvijaju zdravo kroz simuliranje anatomije pravog jahanja. Konjići su potpuno mehanički i zahtjevaju samo ispravno jahanje za čiju je kratku i laku poduku zaduženo osoblje jahališta. 

Zenica-online.com: Kako se jaše pokretni konjić i kako to sve skupa zapravo izgleda?

Vedran Miljak: Kao što sam već rekao, osoblje Dječjeg Jahališta „PEGASUS“ je zaduženo za kratku obuku malih jahača, ali je princip nevjerovatno jednostavan i djeca ga nauče već na prvom krugu. To je zapravo sve isto kao kod pravog jahanja: noge se postave na mamuze, ruke na upravljač (kao kod bicikla jer se tako upravlja konjićem) i onda se odguruje nogama, odnosno podiže tijelo i ponovo vraća u sjedeći položaj – dakle – pravo jahanje!

No, kako sam uvjeren da slika govori više od hiljadu riječi, evo zamolit ću vas da uz tekst objavite i nekoliko fotografija prizora iz našeg jahališta i jedan kratki video na kojem se sve jako lijepo vidi da bi vaši čitatelji tačno mogli vidjeti kako jahanje kod nas funkcionira.

I hvala vam velika za iskazani interes za objavu i podršku ove lijepe, nove priče u našem gradu. Uvjeren sam da ovakvih „priča“ našoj djeci treba, a nama treba više sličnih lijepih vijesti iz grada i zemlje.

Onaj ko voli svoje dijete i brine se za njegov pravilan razvoj, ali i za zadovoljstvo i inteligentnu zabavu, dovesti će ga da bar desetak minuta uživa u jahanju, ovog puta mehaničkog konjića, jer je to kudikamo zdravije za psihu i tijelo tih malih stvorenja od spašavanja “super Maria” i sličnih kreatura iz zapetljanih situacija i inih kompjuterskih umotvorina kojima se naša djeca trenutno bave.

Kako jašem pokretnog konjića? E, to mogu pogledati u ovom videu:

Ali i na ovim fotografijama:

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: