zenicaonline@gmail.com

Edoteka No 149

Piše: Damir Vučak

Prođe još jedna Edoteka koja nas je dijelila do “famozne” 150-te! Kviz je bio zanimljiv i dinamičan a pobijedila je ekipa Aure za bod ispred Babinjaca. U ovom izdanju svoj obol kvizu su dali svi “zaposleni” u ovoj omiljenoj zeničkoj razbibrizi. Naime , Edo, Seno i onaj novi momak koji mijenja Mirzu u tehničkom dijelu kviza (neka mi oprosti ali sam zaboravio ime) su priredili po jednu rubriku s tim što je Edo po običaju pripremio i muzičke pitalice. Bilo je jako zanimljivo i napeto do samog kraja.

Toliko o prošlom kvizu a sada ono mnogo zanimljivije. Nevjerojatnim se čini podatak da je ovaj kviz došao do svog stotinu i pedesetog izdanja. Mislim da niko, izuzev vrijednih organizatora, nije očekivao ovoliko dugo trajanje kviza. Poznavajući mentalitet Zeničana mislio sam da će se zasititi nakon nekoliko izdanja i da se to više neće moći održavati na životu. Na moje veliko zadovoljstvo prevario sam se i još uvijek uživam svaki četvrtak kao da mi je prvi put. Ogromna energija koju pokazuju Edo i Seno (moram napomenuti i Mirzu koji je tu da uskoči kada nešto treba) je zapanjuća ali nažalost nepriznata od strane onih koji bi to morali prepoznati. Nebrojeno puta sam pisao o tome koliko je dobro to što oni čine jer mlade edukuju a istovremeno i zabavljaju. Razbili su tabue po kojima se odlazak u kafiće shvatao kao nešto nepragmatično i apriori loše. U “Klubu 072” se svakog četvrtka osjeti predobra atmosfera, kakvu bi svi socilozi trebali istraživati. Na jednom mjestu se nađe stotinjak mladih ljudi koji se takmiče i zabavljaju a nikada nije bilo niti naznake nekog incidenta što je samo po sebi raritet jer živimo u totalno incidentnom vremenu.

Ja sam od početka na ovom kvizu i niti jednom mi nije bilo dosadno. Pobjeđivao sam mnogo puta pa iako su nagrade simbolične išao sam kući uvijek sa osmjehom i nahranjenog ega. U dosadašenjim takmičenjima najviše pobjeda imaju ( po mom mišljenju jer nisam brojao) ekipe ZPO i Babinjci. Iza njih su i ekipe Mamurluka i uvijek prisutnih Kokuza.

Volio bih da se ovog četvrtka pojavi što više ekipa i da Edi i Seni time odamo počast za ono što nam već godinama rade svakog četvrtka.

Gradovi

1. Glavni grad Madagaskara je :
A) Mumbaj
B) Tananarivo
C) Tasket
D) Talin

2. Njegov naziv potječe od naziva izvornih stanovnika, galskog plemena. Grad je bio nazivan Lutecija za vrijeme rimske okupacije od prvog do šestog stoljeća, ali za vrijeme vladavine Julijana Apostate (360. – 363.) grad je preimenovan u svoje sadasnje ime.O kom gradu je rijec?
A) London
B) Pariz
C) Atena
D) Berlin

3. Ovaj grad leži na istočnoj obali SAD-a u saveznoj državi New York, na ušću rijeke Hudson i na East Riveru, prosječno šest metara iznad razine mora. Na suprotnoj, zapadnoj obali Hudsona, nalazi se Jersey City u susjednoj državi New Jersey. Geografske koordinate su 40,46 stepeni sjeverne širine i 73,54 stepeni zapadne dužine. O kom gradu je rijec?

4. Koji je glavni grad Aljaske

5. Titanic je krenuo na svoje prvo prekookeansko putovanje 10. travnja 1912. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika na svom prvom putovanju u New York.Iz kojeg grada je krenuo na svoje prvo i zadnje putovanje?
A) London
B) Southampton
C) Liverpool
D) Manchester

6. Ovaj jedan od najljepših gradova Europe ima mnoge znamenitosti od kojih su , Andraševa avenija, Trg heroja i Milenijska podzemna željeznica koji su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.O kom gradu je rijec?

7. Tragovi naseljenosti sežu u kameno doba, ali grad je zapravo osnovan 1479. Najpoznatije su građevine Palača parlamenta (nakon Pentagona druga najveća zgrada na svijetu – 270 x 270 x 89 m), Palača Pravde, Pantheon, Athenaum, Narodna banka, Predsjednička palača, Glavna sveučilišna knjižnica, Kraljevski dvorac i mnoge druge (uključujuči i preko 100 muzeja).
Zlatno doba ovog grada bilo je između dva svjetska rata; grad su u drugom svjetskom ratu teško bombardirali Saveznici. Sljedeća velika nesreća koja je pogodila grad bila je 1977. godine, kada je u stravičnom potresu poginulo preko 1500 ljudi.koji je to grad?
A) Beograd
B) Podgorica
C) Varsava
D) Bukurest

8. Grad leži na obalama Dunava, 40 km od granice sa Slovačkom i slovačkog glavnog grada Bratislave. Ima oko 1,6 milijuna stanovnika (petina stanovništva svoje drzave). Simbol grada je katedrala sv. Stjepana, sjedište je nadbiskupa svoje drzave, a zaštitnik grada je Sveti Leopold. Administrativno je podijeljen na 23 okruga
Sjedište je nekoliko međunarodnih organizacija: OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte), IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) i UNIDO-a (Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda).O kom gradu je rijec?

9. Grad koji se često naziva kolijevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tijekom 5. i 4. stoljeća prije Krista. Iz tog razdoblja u njemu je ostalo mnogo antičkih zgrada, umjetničkih djela itd. Najpoznatija je Akropola, koja je priznata kao jedna od najboljih primjera klasične umjetnosti i arhitekture. Koji je to grad’

10. Ovaj grad je službena prijestolnica Crne Gore, općina i povijesno središte crnogorskog naroda.
On je bio i najčešće glavni crnogorski grad. Sazidao ga je crnogorski vladar Ivan Crnojević 1482.
Grad je smješten podno Lovćena, između Boke Kotorske, Skadarskog jezera i Jadranskog mora.O kom gradu je rijec?

Opšte znanje

1. Koji je prvi muzičar milioner ?
A ) Elton John
B ) Sting
C ) Paul McCartney
D ) Prince

2. Koja rijeka izvire u Crnim šumama Njemačke,plovi kroz zemlje centralne i južne Evrope i ulijeva se u Crno more ?
A ) Dunav
B ) Rajna
C ) Temza
D ) Elba

3. Kako se zvala rimska boginja pobjede ?
A ) Aurora
B ) Victoria
C ) Fortuna
D ) Bellona

4. Koja država ima najkraću obalu ?
A ) Monako
B ) Andora
C ) Fiji
D ) Antigva

5. Monofobija je strah od…
A ) ljudi
B ) žene
C ) visine
D ) samoće

6. Kada su stigli u Indiju vojnici Aleksandra Makedonskog su prvi put vidjeli…
A ) komarce
B ) slonove
C ) tigrove
D ) majmune

7. Kako je ime hita Maraje Keri ,sa kojim se probila na muzičkoj sceni…
A ) So emotional
B ) Love takes time
C ) Vision of love
D ) I“m in love

8. Koji čuveni crtani lik se prvi put pojavio 1934 godine u filmu THE WISE LITTLE HEN ?
A ) Miki Maus
B ) Šilja
C ) Tom
D ) Patak Dača

9. Čuveni slikar Rembrant je porijeklom iz…
A ) Holandije
B ) Belgije
C ) Francuske
D ) Danske

10. Crno jezero se nalazi na…
A ) Kopaoniku
B ) Lovčenu
C ) Orjenu
D ) Durmitoru

Sport

1. Kako je pravo ime poznatog ruskog golmana pod nadimkom “Crna Hobotnica” ?
A ) Yuri Nikifovov
B ) Lav Jašin
C ) Alexey Smertin

2. Jedan od najboljih golgetera svih vremena je Artur Friedenreich. Koliko je on golova dao u svojoj karijeri ?
A) 1.344
B) 1.329
C) 1.218

3. Koliko je bio visok poznati košarkaš Dražen Petrović ?
A ) 196 cm
B ) 202 cm
C ) 198 cm

4. Los Angeles Lakersi su jedna od najuspješnijih ekipa u NBA takmičenjima. Koliko su oni ukupno NBA titula osvojili ?
A ) 14
B ) 18
C ) 20

5. Prema pravilniku FIFE i UEFE, kolike bi trebale da budu dimenzije nogometnih terena, kada govorimo o širini i dužini ?

6. Osvajač prvog Svjetskog prvenstva u nogometu je …

7. Na kojem mjestu na ATP listi se nalazi bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur ?
A ) 100. mjesto
B ) 254. mjesto
C ) 213. mjesto

8. Koliko je zlatnih medalja osvojio Michael Phelps na takmičenju u Pekingu ?
A ) 4
B ) 6
C ) 8

9. Ko je trenutno najbrži čovjek na svijetu ?

10. Šta je “inning” ?
A ) Palica za golf
B ) Segment igre u baseball-u
C ) Sudijska odluka

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: