zenicaonline@gmail.com

Princip obrnutih vrijednosti

Piše: Damir Vučak – Blentoven

Bliži se škola pa školarci, svjesni nadolazećeg “belaja” koriste svo vrijeme u igranju i druženju na otvorenom. Puni su priča sa ferija i nekako mi bezbrižno izgledaju jer nisu svjesni da su lišeni svih problema koje odrastanje donosi.

Ja nemam djece ali imam mnogo prijatelja koji ih imaju i nimalo im ne zavidim kada dođe septembar. Nekada su se K-karte i krediti dizali kada se išlo na more, a sada mnogi roditelji moraju zaviriti u neku od mikrokreditnih organizacija da bi svoje mališane kvalitetno opremili za predstojeću školsku godinu.

Možda je najveći problem u tome kako sada motivirati dječije male mozgove i objasniti im šta dobijaju učeći. Sjetim se svojih pokojnih roditelja i mog brata kada je sa balkona gledao komšiju, doktora, kako uparkirava Alfa Romeo (tada je to bio jedan od najboljih auta u gradu) u garažu. Otac mu je rekao: “Vidiš sine, on je doktor i vozi dobro auto. Završi i ti školu pa ćeš i ti tako“. Danas bijesne aute voze oni koji su ih stekli na milion načina ali nijedan nije pošteni rad. Naravno, ima i neki promil izuzetaka.

Padne mi na pamet i onaj famozni vic kada je otac pokušavao sinu objasniti zašto bi trebao bolje učiti kad prolaze dvije super “ribe” i sin pita oca: “Jel’ tata, ko ovo kara?” a otac mu uz obaveznu ćušku kaže: “Odlikaši, sine, odlikaši…!” Uz svu moju sposobnost imaginacije ne mogu da zamislim facu oca kada bi ga sin pitao isto pitanje, danas.

Odlikaši više nemaju šanse, danas su tu babini sinovi koji imaju IQ visine sobne temperature ali i bijesne aute, nabrekle novčanike pune babinih para i rijetko koja riba će ih odbiti.

Problem koji se takođe nameće je i kako naći posao kada završiš fakultet. Poznajem masu mladih ljudi koji su već godinama na fakultetu a imaju višu ili visoku stručnu spremu. Djevojka koja radi kao konobarica a završila je pedagogiju, momak koji radi kao skladištar a završio mašinstvo i mnogi drugi primjeri su mi stalno pred očima.

Roditelji stalno šalju svoju djecu u školu sa zebnjom kako će im naći posao kada tu istu školu završe. Koliko sam ja uspio vidjeti jedini način je ubaciti se u stranku na vlasti i onda po osnovama nepotizma potražiti nekog od rođaka ili kolega iz stranke.

Sve su to problemi koje očekuju naše mališane ovog i narednih septembara i nakon svega napisanog moram im reći:
Sretno vam bilo u školi, maleni moji, i neka vam je Bog u pomoći kada je završite!

About the Author

Related Posts

 1. miro vinduska

  Dobro si uporedio vremena.Vremena se mijenjaju.U moje vrijeme (jedno vrijeme)kad curu drzis za ruku a ona osjeti da su hrapave brzo si bi napusten jer svako je vise volio nekog sa njeznim jer je sigurno bio neki buduci sluzbenik,ugladjen a ne neki radnik.,zanatlija.Ali brzo su se vremena mijenjala jer su zanatlije zgrtale pare na svakom koraku pa su i izlasci sa njima bili svakodnevniji i bogatiji ponudom.Tako ce i vremena ovih neskolovanih parajlija proci i pocet ce se gledati na prave vrijednosti.pare ja imas ja nemas ali IQ i dostojanstvo ostaje.

 2. ZENIČANIN

  Dopuna članku: Najlakši način je 30-40 hiljada / tisuća KM u kešu i određeno preduzeće dolazi samo po tebe, i to u periodu nepune sedmice od završetka tvog (normalnog) naštimanog pripravničkog staža! Aferim!

 3. Josip

  Ne mogu a da ne primjetim da se dobre ribe jos uvijek loze na odlikase, a te koje se loze na auta i sl. odlikase nisu ni zasluzile. Niti se oni loze na njih. To je zatvoreni krug, k’o kruzenje vode u prirodi.

  Lamse

  Later

 4. ADNAN A.

  Gospodine Vinduška a tek roditeljsko-familijarna potjera za doktorom – ostali su mogli dobiti samo nogu u g…..u! Neka je i alkos, i lopov i prokazan i proklet ako treba – al da je, i bude kćeri, doktor! A sinovi – e za to je bila majka Željezara – jer sve će propasti a Željezare neće!, bar do 1992.godine … iz predhodnog isključeni doktori kao dobra i poželjna lovina!
  Znam kakve su mene roditelji, naročito otac u svom naivnom svijetu radnog staža i penzije na kraju njega, savjetovali – danas vidim da je to bio put propasti …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: