Amsterdamski hor “Slavuj” 3. maja u Zenici – čućemo kako zvuče naše pjesme u njihovom izvođenju | Zenica Online - novosti i price iz Zenice

Wednesday, April 25th, 2012 at 09:28


Visited 1114 times, 2 so far today

Amsterdamski hor “Slavuj” 3. maja u Zenici – čućemo kako zvuče naše pjesme u njihovom izvođenju

Često imamo priliku vidjeti kako život zna ispričati neobične i nevjerovatne priče. Dijelom jedne takve je naša Zeničanka Nina Brenjo. Naime, ona je prije dvadesetak godina kao članica Omladinskog hora Zenica putovala i nastupala u Holandiji, a za koji dan će sa amsterdamskim horom „Slavuj“ napraviti neku vrstu „kontra“ turneje i nastupiti u Zenici.

Amsterdamski hor „Slavuj“ pjeva izvorne pjesme sa slavenskog govornog područja i Balkana, pod vodstvom dirigenta Ive Boswijka. Hor je sastavljen od 22 glasa a karijeru je počeo pod vodstvom dirigenta Dragana Minderovića (1945-2009) iz Beograda. „Slavuj“ redovno sarađuje sa istočno-evropskim muzičarima i muzičkim grupama a povremeno idu na turneje. Tako su 2006. bili u Poljskoj a 2009. u Bugarskoj.

Dirigent Ivo Boswijk je specijalist slavenske muzike. Studirao je na Sweelinck konzervatorijumu u Amsterdamu i od 1998. sarađuje sa Slavujem – prvo kao pjevač i pisac aranžmana a onda i kao dirigent.

Dragan Minderović je osnovao „Slavuj“ 1986.godine. Nakon uspješne muzičke karijere kao dirigent hora i orkestra u Beogradu, Dragan je 1971.g. stigao u Pariz. 1985. g. se preselio u Holandiju i nedugo nakon toga osnovao „Slavuj“.

Dirigent Ivo Boswijk kaže da je „Slavuj“ sa godinama postao profesionalniji, a razumijevanje i izgovor tekstova su mnogo bolji zahvaljujući ekspertu za slavistiku i dvjema članicama iz Ukrajine i Bosne.

Neke od pjesama koje ćete čuti na koncertu su „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Emina“, „Tebi, majko, misli lete“, „Jahač hrabrosti“, „Ederlezi“, a pored naše tradicionalne muzike imat’ ćete priliku čuti izvorne pjesme iz zemalja oko Crnog Mora i slavenskog govornog područja.

Hor „Slavuj“ u Zenici nastupa 3. maja u Domu Armije, a čitava turneja ima sljedeći raspored:

30. april – Zgrada TV Sarajevo, 17h
01. maj – oko 14h Kuća Sevdaha (+ workshop)
02. maj – Workshop i izlet na Igman i Vrelo Bosne
03. maj – Dom Armije, 20h, Zenica
04. maj – Dom kulture, 19.30h, Travnik
05. maj – izlet u Mostar i Blagaj

U svakom slučaju zanimljivo će biti čuti kako zvuče nama jako poznate pjesme u izvođenju ovog hora. Zato vas pozivamo da 3. maja dođete u pozorište da ih zajedno poslušamo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Written by:

Filed Under: Uncategorized

Trackback URL: http://zenica-online.com/2012/04/amsterdamski-hor-slavuj-3-maja-u-zenici-cucemo-kako-zvuce-nase-pjesme-u-njihovom-izvodenju/trackback/

Leave a reply

* means field is required.

*

*

Ostavljanjem komentara slažete se sa pravilima korištenja.