zenicaonline@gmail.com

In memoriam: Dizdarević Ekrem- Ekser

Piše: Fišek Enes

Otišao je još jedan nezvanični vođa Čelikovih navijača iz vremena Čelikovih najvećih uspjeha u Srednjeevropskim kupovima, Prvoj ligi i kupovima bivše nam Jugoslavije.

Navijačka persona i ličnost, rado viđen, cijenjen i poštovan na svim stadionima i među navijačkim skupinama i igračima.

Navijač sa šarmom, stilom, prvi sa crveno-crnom uniformom i crveno-crnom zastavom koju je pronio širom ovih prostora, Balkana i Evrope.

Navijački šeret, svojim duhom i humorom, dizao je moral igračima i navijačkim grupama, bez ekscesa i sukoba.

U to vrijeme stadioni su bili kultna mjesta gdje se kritikovala dnevna politika kroz nogomet, raznim narodnim umotvorinama ukazujući na slabu igru i loše suđenje, ispunjavajući sve prisutne simpatijama za nogometni klub ”Čelik”. Nikada neće biti zaboravljen zajedno sa navijačima kao sto su Mišković Paulin, Zadić Eso, Zadić Izo i Sabo, Arnautović Faruk, kao i mnogi drugi koje pamtimo kao dio te vodeće skupine navijača.

Crveno-crno srce prestalo je kucati za nogometni klub ”Čelik” i svoju Zenicu u dalekom Hamburgu, Njemačka.

Ni Kigen, ni Buljan ni Kalc nisu mogli zamijeniti Renu, Matu, Đuru majstora.

Na posljednjem ispraćaju u Hamburgu, prisustvovao je veliki broj navijača, sportskih društava i klubova, naših ljudi sa prostora Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije kao i predstavnika HSV-a i St Paulia, vodećih klubova Hamburga.

About the Author

Related Posts

  1. miro vinduska

    nebi nista dodao na ovaj Enesov osvrt.Ko nije poznavao Eksera ostao je osiromasen za jednog duhovitog i iskrenog jarana.Stanovao je iznad nekad mesnice “Belje’i te kuce nema vise.Od familije znam da je imao brata Mirzu i ne znam da li je ziv jer je bio stariji,ako jeste saucesce od mene .a Ekseru zelim da pociva u miru i da ce uvijek ostati u mom sjecanju.Nasa generacija polako odlazi.Zao mi je sto nisam ranije znao Hamburg je odmene 3 sata autom,i prvom prilikom potrazit cu mezar i odati postovanje mom velikom prijatelju.

  2. muta

    Hvala Fiseku za ovaj kratki osvrt povodom smrti naseg dragog Eksera!Imao je razoruzavajuci osmijeh,bio izrazito duhovit i spreman da uvijek pomogne!Tacno je da je prvi napravio odijelo u crno-crvenoj boji i sjecam se, kao da je bilo juce,kad je nekih sedamdesetih godina izasao u tom odijelu na teren u Blatusi i predao cvijece Alojzu Renicu,tadasnjem kapitenu “Celika”!Neka mu je vjecni rahmet,tuzan sam pomalo,pogotovo kad iz nase sredine odlaze takvi kakav je bio nas Ekser…

  3. Mirko Lovric

    Saucesce od mene njegovoj porodici, neka pociva u miru , bio je dobar covjek.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: