zenicaonline@gmail.com

Muškarci dočekali da imaju svoj dan. Nadamo se da ga neće previše burno slaviti :)

Piše: Hana Kazazović za Intermezzo.ba

Dok smo išli u školu i slavili 8. mart, Dan žena, redovito su se dječaci bunili što oni nemaju svoj dan. Htjeli su i oni primati poklone, pretpostavljam, a mi smo im uvijek odgovarali da žene imaju jedan a muškarci ostala 364 😉

To je bilo prije nego što su postale aktuelne borbe za razna ljudska prava, u ono vrijeme kad smo mnoga od tih prava imali a da ih nismo bili ni svjesni.

Međutim, muškarci su konačno dočekali da imaju svoj – Međunarodni dan muškaraca – International Men’s Day. To je 19. novembar i prvi put je obilježen 1999. godine u državi Trinidad i Tobago.

Svake godine raste broj država koje ga obilježavaju, a ove godine je u tome i Bosna i Hercegovina takođe, na inicijativu udruženja za razvoj društva “Kap” i uz pomoć konsultanstske agencije “Propaganda” iz Sarajeva.

Čak su organizovali i glasanje za Najmuškarca 2011. godine.

Poenta ovog obilježavanja Dana muškaraca jeste podizanje svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka, promocija rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih muških uzora i primjera u različitim oblastima društva.

Zašto je baš odabran 19. novembar nisam uspjela pronaći.

I bez obzira što nekad mislim da je previše ovih dana u kojima se nešto obilježava jer se došlo u fazu da je svaki dan neki dan, drago mi je da su muškarci dobili ovaj svoj. Ostala 363 ćemo ravnopravno koristiti, može?

P.S. Ne znam koji je odgovarajući način da svom muškarcu čestitate ovaj dan, ali meni bi bilo jako simpatično kada bi se i njima poklanjali karanfili 😀

(Hana Kazazović / Intermezzo)

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: