zenicaonline@gmail.com

U nedjelju pomjeramo sat. Zašto se to radi i koje još zemlje to praktikuju?

Preuzeto sa Intermezzo.ba
Piše: Hana Kazazović

U skladu sa Zakonom o računanju vremena, ljetno računanje vremena ove godine završava u nedjelju, 30. oktobra. Tako je saopštilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Tog dana će kazaljke biti pomjerene jedan sat unazad, pa će u 3 sata ujutro biti 2 sata. Narodskim jezikom rečeno – ovo je onaj period kad ćemo moći spavati jedan sat duže.

Zašto sat ne ostavimo na miru, odnosno zašto ga svako malo mrdamo naprijed – nazad? Zato što je cilj da se time izrvši bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Tako umjesto ranojutarnjeg dnevnog svjetla kad većina ljudi još spava ostane sat duže za večernje aktivnosti. Vlade država ovaj postupak opravdavaju i uštedom električne energije zbog efikasnijeg korištenja dnevnog svjetla.

Postoje suprotni stavovi oko “pomjeranja sata” (kako mi to uglavnom zovemo) i mnogi kažu da od toga ima više štete nego koristi. Iz tih razloga je i Rusija nakon 30 godina primjenjivanja ove prakse ukinula ovu odluku. Ruski predsjednik Medvedev je rekao: “Realno, narušava se ljudski bioritam, to sve razdražuje, ili prespavaju, ili se bude rano i ne znaju gdje će tokom tog sata viška. Da ne pominjem nesrećne krave i druge životinje koje ne razumiju pomjeranje sata i zašto muzilje dolaze u drugačije vrijeme”.

Zamisao o ovakvom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. maja do 1. oktobra 1916. godine.

U bivšoj Jugoslaviji se počelo primjenjivati 1982. godine i mislim da su sve države i nakon raspada nastavile sa primjenom ovog “pravila”.

Neki od vas se možda sjećaju kada je jedne godine krajem devedesetih tadašnji ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Ferid Alić “promašio” datum za pomjeranje sata i pomjerio ga mimo čitavog svijeta. Pola dana je bio blagi haos jer su oni koji su sat pomjerili bili mimo svih ostalih i ranije stigli gdje god da su krenuli. Srećom, sve je trajalo kratko, ali mi se čini da smo bili dobra tema za zezanje nakon toga.

Kako se u svijetu provodi ovaj običaj možete vidjeti na karti ispod. Plava boja su oni koji ga provode, narandžasta oni koji su to radili ranije pa prestali, a crvena su oni koji ovo nikad nisu primjenjivali.

Izvor slike Wikipedia

(Hana Kazazović za Intermezzo)

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: