zenicaonline@gmail.com

Crtice iz Fojnice

Pripremio: Mirsad Đulbić

Bio sam dvije sedmice/hefte/tjedna/nedjelje u Fojnici. Kao i uvijek do sada i ovaj put mi je bilo izuzetno dobro. Malo rehabilitacije, malo rekreacije, malo zabave, malo novih poznanika, pa malo izleta i tako redom, vrijeme lijepo popunjeno, tako da brzo prođe.

Iz velikog broja zgoda, izabrao sam i kao crtice posložio neke zanimljivosti, s nadom da bi mogle biti zanimljive i drugima.

– WiFi u Reumalu: Internet je dostupan na sve načine, pa i WiFi. Bivši profesor muzičke škole Zenica, Ramiz Tahiri, sada u Berlinu, često je u ljetnoj bašti, sa slušalicama na ušima i lap-topom, bavio se komponovanjem novih i redakcijom ranijih svojih djela.

– Dimije stare više od 150 godina: Posjećivao sam redovno sve priredbe, pa tako i dvije folklorne. Na jednoj od njih, bijah uz izvornu folklornu grupu iz Bakovića. Vidim na jednoj starici divna vezena košulja od konoplje, što je u današnje vrijeme prava rijetkost. Prepoznah po izuzetnoj bjelini, kojom se odlikuje konopljino platno. Kaže meni gospođa Bošnjak, da je to košulja stara više od 70 godina, ali se odmah potom pohvali da nosi crne dimije stare više od 150 godina i da na žalost nema kome ih ostaviti. Kroz šalu smo konstatovali da je zapjevala ptica sojka, a ševe ni za lijeka!

– Kupanje: Plivao sam svaki dan u zatvorenom bazenu sa termalnom vodom i nekoliko puta u otvorenim bazenima Aqua Reumala. Obzirom na moj status, nije mi odgovarala gužva, a ljubazni spasioci su mi pomagali pri ulasku i izlasku iz bazena. Sve u svemu fantastično, ali nekako bolje u zatvorenom bazenu.

– Kupanje u pidžami: Nakon ulaska u bazen, primjetim da jedna žena plače dežurnoj fizioterapetkiniji. Kasnije saznam, da je plakala, jer joj u prethodnoj smjeni žene nisu dale ući u bazen u pidžami, a ona je tražila da se tako kupa, jer navodno ima po tijelu ožiljke od silovanja. Ni ona nije više dolazila u bazen, jer je dobila habardt kadu.

– Kakanje bez kontrole: Jednoga dana se oblačimo nakon plivanja u bazenu, kad kroz garderobu prođe momčić, klima se u hodu, pjevuši, a za njim iz gaća ispada kakača. On ništa ne osjeća, jer je u takvom zdravstvenom stanju, pa sav sretan uđe u bazen, na naše zgražanje. Naravno, bazen je odmah ispražnjen i očišćen, a momčić nije više dolazio na plivanje.

– Ide li lift niže: Dva lifta, a nas sa invalidskim kolicima podosta u hotelu. Uhvatim lift koji ide u podrum. Tu jedna žena pita, da li lift ide gore ili dole. Mi se uvalili od smjeha, jer nema dalje u pravcu dole!

– Strmu ili brdu: Na nekom spratu lift stane, a jedan od čekača pita, ide li lift strmu ili brdu, a ja ga pitam šta to znači. On ljut uzvrati pitanjem gdje sam rođen, a ja mu odgovorim „U porodilištu“. Svi se nasmiju, lift nastavi dalje, a taj čova kasnije navrati do moga cimera i kada me spazi, prsne od smijeha uz komentar „Baš u porodilištu“.

– Brdski motociklisti: Poznanica koja radi sa ljekobiljem kroz razgovor mi reče, da je vidjela na planini Zec grupu Engleza, koji su „planinarili“ sa brdskim motociklima. Super! Kad nisu naši, skontali su Englezi ljepote Zeca, Vranice i drugih planina srednje Bosne.

– Prokoško jezero: Jedan dan susretnem znanca iz vremena planinarenja. Ponudi mi izlet na Prokoško jezero. Nije mi se išlo, ali – nagovorio me je. Slijedećega dana s njim na Prokoško jezero. Nije to ono šta ja pamtim. To je urbanizirano, sa velikim brojem nazovi koliba, od kojih je jedna pravi kameni dvorac. Izgradili su čak i džamiju. Rekoše mi da spremaju mevlud. Hejjjj, pa …. ma nemam riječi. Mogao bih povrijediti nečija osjećanja. Tritona, po kojemu je jezero bilo poznato, skoro pa nema. Mlade tritone jedu pastrmke, jer su blentovine prije 30-tak godina ubacile kalifornijsku pastrmku. Razočarao sam se. Jedino me radovalo, da na stijeni iznad jezera još stoji bijelom bojom ispisana brojka nadmorske visine, koju smo mi Zeničani ispisali dok je još postojao planinarski dom. Dom je izgorio u požaru, kojega su prouzročili alkoholočari, koji kao biva planinare, a ustvari odu od kuće da piju kriomice od svojih žena i djece! Tako mi eto devastiramo ljepotu, na sve moguće načine!

– Dvije od jedne ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba: Išao sam u obližnja sela Bakovići i Drin. Ranije je bila jedna sa sada dvije ustanove za zbrinjavanje retardiranih osoba. Jedna na strani gdje je bio HVO (Bakovići) a druga na strani gdje je bila ARBiH (Drin). Išao sam da se vidim sa nekim dragim mi osobama, koje su smještene u ta dva objekta. Nisu svi u jednom objektu. Politika i nacionalna (čitaj: vjerska) pripadnost su opredjeljujući faktori! Međusobna udaljenost obje ustanove je oko 4 km. Apsurd B-H stvarnosti, ali na žalost ne i jedini!

– Psi lutalice: Pisao sam da u Fojnici nema pasa lutalica. Moja greška, jer sam išao samo Bosanskom ulicom. Sada kada sam prolazio svuda, mogu kazati, da je Fojnica prepuna pasa lutalica, a značajno je turističko mjesto!? Noću su jako glasni, pa ko voli ranije zaspati, njemu smeta.

– Sobe za paraplegičare: Od 1997. g. sam nekad duže, nekad kraće na rehabilitaciji u Fojnici i redovno u Reumalu, sobe zvane „paraplegija“. Kada god dođem, sjetim se pokojne Tucaković Zlate i 1995/6. g. Ona je radila na projektu rekonstrukcije hotela „Reumal“. Znajući da sam prije ratnih zbivanja pomagao u radu distrofičare, pitala me za dimenzije invalidskih kolica i potrebne dimenzije i vrste vrata, armature za kupatilo i wc. Eto, ja već 15 godina koristim dupleks sobe za paraplegičare i nije mi ni na kraj pameti da koristim neke druge, iako je kasnije rekonstruirano još pedesetak soba, ali u objektu znanom kao „nova bolnica“. Sudbina, da sam sebi unaprijed udesim pogodnosti soba za smještaj paraplegičara!

About the Author

Related Posts

  1. Amna

    Pozdrav, voljela bih stupiti u kontakt sa kompozitorom Ramizom Tahirijem, o kojem ste napisali crticu. Možete li mi reći više podataka o njemu? Hvala puno, lijepi pozdrav.

  2. Mirsad

    Kako je meni tada rekao, g-din Tahiri radi i živi u Berlinu. Pretražite internet!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: