zenicaonline@gmail.com

ULICE ZENICE – Novi i stari nazivi

Pripremio: Mirsad Đulbić

Uobičajeno je, da stanovnik nekoga mjesta poznaje većinu ulica. Naravno, ovo se ne bi moglo odnositi na mjesta veća od 100.000 stanovnika. Srećom, Zenica je kao naseljeno mjesto, tipa grada, sa manjim brojem stanovnika.

Ulice Zenice, po mojem mišljenju, koje ne mora biti kvalifikovano, u mnogome ne odražavaju duh grada. Imam osjećaj, da su ulice uvijek dobivale imena pod političkim pritiscima i u zavisnosti od društvenih kretanja. No to nije cilj ovoga teksta.

Cilj je da svi zajedno naučimo više o našoj Zenici. Dao sam Službene novine općine Zenica broj 4/2006 (pdf dokument), gdje je prečišćen tekst sa svim izmjenama i dopunama naziva ulica, koji su se dešavali do 2006. godine. U tom dokumentu sam na mjestima gdje su nakon 2006. g. bile dopune i izmjene, stavio znak za komentar, pa ćete komentar pročitati ako kursor dovedete na taj znak.

Ipak se desila greška i u tom prečišćenom tekstu, koja je ispravljena odmah u slijedećem broju Sl. novina općine br. 5/2006 a tiče se ul. Maršala Tita.

Bollinger Street u Zenici?! Malo ko zna za ovu ulicu. Nazvao sam policiju i vatrogasce. Nikad nisu čuli. Ne vjerujem da zna i služba hitne medicinske pomoći. Evo, posjetioci ZO-a imaju privilegiju da znaju. Skenirao sam Rješenje o davanju naziva te ulice, koje je objavljeno u Sl Novinama općine Zenica 3/2009, gdje je naznačena lokacija ove ulice, baš malo čudnog naziva. Možda je trebala da se zove Ulica Bollingerovih?!

Rješenje o sjeckanju bulevara Kulina bana i davanje većemu dijelu naziva po živom, kako rekoše u obrazloženju od dva reda, zaslužnom građanu Zenice, objavljeno je u Sl. novinama općine br. 8/2010. Rekoh, obrazloženje u dva reda. Ja mislim, ako se za nekoga kaže da je zaslužan za razvoj općine, obrazloženje je moralo biti detaljnije!

Trenutno Zenica ima označenu 151 ulicu, od toga 118 je na gradskom području, a 33 su u prigradskim naseljima. Ima 3 bulevara (sic! Dva su u stvarnosti). Šest je trgova od kojih mi je Rudarski trg ponajmanje trg, a tako nekako i raskršće u Crkvicama je nazvano trgom?! Očigledno su nazive davali nepismeni ljudi!!! Šta je trg, treba znati!

Neke simbole antifašističke borbe BiH nije trebalo preimenovati, tako mislim. I općinske zvanične institucije se upinju, kao i državna vlast, da dokažu kako je BiH dio Evrope, kako baštini antifašističku tradiciju, a briše nazivlje koje na to podsjeća i uvodi dva poznata saradnika fašista (nacista).

Nobelovac Ivo Andrić, koji je jedan manji dio svoga života proveo u Zenici, nema više „svoju“ ulicu! link: http://zenica-online.com/2010/01/ivo-andric-u-zenici-1915-17-g/ Zato postoje ulice koje nose nazive po nekim „književnicima“. Svi zajedno nisu izdali ni peti dio knjiga kao Ivo Andrić, a po priznatosti, ne dobacuju više od kilometar od svoje kuće. Istina, neki zenički mudroslovci, koji zu davali ulicama nazive, nekako ih iskopaše i ovjekovječiše u Zenici. Jedan je izdavao ilegalce njemačkim okupacionim snagama, drugi je izdao jednu zbirku aforizama, treći je izdao dvije knjige, kojih nema nigdje sačuvanih, itd.

Zenicu gradili radnici, pa nikada nisu dobili svoju ulicu, a zaslužili su bulevar. Pa ko je izgradio Zenicu? Valjda radnici, što svojim radom, što kroz osam samodoprinosa iz plaća. Svaki iole ozbiljan grad ima radničku cestu, ulicu, aveniju ili bulevar: Ljubljana, Zagreb, Beograd, Sarajevo…… Zenica zato ima naziv jedne ulice, po čovjeku koji sa Zenicom nema ama baš ništa. To je ulica muftije Šemsekadića. Pljevaljski muftija Mehmed Nuruddin Vehbi ef. Šemsekadić (1827.-1887). Po istorijskim podacima on je sa šarolikom vojskom (navodim kao citat) branio Bosnu u sprečanskom kraju.

Prusačka ulica, Sandžačka ulica. Upitno. Kakve veze imaju Prusac i Sandžak sa Zenicom? Prije bi trebalo da postoje Tuzlanska, Mostarska, Banjalučka, Bihaćka, Dobojska i neke druge ulice.

Da li se iko ikada zapitao, zašto u Zenici ni jedna ulica, ni jedan javni objekat ne nosi ime po Alojzu Derlingu, Fikretu – Fići Ibrahimpašiću?

Ja više ne bih komentirao nazive ulica u Zenici. Zato sam dao u prilogu skenirana objašnjenja od nadležne općinske komisije za obilježavanje značajnih datuma i praznika. Preporučujem da pročitate objašnjenja. Ima i smiješnih obrazloženja, kao na primjer pod r. Br. 39: Masaryk Toma. Provjerite u knjigama ili na ozbiljnim web stranicama sve te „zaslužne“ nosioce naziva brojnih ulica u Zenici. Nadam se da ćete naći isto što i ja. Potom napišite svoj komentar. Tako ćemo biti svi bolje informirani.

Prilozi:
– Mapa Zenice, izdanje Turističke zajednice Ze-do kantona
– Imena ulica, pdf dokument, Službene novine općine Zenica br 4/2006 – link za preuzimanje (Imena_ulica_Sl_novine_Zenice_4-2006)
– Sken Ul Marsala Tita – Ispravka greške Sl. Novine općine Zenica 5/2006
– Sken Bollinger Street, Sl Novine Općine Zenica 3/2009
– Sken Bul. E.A., Službene novine općine Zenica 8/2010
– Sken: Podaci o nazivima ulica 1
– Sken: Podaci o nazivima ulica 2
– Sken: Podaci o nazivima ulica 3

Link za preuzimanje pdf dokumenta sa imenima ulica Zenice – Imena_ulica_Sl_novine_Zenice_4-2006

Napomena: Karta/mapa Zenice (slika broj 7) je velike rezolucije i sporije se učitava. Brže ćete je otvoriti ako je desnom tipkom miša otvorite u novom tabu.

About the Author

Related Posts

 1. Zdenka

  Svaka čast na ovom postu!
  Uzgred, isto bi se moglo napisati i za nazive ulica u Sarajevu, a vjerovatno i u Tuzli, Mostaru, Banja Luci. Niko ne zna tako temeljito brisati prošlost kao što to znamo mi na Balkanu!

 2. sunce aprila

  Sigurno da je davanje imena ulicama jedan vrlo ozbiljan posao i da nije lako uraditi ga bez propusta.
  Medjutim, da u obrazlozenju za jedno od imena stoji kako je covjek bio MARKANTAN, zvuci bas neozbiljno.
  Uz obilno vracanje PUTEVA, i most je postao put.
  Totalna averzija prema NOB je ocita, pa ispada kao da tog rata nije ni bilo, pa prema tome ni oslobodjenja. Tako smo od slavnog Kulina bana skocili direktno do novih pretendenata na slavu.
  PRVI MAJ se obiljezava u velikom broju zemalja, kod nas nije mogao proci- previse socijalisticki- bila je,doduse skola, ne ulica (moja skola,pa mi valjda draga zbog toga).
  Nobelova nagrada, za nasu opstinu nije dovoljno vrijedna, pa ni njeni dobitnici.
  Ipak smo zanimljiv grad, imamo sokake, puteve, bulevare, trgove, street, ma fali nam jedna avenija…sta mislite o AVENIJI SMAJLOVIC?
  Jos nesto, u rjesenju objavljenom u sluzbenim novinama iz 2006.god. stoji – uvodjenje novih naziva vrsice se sukcesivno do okoncanja rata.Ma koji je to rat u 2006? Pise jos da je tekst preciscen.Zajko,Zajko i ti svasta potpises.

 3. Sid Vicious

  U opste ne kontam sto se ulicama daju nazivi po nekim ljudima. Kad neko ima vlast, kakvu sad u BH imamo mi, zaista ne vidim bas nikakav razlog. Vlast s kojom zivimo i koja tako silno zeli da svi bolujemo jednu nacionalnu amneziju, ne zasluzuje da ona upravlja time koja ce se ulic kako zvati. Smijesno je da se jedan od najljepsih trgova, koji je imao naziv Trg samoupravoljaca, uredbom ove vlasti dobije ime Alije Izetbegovica. PO meni, imenom rahmetli nam predsjedniuka, trebalo bi i jedino bi se moglo nazivati etnicka linija razdvajanja i podjele BH. Samo za to je zasluzan rahmetli Izetbegovic. Zna se kad je i ko je izgradio taj trg i ne samo taj trg i ulice po Zenici.
  Ali, kad je eto cilj, da se boluje od te amnmezije, zastoonda davatiimena ljudima tipa nekih muhtija i rejsova. Predlazem da se ulicama daju imena kao po civilizovanom svijetu, gdje politik ai religija ne igraju ulogu u dnevno politickim desavanjima. Dakle imena ulica po danima u sedmici, pa mjesecima u godini, pa imenima sorti drveca i godisnjih dpba, ili kise, snijega, leda, itd. Tako bi i ovaj gradonacelnik imao manje prostora da daje nzive ulica po nekim marginalnim likovima, a da se velikani, kakav je Ivo andric ili heroji protiv fasizma ne nadju uvrijedjeni izostavljanjem istinskih ljudskih velicina imenima ljudi, izdajnika, lopova i kriminalaca.

 4. Mirsad Đulbić

  Sunce aprila, čestitam. Ti si prva, naravno sem mene, koja je to skontala. Ima još čuda u tom tekstu, istina malo manjih. Zato sam sve dao u izvornom obliku bez ikakvih mojih zahvata, a taj uvod, koji je kao biva moja disakusija, je s namjerom da potakne posjetioce ZO-a da čitaju.

  Čitajte, čitajte i samo čitajte!

  Taj kao biva prečišćeni tekst i podaci o nazivima ulica, kao i tri skenirana Rješenja o izmjenama i dopunama, prepuna su prekrasnih bisera iz domena predškolskog predmeta Nepismenost.

  Još kad guglanjem provjerite navode date u podacima o nazivima ulica, imati ćete osjećaj, da ste čitali pismeni rad predškolskog djeteta. Tragedija je to. Ipak u općini ima minimalno 40 fakultetski obrazovanih, istina, većina su pravnici i ekonomisti, ali šta se može!

 5. miro vinduska

  bravo,sunce aprila.upravo sam htio nesto da slicno napisem.Evo nekoliko primjere kako to drugi rade.Ne kazem da u zemlji gdje zivim nema slicnih naziva ,ali pretezno se cijeli kvartovi mislim ulice u njima nazivaju po recimo,poznatim svjetskim naucnicima,kompozitorima,lokalnim znansvenicima,cuvenim moreplovcima itd.Ja stanujem u kvartu ptica.Sve ulice se nazivaju po sortama ptica.Nas sugradjanin Anto u kvartu cvijeca,drugi Nedeljko ,kompozitora.Sto je jos interesantnije postoje i religiozni lideri ne lokalni ali oni vrhunski koji su nesto uradili na drustvenom unapredjenju toga doba.Ja radim trnutno na odrzavanju peci na grijanje u jednom od takvih kvartova.Sve sami kardinali a stanovnistvo 70 % muslimansko,sto turaka marokanaca ,nasih i jos mnogih.I nikome to ne smeta.Kod nas se kao i sve ostalo svodi na trenutno stanje.Sjecam se da su braca Kaknjo htjeli da asfaltiraju ulicu koja se zvala prvomajska,od curukovica baste ,bivseg Bistra do raskrsnice u crkvicama ali da se zove ulica kaknje.Nisu im dozvolili za zivota neko kad umru.I tada je vladalo veliko povjerenje u vlast da oni nisu pristali.Zamislite koliko bi opstina ustedila novca da su Kaknje finansirale ,ali glupi principi su odlucili.Velika zalost sto vladajuce strukture pokusavaju udariti svugdje pecat vlasti ili nevlasti kako hocete..pozdrav

 6. Mike

  Apsolutno se slazem sa Sid Vicious. Kao sto znamo ” pobjednici ” pisu istoriju a, opstinari nazive ulica. Trebalo bi ukinuti nazive ulica po ” zasluznim ” gradzanima i poznatim facama. Njih smjestiti u knjige. A za imena ulica uzeti neko neutralno ime. Nismo mi prostor i zemlja koja stotinama godina zivi u miru. Evo ja na primjer zivim u ulici naj ljepseg imena ” Bierstraat “. Krvav mi je bio MSC sa svojom izjavom ( za Ezu ), citiram. ” Mislim ( baska, on i misli ) da je u svoj ovoj prici najmanje kriv Ezo “. Jadnicak ( Ezo ), skroman kakav je nije se apsolutno ” pobunio ” i ” zahvalio ” za ukazanu cast i prijedlog. Ali ” TASTINA ” je jaca od svega. Ako smo kod imena zasto se nitko nije sjetio da, da ime ulice Dr. Veljka Sladojevica. Naravno, trebamo cekati novi rat i da se nesto opet promjeni. PLJUC. Jos krvavije mi je bilo ono ” Markantan i veoma omiljen “. Pa dokle ce ta ljudska glupost ici. Izgleda da nema kraja. P.S. Mirsade tekst je za 5+, aferim.

 7. Tončo

  Bolesno ambiciozne, vladajuće strukture su napravile baš sve, da jedan grad stekne sve atribute “Velike kasabe” koja je samo njima po mjeri.Mjesto u kojem se svako, iole pametan , osjeća kao nevin čovjek u zatvoru. Sve vidiš, sve ti je jasno…ne možeš ništa!? Ulicama i institucijama mijenjaju imena s krajnjim ciljem; da jednoga dana i njihovo (zvučno) ime zablista na jednoj od pločica. Drsko i bezobrazno, lopovski vješto, prisvajaju ili nipodaštavaju, djela istinski zaslužnih ljudi, …radnika, stručnjaka, intelektualaca, umjetnika, sportista i sl. Predlažem toj “eliti” da se ponovo popne na brda (s kojih vjerovatno i dolazi) i baci malo pogled na prelijepi grad, sa čijom ljepotom i dušom, nemaju ama baš nikakve veze. Ulice, zgrade, škole, domove, zdravstvene ustanove, bazene……napraviše neki drugi ljudi, kojih (ironije li teške) nema u njihovim notesima!? Oni su još u ratu…to je njihov teren, jedino na tu temu znaju nešto “razvezat”. To im je još uvijek “ključ” rješavanja svih pitanja.Oni odlučuju ( al neće još dugo) kako će se ulica zvati, narod se tu ništa ne pita…neko ronda, neko ne…a onda kao bakšiš i “kao ukras” za novonazvane ulice dobijemo…pse lutalice..!!!??? Ko zna, možda jednog dana,..(lično ne bih imao ništa protiv)…budemo imali: “Šargina”, “Žućina”…”Avlijanerska” i sl.Čini mi se da bi bilo poštenije!! Pozz

 8. mahir

  Zenici ce promjeniti ime,ne bih se zacudio ,zvace se nekako drugacije.Sto da ne ,kad su vec promjenili imena ulicama,skolama …Ionako je za neprepoznati..

 9. hadzija

  hocu i ja da se jedna ulica zove po meni.opstiniski oci javite se da vam dam svoje ime.

 10. Mirsad Đulbić

  Mahire, nemoj mi se sekirati. Zenica je kroz istoriju više puta mijenjala ime. Možda joj je najljepše bilo, kada se zvala Brod, radi dva pješačka prelaza preko Bosne, kako bismo mi to narodski kazali, dva gaza. Spomenuo sam oba u ranijim tekstovima. U to se uklapaju toponimi Mala i Velika Broda.

 11. mahir

  @Mirsad Meni cak Brod ljepse zvuci,ne bih se bunio da se i danas tako zove.Ustvari mnogo ljepse zvuci.Nije da se hvalim al rodjen sam u Brodu.Moze.Znam da ima onaj Slavonski i Bosanski,a i to je kazu bio jedan grad,sa dvije strane rijeke ,kao Zenica,pa nastadose dva.E da ovo kako opisujes staru Zenicu,je odlicno,ako nekada bude tsunami tu negdje,po tvojim opisima ce je lako ponovo, izgraditi.Samo bih ze ovu rubriku,imao drugo ime,mozda Novosti iz Proslosti,zenice,jer ne vjerujem da je mnogo ljudi znalo za te podatke.Ja nisam znao skoro pa nista

 12. Mirsad Đulbić

  Mahire i ja sam za Brod. Ne može se šatro ništa izvesti, pa ostaje Bord u svakom slučaju. A za cunami, nemoj se sekirati. U tamo neka daleka vremena, bili smo jezero. Najjednostaviji dokaz: čim se zakopa dublje od 2-3 metra naiđe se prvo na fini sitni svjetlucavi pijesak, potom na šoder. Sve nešto kontam, da sam u geološkoj karti zeničke kotline vidjeo, da su to aluvijalni i glacijalni talozi i nanosi.
  Do slijedećeg jezera 🙂

 13. zenicanin

  Zašto ne bismo probali umjesto imena ovih ili onih koji su prolazni, koristiti brojeve? Zasto Bulevar E.A. (meni nije bitinji od Kulina Bana) ne bi bio Obalni bulevar ili Bulevar? Umjesto ovog ili onog stavimo 1. ulica, 14. ulica, 52. zapadna ulica, 146. izgubljena ulica i tako dalje. Brojevi nisu ničiji valjda? Ili jesu …?

 14. bosnovizija

  @ zeničanin
  Pa ovaj sadašnji Bulevar Kulina bana zvao se, prije agresije na BiH, Bulevar bratstva i jedinstva, a nakon toga Obalni bulevar, da bi njegov naziv preimenovali u Bulevar Kulina bana. Najnovije je, da je dio bulevara preimenovan u Bulevar Eze Arnautovića. Zaista, što je previše, previše izmjena. Svaka čast Kulinu bana za istoriju Bosne, ali je meni najprirodniji naziv neke ulice u Zenici bio Obalni bulevar, koji se svom svojom dužinom, proteže obalom rijeke Bosne. Prepoznatljivo.

 15. najbolje

  bravo

Leave a Reply

%d bloggers like this: