zenicaonline@gmail.com

Pitanje br. 30 za „Nagradno otimanje“

Pripremio: Mirsad Đulbić

Cilj pitanja: „Upoznaj Zenicu, da bi je više volio!“
Danas su dvije razglednice Zenice snimljene 1907. godine, u boji, rađene litografijom. Pitanja se odnose upravo na te dvije razglednice.
Pravila su poznata. Ko bude dao tačne odgovore, časti me kafom i pićem, zato jer zna. Ko ne zna, naučiti će od onih koji znaju i koji budu dali tačne odgovore.

Pitanje glasi:

Koliko stubova ima Drvena ćuprija? Stubovi su i oni uzidani u obali!
Gdje su u Zenici fotografirani kosci? Pomoći će Vam planinska pozadina, koja je upravo karakteristična za raspoznavanje u zeničkoj kotlini.

Mislim da pitanja nisu teška.

Da malo pomognem. Pretpostavljam da znate gdje je ovo u Zenici snimljeno i da je vjerovatno ljetni period, čim se sjedi na tlu. Za broj stubova Drvene ćuprije nemam namjeru pomagati, a za sliku mogu kazati da sumnjam kako su na njoj Cigani (Romi) iz dva razloga: pokrivene žene nikada nisu bile kod Cigana, te na slici je i dvoje sluga kojih nikada nisam čuo da su Cigani u Zenici imali. Mislim da se fotograf zeznuo, ali nema to nikakve veze. Sluge se poznaju po odjeći (boja, širina, oblik prsluka,…). Na slici su ustvari dva bračna para sa svojih petero djece i dvoje sluga.

Na slici gdje su kosci, u pozadini se vide dva brda, uzvišenja, kako hoćete, koja su dio jedne iste planine, koju svaki Zeničanin dobro poznaje i svakoga dana vidi. Niže brdo ima naziv, po kojemu je selo ispod njega dobilo ime. To brdo ustvari ima dva naziva i oba upućuju na to, da je tu u kamenom dobu bilo ljudsko stanište. Ova njiva na kojoj su fotografirani kosci, nalazi se na koti 639 m/m prema topografskoj karti Zenice. Inače je naziv mjesta na kojemu su kosci iz dvije riječi, a druga je upravo ta: njive.

About the Author

Related Posts

 1. seltik

  1—–Most je imao 9+2=11 stubova
  2—–Na Moscanici (bubnuo radi nadmorske visine)

 2. sunce aprila

  Mirsade, zar nije sestero djece? I pored godina provedenih kraj ovog mosta, nisam brojala stubove, ali ovu djecicu jesam.:)

 3. Mirsad Đulbić

  E sunce aprilsko. Šta bih ja bez tebe. U pravu si. Šestero je djece. Moj lapsus tipkus! Za brojanje stubova još nije kasno. Svi su “in site”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: