zenicaonline@gmail.com

Ivančica – mali cvjetni raj u Zenici

Tekst i foto: Hana Kazazović

O cvijeću sam počela razmišljati prije nekih desetak dana kada me prijateljica pitala za savjet kakav buket da kupi za vjenčanje. Nemam pojma, totalni sam antitalenat za cvijeće ali sam joj uz pomoć Googla savjetovala da to bude neka kombinacija bijelih ruža. Meni lijepo izgledalo, a čini mi se da je i ona bila zadovoljna 🙂 Od tog dana ja rovim po internetu tražeći informacije o cvijeću i pokušavajući svoje znanje o tom ukrasu planete podići na stepenicu više od “ruža je kraljica cvijeća” i “domovina cvijeća je Holandija” (koja je poznata i po lalama ali mene lale više asociraju na Vojvodinu).

Gdje kupiti cvijeće u Zenici?
Gdje Zeničani kupuju cvijeće? Kada ga kupuju? Nije valjda da se sve svodi na one ulične prodavce koji se oko 8. marta prostru po cesti i uz brdo celofana ponekada isporuče i neki cvjetić? Kad nešto ne znaš onda pitaj, rekli su mi. Zato sam i pitala na našoj Fan stranici prije 6 dana da mi Zeničani sami kažu nešto o tome:

U roku od nekoliko minuta su počele da pristižu informacije među kojima mi se, zbog brzine i preporuka koje su se nizale izdvojila cvjećara “Ivančica”. “Takve kupce bih ja voljela imati”, pomislih, “šta im ta žena radi pa da je odmah ovako hvale?” Naravno, nije mi trebalo dugo od tog momenta do odlaska na lice mjesta, da upoznam lično Ivanku i njenu “Ivančicu”.

Cvjećara “Ivančica” se nalazi u Štrosmajerovoj ulici u Zenici, pored zgrade Izgradnje. Mala radnja u koju kad uđete imate osjećaj da ste ušli u neki drugi svijet. Sve je šareno i puno boja, a u njoj vas dočeka široki osmjeh i srdačna dobrodošlica. “Prvi put se vidimo, da me nije zamijenila sa nekim”, pitam se u sebi. “Jesam najavljena ranije, prijateljica je rekla da ćemo doći, ali opet da me neko ovako dočeka baš i ne doživljavam često”.

Ivanka se zove vlasnica “Ivančice”, tog malog cvjetnog raja u Zenici. Odmah počinjem razgovor sa njom jer mi je želja da otkrijem kako je oko sebe okupila tako vijerne mušterije. Priča mi kako u stvari ona nije nikad planirala otvoriti cvjećaru i prodavati cvijeće. Nagovarale su je prijateljice na taj korak ubjeđujući je da je rođena za taj posao. Popustila je nakon nekog vremena pa prvo radila u jednoj cvjećari, a nakon toga otvorila i svoju “Ivančicu”.

Gdje je naučila aranžirati cvijeće i praviti sve te bukete o kojima se priča, pitam je. Postoji li škola za cvjećare u Zenici?
Talenat za aranžiranje nosi u sebi. Znate i vi sami vjerovatno one djevojke / žene što uvijek znaju složiti boje, obući se lijepo, ukrasiti kuću i vrt onako same od sebe, kao da su doktorirale dizajn i umjetnost. Sama nisam takva pa ih valjda zato znam prepoznati. Škola postoji pri mješovitoj srednjoj školi, trogodišnja. Kao i svaka današnja škola ona donese neka znanja, ali ne može napraviti cvjećara od osobe koja nema talenat u sebi. Na primjer u toj školi djeca uče kako gajiti travu, a to više spada u vrtlarstvo nego u cvjećarstvo. Istovremeno ih ne nauče baš mnogo o aranžiranju. Sama nije završila školu za cvjećara nego joj je to urođeno, prirodni talenat, kao kad neko zna pjevati.

Ivanka je svoju vještinu posebno izvježbala radeći u Njemačkoj u prestižnom hotelu koji je puno pažnje poklanjao cvijeću i cvjetnim aranžmanima.
Imala sam cvijeća i ukrasa na raspolaganju koliko god sam htjela i mogla sam pustiti mašti na volju. Nije mi niko stajao nad glavom i pravio frku ako slomim ružu. To zaista zna biti ograničavajuće jer niko ne može raditi bez greške i sa strahom.

Pitam je kako i da li Zeničani kupuju cvijeće?
Obzirom na vrijeme u kojem živimo kupuju dovoljno. Ima jedan broj njih koji ga kupuju jako često, za sve moguće prilike a i bez nekog posebnog povoda, samo da bi nekoga obradovali. Ima onih koji se drže običaja i praznika. A ima i onih kojima cvijeće nije ni blizu na pameti.

Kako da oni koji pojma nemaju (kao ja na primjer) odaberu pravi buket za određenu priliku ili osobu?
Jednostavno, samo dođu i kažu za šta im treba buket, kakva je osoba u pitanju i koliko novaca su planirali za njega. Ostalo mi napravimo i do sada to vrlo uspješno funkcioniše.

U Ivančici možete pronaći cvijeće za sve prilike. Kako Ivanka kaže, najbolje je kad se cvijeće poklanja lijepim povodom i kada su u pitanju radosni događaji. Međutim, činjenica je da je cvijeće neizostavno i kod tužnih događaja, pa je dobra stvar i u takvim situacijama imati nekog poput njih ko će vam bez mnogo riječi pomoći da odaberete ono što treba i što ide u toj situaciji.

Njihovi buketi su poznati po tome što su neobični i nesvakidašnji. Ne koriste celofan, osim ako baš ne insistirate na tome sami. Za praznike uvijek prave aranžmane sa različitim cijenama, tako da svako može pronaći ono što mu treba i odgovara. Naravno, ne budu svi aranžmani već napravljeni – kažete im šta biste otprilike i vrlo brzo vam to naprave. Rade i dostavu na adresu.

“Ivančica” je zadužena za cvjetne aranžmane u hotelu “Dubrovnik” i pripadajućim objektima (slastičarna “Mimoza” i ostali). To sam otkrila u priči sa njom a zaista sam se uvijek pitala kako stalno imaju onako lijepo cvijeće na recepciji i stolovima.

I nakon čitavog razgovora i zaista ugodnih sat i po koje sam provela i dalje nisam uspjela sama otkriti koji je to tajni sastojak koji Ivanka koristi u svom radu. Morala sam je pitati u čemu je tajna, šta je to zbog čega ljudi toliko vole njene cvjetne kreacije?
“Ja volim ljude, oduvijek. I volim ih učiniti sretnim. Sama sam najsretnija kad kupcu isporučujem buket a on ostane bez teksta zato što je oduševljen. Nema para kojima se može kupiti taj osjećaj!”

A meni je drago što sam “otkrila” ovaj mali raj koji će mi pomoći da više ne razbijam glavu koje cvijeće pokloniti i kada. Ima ko zna. Kako njene mušterije kažu – oni koji vole i znaju cijeniti lijepe stvari kupuju u “Ivančici”. A i ako niste imali namjeru kupovati cvijeće ovo je kutak u koji možete svratiti kad poželite malo pozitivne energije. Samo upozorenje – efekat je kao kad prođete kroz ogledalo jer se radi o totalno drugačijem svijetu od ovog koji nas svakodnevno okružuje.

Cvjećaru “Ivančica” možete pronaći i na Facebooku – Cvjećara “Ivančica”. Tu ima i mnogo slika na kojima možete vidjeti šta to sve znaju napraviti.

Radno vrijeme im je svaki dan do 20 sati, subotom do 19, a i nedjeljom rade do 12. Sve informacije možete dobiti i na telefon 032/ 463 830.

About the Author

Related Posts

 1. Jasmina

  e bas me obradovao ovaj clanak…..drago mi je sto je neko prepoznao nesto sto je zaista divno u ovom gradu…meni se jos nije desilo da udjem u to oazu a da me ne preplavi neka vedrina i pozitivna emocija…i jos moram da dodam, da ne samo sto prave fantasticne bukete, jednako dobro pakuju i poklone:)))

 2. Goran

  Poštovanje.
  Molim Vas samo za jedan odgovor.

  Da li vršite dostave na adresu firme ili kućnu adresu i kako se vrši plačanje, tj na koji način se plača.
  Ja bih Vas kontaktirao telefonom ali na žalost ja ne mogu da govorim jer sam operisao rak glasnih žica i nemam više moč govora.
  Zato se obračam ovako na ovaj način putem meila. Izvinite.
  Ja se javljam iz Zvornika i molim Vas da mi odgovorite.
  Sa poštovanjem.
  Goran

 3. zenicaonline

  @Goran: Poštovani Gorane,

  Nažalost ova cvjećara u Zenici već neko vrijeme uopšte ne postoji, tako da je odgovor na vaše pitanje negativan.

  Lijep pozdrav

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: