zenicaonline@gmail.com

ČETENIJADA 2011

Tekst: Almir Alić
Fotografije ustupilo Planinarsko društvo “Mladost”

Uvijek kad gledam na televiziji dokumentarne emisije o druženjima ljudi koji od zaborava pokušavaju spasiti razne običaje, baš uživam i oduvijek imam želju da prisustvujem takvom događaju.

Otkako pišem za ZO prijatelji i komšije mi govore “Pratimo tvoj rad, samo naprijed itd…” ali ovih dana mi se javila jedna komšinica i saopštila da ima materijal za ZO. Kaže ona „Ja sam članica Planinarskog društva „Mladost“ i mi se redovno družimo na Pepelarima ali ta druženja uvijek imaju neki povod“.

Ovih dana druženje je bilo povodom namjere planinara da od zaborava sačuvaju recept za pripremanje starog „Bosanskog slatka“ zvanog četenija. Ovo druženje su nazvali jednostavno „Četenijada 2011“ na kojem su planinari i planinarke (odjevene u bosanske narodne nošnje) pripremali ovu poslasticu na tradicionalni način. Naravno stara bosanska jela su komplikovana za pripremu (ako se rade na način kako su ga naše nane spremale). Pomenuta četenija također ima svoja pravila. Kažu “najbolje je četeniju spremati zimi jer se mora brzo stvrdnuti a nekad nije bilo frižidera”. Ovaj „kolač“ ima čak i neke druge osobine a ta je da priprema služi i za druženje jer je nemoguće sam izvesti da četenija bude to što jest, dok podatak da je priprema bila zamjena za sapunice sve govori.

Znači nekad je kod nas u Bosni uz sve, pa i one najosnovnije potrebe kao što je priprema hrane, druženje bilo potrebno. Danas nam je priprema hrane obaveza a druženja se odvijaju u restoranima.

Zahvaljujući ovakvim ljudima kojima nije mrsko pješke ići na obližnja brda i pripremati stara bosanska jela te se družiti od zaborava se spašavaju ovakvi običaji.

About the Author

Related Posts

 1. Tarik

  Odličan članak o odličnom okupljanju, samo mala ispravka (h)alva je Ćeten, a ne Četen (ne morate objavljivati komentar)

 2. zenicaonline

  @Tarik: dragi Tarik zašto ne bismo objavili komentar? Mi smo bili u dilemi da li je Ć ili Č a nismo imali gdje provjeriti pa so upisali Č. To ti je po onom Marfijevom zakonu da ako si u dilemi sigurno ćeš odabrati onu varijantu koja je neispravna. Hvala na komentaru a hvala i na ispravci.

 3. SELTIK

  Sve lijepo napisano,clanak i druzenje sve za pet,alliiii recept za halvu (ceten)????
  molim.Nemojte me samo kritikovati za napisano ceten,moj PC nije prilagodjen za
  pisanje tvrdog i mekog C.Ajde recimo pisao sam meko C da se zna.
  Pozzz i hvala unaprijed na receptu.

 4. bernadin

  Recept za četeniju:
  800gr.šećera,4dcl. vode.1 limun 1,5kg brašna.
  brašno upržiti i ohladit.u posudu se napravi agda od šećea i limuna koja se hladi na hladnom mjestu mješajući tako agda se pretvara u šećerni žele koji se stavi u poprženo brašno. Od mase se napravi halka koja se ubaci u brašno i tada žene rukama okreću halku i posipajući brašnom halka se treba ukonićiti Što je više ruku to je sve bolje, jer se halka razvlaći i stvaraju se tanke niti kao konac. Što je više konaca četenija je bolja i ukusnija. Tokom okretanja halke žene pjevaju pjesmu četeniji:
  Raspi se raspi četenijo, kao što je brada u staraog imama, tebe su pravile naše mile majke, naše lijepe Bosanke, tebe su pravile lijepe djevojke,da bi primamile svoje drage momke, momci al,čak bili šećer posolili,šećer posolili pa se njome zasladili..

 5. SELTIK

  Hvala na ovom dosta veselom opisu recepta,skonto sam od rijeci do rijeci jos samo da mi se okupi familija pa da probamo.

 6. Mirsad Đulbić

  Dodatak na recept vezan za hlađenje: Obzirom da nema tzv. pravih zima, ali i da taj izlazak vanka iz razgrijane prostorije, može biti loš po zdravlje, hlađenje šećernog sirupa se može obaviti na ledu. Led se načini zaleđivanjem vode u tepsiji. U tepsiju je dovoljno natočiti vode 3 ÷ 4 cm dubine. Korištenjem ovoga “fazona” ćetenija se može praviti i u julu.

  Nisam baš optimista za spravljanje ćetenije kod kuće, jer je teško (kao nekad) okupiti brojno društvo. Potrebno je minimum 5-6 cura, jal žena (nisu isključeni ni muški 😉
  Što se tiče pjesme, ima ih još podosta.

  OPREZ: Kod započinjanja rada sa zgusnutim šećernim sirupom, može se desiti opeklina. Sve se radi jako brzo, sa minimalnim zadržavanjem u rukama, brzi pokreti – inače od ćetenije nema ništa (dobije se šećerni karamel).

 7. enes begičević

  nisam stručnjak za pravljenje ćetenije, ali znam da niti jedna ćetenija ne valja ako je nisu momci ukrali…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: