zenicaonline@gmail.com

I jesen može biti lijepa

Tekst i foto: Damir Vučak

Godinama već jesen percipiram kao nešto ružno, tmurno i sivo. Zadnjih desetak godina četiri godišnja doba možete dobiti u pizzi ili slušati kao Vivaldijevo djelo ali doživjeti ih bilo je skoro nemoguće. Praktično se u čizme ulazilo direktno iz japanki a proljeće se gubilo u dugim zimama i preuranjenom ljetu.

Ova jesen je totalno drugačija i pokazala se u svom najljepšem svjetlu. Ugodne temperature koje su bliže svojim kasnoljetnjim vrijednostima nego onome što pokazuje kalendar. Jučer je bilo 19 stepeni do samog zalaska sunca. One gazde kafića koje nisu unijele bašte su zadovoljno trljali ruke jer se zadnjih dana traži stolica više za sjedenje vani. To je sasvim normalno jer je vatromet boja koje nas okružuje izražen kao nikada prije. Ni sam nisam znao da postoje takve boje dok ova jesen nije ušetala u naš grad.

Naoružan mobitelom obišao sam grad i napravio nekoliko snimaka koje ću vam sada pokazati i unaprijed vas molim da me ne osuđujete zbog kvalitete jer je to ipak mobitel. Normalno da je najviše snimaka oko instituta jer je to moje omiljeno mjesto i najveća inspiracija. Šta ću ja kad izleda kao ogromna botanička bašta.

About the Author

Related Posts

  1. miro

    za mene su dva najljepsa mjeseca Maj i oktobar.U maju sam redovno majci a i punici donosio jagorcevinu i stavljao je u neku tacnu ,kao ikebanu.A u oktobru bi nabrao razlicite grancice sa lijepim listovima,suhim i pravio suhi buket u vazi.Inace najljepsi prizor koji sam isao posjecivati ujesen je bio kod Selista.Kad se ide iz pravca Viteza i prije prve ostre krivine kod selista sa lijeve strane je vodio puteljak u sumu.Stao bih sa autom sa desne strane i posmatrao prekrasan prizor.Puteljak gdje se vide tragovi kako su seljani vukli drva prolazio je kroz sumu sa toliko razlicitih vrsta drveca da su listovi pravili tako divan spektar boja koji se rijetko gdje moze vidjeti.pokusavao sam jednom da slikam ali je to bio prevelik zalogaj za mene ämatercinu”.Uslikao sam foto aparatom ali se negdje taj film zagubio.Drago mije takav prizor vidjeti u Zenici odmara oci Pozdrav

  2. bernadin

    sva godišnja doba su lijepa na svoj način, nisu je đaba nazvali “Miholjsko ljeto” ili zlatna jesen pozz.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: