zenicaonline@gmail.com

Međunarodni memorijalni košarkaški turnir “Amna Fazlić”

Tekst: Mirza Dajić
Foto: Almir Alić

Hemofarm u finalu savladao Čelik

Ekipa Hemofarma koja je posljednjih šest godina u Srbiji od mogućih 12 (prvenstvo i Kup) osvojila čak 11 trofeja, te je godinama učesnik Eurocupa pobjednik je prvog Međunarodnog memorijalnog turnira “Amna Fazlić” koji je održan proteklog vikenda u Zenici.

U finalu ovog turnira koji se igra u znak sjećanja na juniorsku reprezentativku BiH tragično stradalu prije pola godine u nesreći u Zenici, Hemofarm je savladao domaći Čelik sa 66:55. “Pilulice” su do pobjede predvodile izvanredne Saša Čađo, nekadašnja bh. reprezentativka sa 20, i 36-godišnja veteranka Biljana Stanković sa 12 poena i čak osam asistencija i četiri skoka. Najbolja igračica domaćeg tima bila je Nataša Anđelić sa 17 poena.

U susretu za treće mjesto Medveščak je bio bolji od Jedinstva i slavio sa 75:53. Najbolja kod Zagrepčanki bila je Iva Borović sa ubačenih 28, a kod Tuzlanki Tina Periša sa 13 poena.

Nagrade ekipama i najboljim pojedincima uručili su načelnik Zenice Husejin Smajlović i premijer Zeničko – Dobojskog kantona Miralem Galijašević. Po ocjeni žirija igračica koja igrom najviše podsjeća na rahmetli Amnu Fazlić je Gorana Bedalov iz Medveščaka.

Miroslav Popov, trener Hemofarma je nakon turnira kazao kako su njegovi utisci iz Zenice “veoma lepi”. “Mislim da imate prelepu dvoranu i uživanje je trenirati i igrati u njoj. Zenica mi se sviđa kao grad, sjajna je organizacija turnira, dobri ljudi. Drago mi je što sam imao prilike da ih upoznam. Što se tiče same igre, mislim da duže treniramo od Čelika, da smo možda kvalitetniji u ovom trenutku. Inače, bila je ovo tvrda i neizvesna utakmica protiv Čelika iako smo vodili većim delom meča, oni su nam pretili. Čelik ima dobru ekipu i mislim da će igrati daleko bolje dok se uigra i želim im svako dobro”, reklao je Popov.

Finale: Čelik : Hemofarm 55:66 (35:36)
Gradska arena. Gledalaca: 1.000. Sudije: Marković, Karović (oba Zenica), Čavara (Busovača).
Rezultat po četvrtinama: 17:23, 18:13, 8:17, 12:13.

ČELIK: Iriškić, Stojanovska, Anđelić 17, Mehmedić 6, Selimspahić, Stupar 10, Pilav 13, Dixon 7, Erak 2, Halimić, Musić, Kovačević. Trener: Mensura Andelija.
HEMOFARM: Mandić 7, Jakšić, Dojčinović 6, Škorić 7, Stanković 12, Nikolić, Kovačević 4, Čađo 20, Ajduković6, Radić, Milutinović 4,
Popović.Trener: Miroslav Popov.

Susret za treće mjesto: Medveščak : Jedinstvo 75:53 (35:23)
Gradska arena. Gledalaca: 150. Sudije: Bilić, Avdić i Pelja (svi Zenica).
Rezultat po četvrtinama: 22:9, 13:14, 24:19, 16:11.

MEDVEŠČAK: Mežnarić 14, Tikvić 3, Begić 6, Majstorović 6, Borović 28, Salopek 5, Bedalov 12, Rupert, Kalepić, Radoš 1, Frajtić, Raos-Ostojić. Trener: Nenad Amanović.
JEDINSTVO: Periša 13, Alić 2, Gojković 4, Dindić 3, Subašić, Alagić, Zo.Kovačević, Žunić 7, Zd.Kovačević 12, Tabaković, Musić 12, Trumić. Trener: Goran Jurčenko.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: