zenicaonline@gmail.com

50 godina Kluba Mladih Tehničara „NIKOLA TESLA“

Pripremio: Mirsad Đulbić

Ove godine je 50 godina od osnivanja prvoga kluba mladih tehničara u centralnoj Bosni. Godine 1960. u osnovnoj školi „Vasa Pelagić“ je osnovan prvi u regiji Klub mladih tehničara „Nikola Tesla“. Klub je neformalno počeo raditi već u septembru 1959. godine, kada su formirane foto, radio, elektro, aviomodelarska, automodelarska, rezbarska i druge sekcije. Do februara 1960. godine su završeni kursevi za članove sekcija, pa se prišlo i zvaničnom formiranju Kluba mladih tehničara (KMT). Klub je formiran koncem februara, tako da su već u martu 1960. izdate i prve članske karte. Klub je registrovan u Narodnoj tehnici i u pokretu Tehnika mladima. Do kraja juna 1960. sve sekcije kluba su učestvovale na općinskim takmičenjima, gdje su članovi ovoga kluba bili prvoplasirani, pa potom učestvovali na sreskom, republičkom i saveznom takmičenju. Nakon saveznog takmičenja, dva su takmičara učestvovala i na evropskom takmičenju mladih tehničara, koje je održano septembra 1960. u Beču. Kada se u maju 1960. išlo u Beograd na savezno takmičenje klubova mladih tehničara, gotovo svi zenički takmičari su tada prvi puta gledali televizijski program i posjetili studio TV Beograd. Pri posjeti TV studiju na beogradskom sajmištu razgledali su studio u kojem se snimala serija „Servisna stanica“.

Članovi ovog zeničkog KMT-a su redovno bili najuspješniji na sreskim i republičkim takmičenjima u foto tehnici, brodomodelarstvu, radiogoniometriji, elektromašinskoj i automoto tehnici. U ovim disciplinama je klub uvijek imao bar po 3 člana na saveznim takmičenjima. Iz foto-tehnike, dva puta je KMT imao predstavnike na evropskim smotrama – takmičenjima mladih tehničara. U Beču, 1960. osvojeno je treće mjesto u konkurenciji 22 evropske ekipe. Potrebno je kazati, da su sresku ekipu uz takmičare ovoga kluba, popunjavali članovi kluba mladih tehničara O.Š. „Sead Škrgo“, uglavnom u tehnikama upravljivih automobila i aviona.

Današnji osnovci nabavljaju gotove daljinski upravljane modele, a tadašnji su sami izrađivali po šemama i uz otežanu nabavku potrebnih dijelova.

Pokretač osnivanja KMT „Nikola Tesla“ bio je nastavnik tehničkog obrazovanja, Milan Belić. Uz njega je bio nastavnik fizike i matematike Mirča Anđelković. Paralelno je osnovana i školska zadruga „Budućnost“. Članovi KMT-a su putem zadruge otpočeli raditi i zarađivati. Prvi posao je bio postavljanje zidne stijene u stanu profesorice Đ.D., a potom je KMT preuzeo fotografiranje svih razreda na kraju i na početku školske godine uz snižene cijene. Dalje je išlo, tako da su roditelji počeli naručivati radove i tako su brojne sekcije KMT „Nikola Tesla“ zarađivale novac potreban za nabavku tada vrlo skupih materijala za izradu takmičarskih modela, održavanje kurseva, materijala za vježbanje i slično. Tako su zarađeni novci za nabavku uniformi za takmičare, a ambleme na košuljama su izvezle članice sekcije vezilja i šivačica.

Gotovo svi prvi članovi KMT „Nikola Tesla“ su u penziji i sem par izuzetaka, svi su nakon završetka Osnovne škole, nastavili obrazovanje za tehničke struke.

OŠ „Vasa Pelagić“ je sedamdesetih godina preselila u novoizgrađen savremeni školski prostor u ul. Zmaja od Bosne, a potom se preselila u naselje Blatuša. Osnovna škola je ugašena i postala je područnom uslijed nedostatka učenika i sada djeluje u okviru OŠ Musa Ćazim Ćatić.

Slika „KMT NIKOLA TESLA 1960“
Grupni snimak sa radovima za godišnju školsku izložbu.
Stoje, s lijeva na desno: Josip Magzan, Azra Bajrambašić, Fahrija Mecan i Zdenko Šafaržik.
Čuče: Fadil Mujičić, Zijad Handžić, Mensur Alić, Huso Hatibović i Mirsad Đulbić


Slika „KMT NIKOLA TESLA 1960 – 1“
Stoje, s lijeva na desno: Huso Hatibović, Josip Magzan, Hamdija Vukojević, Mirsad Đulbić i Zijad Mecan
Čuče: Zijad Handžić, Fahrija Mecan, Milan Belić (nastavnik tehničkog obrazovanja), Marija Magzan i Miroslav Paškvan


Slika „KMT NIKOLA TESLA 1960 – 2“
S lijeva na desno: Mirsad Đulbić. Josip Magzan i Huso Hatibović

About the Author

Related Posts

 1. miro

  Gledajuci slike fino se podsjetiti na jednu ekipu kojoj sam pomalo zavidio na uspjesima.Sva mi lica dobro poznata samo Fadila Mujicica se ne sjecam.Cini mi se da ‘Zico'(Zijad Handzic) nije vise medju zivima ili sam pogresno informisan.

 2. Mirsad Đulbic

  @ Miro, među nama živima od osoba sa fotografija, nisu: Marija Magzan, Huso Hatibović i Zijad Handžić. Fadil Mujičić je bio ove godine duže od mjesec dana, kod brata u zgradama (naselje) iz Pitanja br. 15. Vidjeli su se i popričali on i Zdenko Šafaržik.
  Posebno poštovani i dragi nam nastavnik, Milan Belić, nije odavno na ovom svijetu, a u Zenici je njegova kći.

 3. Miroslav Paškvan

  Srdaćan pozdrav,
  sestrin sin mi je poslao ovaj članak i veoma sam se obradovao i razveselio, kada sam vidio da je neko očuvao sjećanja na našu mladost i rad uz školu. Tada smo bili đaci primjerni, nismo trebali droge ni alkohola, niti huliganstva, već smo bili željni znanja i ustvaranja.
  Đulbiđu, hvala ti da si nas iz istorije izvukao – te slike su u mom ličnom albumu kao i još puno ostalih – i sa ponosom pokazujem već i unucima, kako je deda bio aktivan još u osnovnoj školi.
  I stvarno, svi smo u nastavku školovanja dostigli akademske vrhove i
  veoma stvaralački radili i živjeli. Sam sam tu, na Koroškem bio predsjednik regijskog Saveza od negdje ’80 -’90 godina, a bio sam i mentor mladim istraživačima. Sada, u penziji uzgajam unuke i pokušavam im dati to što smo i mi imali.
  Dva puta sam bio prvak BiH u auto-moto disciplini i 1961 u Zagrebu na Saveznom (državnom) takmičenju – treći! Sjećam se prijema kod predsjednika Hrvatske dr. Bakarića u Dvorima i razgovora sa njim
  i velike proslave u Gradskom podrumu – uz obavezno kozaračko kolo…

  Budite mi dobro i srdaćan pozdrav – “Paško”

 4. Moje ime

  @ Miroslav Paškvan se javio nakon xy godina. Hvala Paško. Ja sam upravo jutros gledao neke fotografije datirane između dva svjetska rata. Sa prijateljem sam komentarisao, nije li to Tvoj djed ili otac, jal neko od porodice. U pitanju je Franjo Paškvan. Moguće je da Franjo na toj slici ima 16÷18 godina. Bio je gimnastičar izgleda parterne i gimnastike na spravama?! Fotka je iz 1934. g. Na drugoj fotki je mašinovođa Anto Paškvan u svojoj lokomotivi, snimljeno 1935. g. na uzanoj željezničkoj stanici Zenica.

 5. Miroslav Paškvan

  Zdravo,
  evo poslije nedeljskog ručka sa svim svojima: 4 sinovih, 4 kćerkinih i nas dvoje sa ženom, uživamo sa unucima (4). Bili smo na dopodanskom skitanju po snijegu i na jednoj komemoraciji palim partizanima…

  Da, upravo je tako: moj tata Franjo (a i mama) su bili “Sokoli” – tata je bio na Spartakijadi u Sofiji a i u Pragu i još kud…
  Deda Anto pa je bio mašinovođa – još imamo ordenje i medalje, jer je vozio kraljev voz… Bio je poznati šaljivđija i danas su još živi štosevi iz njegovog vakta – na staroj stanici (uzanoj), u Huntiću, u …
  Tako sam i ja svoje vrijeme išao u Partizan k gimnastiki – sjećam se Peleša, Kalopera, Mutapčićov, Magdića,…
  Nekad je Zenica vrila od života! Nisu je uzalud zvali uzavreli grad – Trogrlić je pjevao o njoj…

  Srdaćan pozdrav – “Paško”

 6. Alina Aganovic, rođena Handzic

  Srdačan pozdrav,

  Slučajno sam surfajući i to baš na današnji dan (na godišnjicu smrti moga oca Zijada Handžića, Ziće) naišla na ovaj članak.

  Gospodine Đulbiću veliko Vam hvala od srca. Objavljene slike, na kojima se među ostalima nalazi i moj otac, su me jako obradovale, a isto tako još više učinile ponosnom što sam njegova kćerka.

  Veliki pozdrav i još jednom veliko hvala.

  Alina Aganović, rođena Handžić

 7. Amir

  Je li na fotografijama Huso Hatibović iz ulice Branka Veseljaka koji je kasnije bio dr. veterine ?

 8. Mirsad Đulbić

  Jeste. Piše ispod slika. Huso je umro poodavno u Tešnju gdje je radio nakon diplomiranja dalekih šezdesetih godina XX stoljeća. Bijaše čovjek vrlo mekane duše, nagodan svakom pomoći.

 9. Mirsad Đulbić

  @ Alina – Sa Tvojim ocem sam išao u školu, a sa majkom radio u IKB. Oboje bijahu izvanredni ljudi. Jako mi je teško kazati ko je bio bolji i pošteniji čovjek. Svako dobro Alina!

 10. Amir

  Huso Hatibović je preselio na Ahiret mislim 2001. godine – rođak mi je i veoma dobro se sjećam posljednjeg razgovora sa njim … Uzgred nedavno je na Ahiret preselio i njegov i moj rođak Hamzalija Hatibović koji je 1960.-tih bio profesor filozofije u Gimnaziji – vjerujem da će ga se neki stariji čitaoci sjetiti …

 11. Alina Aganovic, rođ. Handzic

  Gdine. Đulbiću,

  Zahvaljujem na lijepim riječima. I Vama svako dobro. Srdačan pozdrav, Alina

 12. Amrina Husanovuc-Hatibovic

  Gospodine Djulbicu, od srca Vam zahvaljujem na ovako prekrasnim rijecima za rahm.tatu.Po mnogo cemu je on bio poseban…Beskrajno me raduje vidjeti sve vezano za njegov lik i djelo. Srdacan pozdrav! Amrina Husanovic-Hatibovic

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: