zenicaonline@gmail.com

Znate li šta je čičoka? Jeste li je probali?

Pripremio: Mirsad Đulbić

ČIČOKA

Glad je najbolji kuhar! Tako glasi narodna mudrost. Ko je bio u Zenici u drugoj polovini ratne 1993. i početak 1994. godine, to vjerovatno zna. Kao i ranijih godina, i te godine sam se bavio svoj baštom. Nije bila velika, cca 400 m2. Volio sam se drčiti rezultatima i radom u bašti. Imao sam sistem sađenja i rasađivanja, takav, da nikada nisam imao potrebe zalijevati biljke. Te godine, kao da sam znao, sadio sam blagorodne sorte povrća. Najbolji su mi bili krompir i grašak. Krompir sam uvijek držao samo na 50 m2, a redovno imao cca 30÷40 kg mladog krompira i cca 90 kg krompira za zimu. Od prijatelja sam te godine dobio sjeme nekog graška za koji sam morao napraviti penjalice do visine cca 2 m. Kada je grašak bio u punoj vegetaciji prerastao je tih 2 metra i oborio penjalice. Sa cca 15 m2 sam imao preko 50 kg graška. Cijena mu na pijaci bila dobra, jer nije imao odakle da se doveze na pijacu.

I tako redom, sve do odličnog paradajza sorte Big boy.

Koncem godine glad je u Zenici dosegla vrhunac. I ono malo hrane što je bilo imalo je astronomske cijene. Šverceri su pravo dobro mlatili pare na švercu ulja, brašna i šećera, prehrambenih artikala bez kojih se nije moglo. Povrće iz bašte je sem za prehranu bilo od koristi i za prodaju ili zamjenu za te prehrambene artikle, čija je cijena bila oko 30 DM za kilogram, odnosno litar. U tu vrstu razmjene su bile uključene i gljive. Nas nekolicina smo cijelo vrijeme rata planinarili malo za dušu, malo da se nabere nešto gljiva.

U razmišljanjima, šta se još može uključiti u cilju poboljšanja raznovrsnosti ishrane, ali i razmjene ili prodaje, sjetim se čičoke (topinambur). Znao sam o njoj mnogo, počev od toga gdje je ima u Zenici i prigradskim naseljima, pa do načina spremanja i hranljivosti.
Prvo sam negdje koncem novembra 1993. godine, počeo iskopavati gomoljke (krtole) čičoke na desnoj obali Bosne kod Bilinopoljskog mosta. Kako ko naiđe zapitkuje šta ja to radim. Davao sam različite odgovore. Drugoga dana njih par je prišlo da vidi, a trećega dana ja nisam mogao ni prići da iskopavam gomoljke. Sa tog „nalazišta“ sam iskopao cca 30 kg čičoke. Pola je išlo u ishranu, pola u razmjenu. Kasnije sam iskopavao gomoljke čičoke još na par mjesta.

Ko god je jeo čičoku ima jako lijepo mišljenje i uspomene na ta doba i posebno na ukus pržene i kuhane čičoke. Pržena, odnosno zapečena na način kao pekarski krompir, je zaista vrhunskoga ukusa.

Znao sam da se čičoka u Vojvodini uzgajala kao povrće, a kod nas u Bosni samo kao ukrasni cvijet. Mnogi nikada nisu joj znali ni ime. Nedavno sam prošetao Zenicom da vidim ima li čičoke. Ima je i to jako mnogo. Fotografirao sam dva staništa čičoke. Jedno je kod Bilinopoljskog mosta, a drugo u ulici velikog sudije Građeše.

Radi raspoznavanja čičoke, za one koji bi možda željeli svoju prehranu obogatiti ovim veoma kvalitetnim povrćem, dao sam više fotografija biljke i linkove za više informacija.
Prva večera pregovarača u bazi Wright Paterson (Dayton) bila je upravo čičoka. U većim trgovačkim centrima, ali ne i u BiH, čičoka je u prodaji.

http://www.gastro.hr/cicoka-200.aspx
http://www.coolinarika.com/recept/cicoka-s-piletinom-u-besamel-umaku
http://de.wikipedia.org/wiki/Topinambur
http://www.topinambur.org/topinambur-inhaltsstoffe-naehrstoffe/zusammensetzung-vitamine-inulin-diabetiker.htm

About the Author

Related Posts

 1. Mike

  Evo Mirsade jedvah se izvuko. Napadose me tamo neki sa strane .
  Ali posto bijase da si me prozvo evo bijah da ti odgovorim . Namah . Nesto sam rovario ali nism nesto plaho otkrio ( mislim interesantno ). A radi se naravno o cicoki ili topinamburu. Iskreno da ti priznam nikad je nisam jeo . Ma sta jeo nikad cuo. Ja sam odrasto uz zelenu lecu ratne 93 – 94 . Mislim da se mnogima ogadila ali meni je prijala ( snicle od lece malo vise bibera ma ko meso ). A sto se tice cicoke latinski Helianthus tuberosus. Otkrio je istrazivac Samuel de Champlain ( Francuz ) 1605 godine u sjevernoj Americi kod Huro Indijanaca. Ima nekoliko naziva naravno od zemlje do zemlje . Fran. topinambour. Eng. Jerusalem artichoke . Holl. aardpeer. Canada potato itd – itd. Imamo 4 sorte – Bianca , Topianka , Rozo i Waldspinadel. Visina 1,5 – 3,5 m. Sta je ineresantno na 2 m2 = 10 kg godisnje ( hebi ga sada i ja se “razumijem” u agronomiju ). Cicoka je bogata kalcijem , zeljezom , natrium. I sto je ( opet ) ineresantno inulinom ( ne inzulinom ) . Sta znaci da je dobra i za dijabeticare. U Francuskoj se kupuje na pijaci. Dok u Holandiji u specializovanim radnjama zdrave i prirodne hrane . U Novom Zelandu i juznoj Evropi je jos popularna. Kuha se brzo cirka 15 minuta. Jos se moze praviti i cips. Ukus ( ja je nisam jeo ) kazu articoke – artisoke . Eto Mirsada sta se kaze da malo podebljamo tekst. E sad ti meni posalji ratni recept ( ali bas ratni ) cicoke . Brzo , jeftino i izdasno. Jer ovdije imam brdo recepta ( uglavnom ) sve se vrti oko istog. Ili su sampinjoni ili bjeli luk . Naravno meso u svim varijantama + prilog riza , salata itd. Toliko. VOZDRA .

 2. Mirsad Đulbic

  @ Mike
  Ne razumijem, kada i zašto sam te kao biva prozvao?!
  Ti si kao i uvijek vrlo valjan, pa si nam pronašao masu podataka o čičoki. Hvala ti.
  Leću sam jeo i prije ratnih zbivanja, a nabavljao sam je u samoposluzi, suteren, RK Beograd.
  Čičoku sam poznavao mnogo prije ratnih zbivanja. Prvi puta sam je jeo u Novom sadu, negdje davne 1974. g., kada smo bili gosti planinarskog društva Željezničar iz Novoga Sada. Tada smo je jeli obarenu, kao prilog uz rubu sa roštilja – gradela.
  U ratu smo čičoku spremali na razne načine, ali najviše jednostavno pečenu u posudi zvanoj Kikiri (limena tepsija sa poklopcem, gdje se namirnice istovremeno malo kuhaju u pari i peku, te budu sa svih strana jednoliko pečene i što je najvažnije – sočne. Tako je najviše volio i naš sin.
  Čičoku povremeno pripremimo svake godine, ako nađem dobrovoljca da mi je nakopa, jer ja ne mogu.
  Inače je dobra i zapečena kao pekarski krompir. Potpuno isto, sa malo masnoće.
  Pregovarači u Dejtonu su imali čičoku za prvu večeru, jer je čičoka jedna posebna namirnica, koju mogu jesti svi, bez obzira na neko oboljenje. Novinari su tada pogrešno pisali da je služen slatki krompir, što je sasvim drugačija namirnica. Tek kada sam negdje na internetu našao jelovnike iz toga doba, skontao sam.
  Eto, spremi i neka ti je u slast!

 3. Mike

  Ne mislim u bukvalnom smislu . Prozivka . Citiram : ” Onda , Mike , idemo na cicoku ( topinambur ), koje se moj sin … itd. Naravno moro sam pricekati da se tekst pojavi na ovoj stranici. Uglavnom hvala za recept pa cemo i to da probamo.

 4. Mediha

  Pa eto, probajte… samo probajte. I ja sam danas umjesto teletine jela spagete. Da nije bilo vase gramatike jela bih ko co’jek! U stvari, najvise mi je kriv Capricorn i ona njegova luda baba. Procitah sve komentare i vratih se jos jednom na onaj njegov da utvrdim ima li mene u toj babi…
  Na kraju me ne bi nigdje, sustina mi zagorila, a Capricornova baba otisla na pazar zajedno sa svojim sindromom u najpismenijoj balkanskoj formi.
  Mike, kad ces zapeci tu cicoku, da ti navratimo?

 5. Mirsad Đulbic

  @ Mike
  Just for you Mike, because you asked for it!
  Ja obećao, ja izvršio! Ja, pa ja!

 6. Mirsad Đulbic

  @ Mediha

  Pogledao sam cijene čičoke u Austriji i Njemačkoj. Hajmo mi kupovati čičoku u Vojvodini i masno zarađivati u Austriji i Njemačkoj. Vidi cijena na linkovima:

  http://cgi.ebay.at/Topinambur-Suskartoffel-2-Topfe-/290461890673?pt=DE_Haus_Garten_Garten_Blumen_Pflanzen

  http://marktplatz.ebay.at/topinambur_W0QQsacatZ274QQtZk

  Možda da izoremo crkvičku livadu i sve zasadimo čičokom?!

 7. Mediha

  Ja sam za crkvicku livadu, bliza nam je od Vojvodine, kako god okrenes 🙂

 8. Mirsad Đulbic

  @ Mediha
  Dogovoreno. Mike je opisao sve vrste, pa ćemo do proljeća se dogovoriti, koju sortu. Ti izvidi šta Germani od toga najviše vole. Možda da im sprašimo – osušimo čičoku i pretvorimo u prah, pa u teglice, jer mi se čini po reklamama, da vole sprašeno!
  Nedostaje nam investitor u poljo-radove i nabavku sjemenskog materijala, a za đubrivo, mislim da neće biti problem. U blizini je škola, a ima djece koja vole prirodu 🙂

 9. Mike

  *ebi ga Mediha. Opet ja usro motku. A znas ti mene da ja ne mogu bez guzve. Bio se malo primirio pa onda opet navalio. Nemogu ja bez belaja ( bezbeli ). Ali znas sta mi je bilo naj ineresantnije ??? Broj posjetilaca na stranici . Zadnji puta vidjeno 744. Rekoh da nabijemo na 1000. Ali mi se nije dalo da jos nesto bubnem. Uglavnom HVALA svima na podrsci ( znam da se opcenito govorilo ali ipak ). Zao mi je za tvoju sustinu . Mislim ipak sustina je sustina a teletina je ipak teletina. Ali stani malo . A gdje si ti izbivala ovih zadnji nedelja ? Nema te ko teletine. Salim se. Jesmo li opet bili malo hafifni ili na godisnjem ? Ili zaista nije bilo stofa pa da se i ti zakacis. Za cicoku ne brini sigurno cemo je zapeci. E sada kako bi to izveli da probate. Nesto sam konto preko videolinka ali neznam da li je to pametna ideja ( ha – ha ). OK budi mi pozdravljena . P.S. pa ni spagete ni su lose ako nista bar za promjenu. VOZDRA

 10. Capricorn

  Zaboravih napomenuti da bolest “lude babe” preovladava u muskoj populaciji starije zivotne dobi. Zbog te katastrofalne greske teleci medaljoni mi izlaze na san i trenutno sam u potrazi za nekvalitetnim salijevanjem strave.

 11. Zoran

  Gajim Čičoku na površinu od oko 40ari. Dosta sam naučio o njoj od semena , preko sadnje, gajenja, spremanja jela itd. Sada snabdevam nekoliko marketa i velokoprodaje, pijace i tako ko mi naruči. Proizvod je izuzetan a naročito što se tiče zdrave hrane, pa ga treba konzumirati i kao preventivu ali i u svakodnevnoj ishrani. Možete ga koristiti u raznim oblicima: svež kao salatu, u pripremanju raznih jela, za turšiju, možete praviti pekmez-džem, peći rakiju itd.
  U mojoj porodici na trpezi se često nadje.
  Svi zainteresovani se mogu javiti isključivo na mejl sale.89@open.telekom.rs
  Zoran.

 12. ANA

  pRODAO BIH CICOKU NA VELIKO ILI MALO/KOME TREBA ZA SADNJU/AKO NEKO MOZE DA MI POMOGNE DA NADJEM KUPCE NA VELIKO MOLIM DA MI SE JAVI,JER ME JE PREVARIO COVEK SA KOJIM SAM NAPRAVIO UGOVOR DA OTKUPI ISTU
  CENA JE 1 EURO PO KG.
  KONTAKT 0644342288

 13. travar

  ZA ANU Što prodaje čičoku
  Vidim da je predato oglas 2012 godine kavo da nudi prodaju sirovine a ja imam potrebu za kupovanje pa ako želi nastaviti neka mi se javi na adresu
  pozdrav

Leave a Reply

%d bloggers like this: