zenicaonline@gmail.com

Sjećanja: Konoplja u Zenici

Pripremio: Mirsad Đulbić

Izgleda da nas je malo, koji smo upamtili slobodan uzgoj konoplje, bez straha da će doći policija (milicija) i počupati biljke, pa još k tome podići optužnicu za uzgoj opojnih sredstava. Ja spadam među takve, koji pamte to vrijeme. Pamtim ja i ratne 1993. i 1994. godine, kada je vojska u nedostatku duhana, vidjevši od seoskog stanovništva podozrenskih sela, počela da puši veselicu. Konoplja se uzgajala svuda u Zenici, jer je imala široku upotrebu.

Po mojem sjećanju, konoplja se uzgajala radi slijedećih načina korištenja:
– proizvodnja kučine za zaptivanje vodovodnih i drugih cjevovoda,
– proizvodnja vlakna i prediva konoplje za tkanje tekstila,
– proizvodnja prediva za proizvodnju konopa (užadi),
– priprema kolačića od lista, cvijeta i brašna sjemena konoplje,
– priprema meda sa cvijetom konoplje, kao kućnog lijeka
– proizvodnja brašna konoplje,
– proizvodnja sjemena konoplje za ishranu,
– priprema suhoga lista za kućne potrebe „kađenja“ bolesnika,
– pokrivanje građevina stabljikama konoplje

Proizvodnja kučine za zaptivanje vodovodnih i drugih cjevovoda se obavljala u vrlo malom obimu, jer nije bilo organiziranog otkupa proizvedene kučine. Proizvedene količine su se prodavale lokalnim vodoinstalaterima. Kučina je najslabiji kvalitet kudelje.

Proizvodnja vlakna i prediva konoplje za tkanje tekstila je bila raširena. Vlakno konoplje se naziva kudelja. Vlakno se iz stabljike odvajalo na stupama. Stabljike konoplje, očišćene od lišća se prosuše, potom se snop stabljika stavlja između nazubljenih čeljusti stupe. Gornji dio stupe se ritmički podiže i lupa po stabljikama, kako bi se od vlakana odvojila kora (pozder).

Postupak izrade platna, tkanine od vlakana konoplje je bio težak i dugotrajan. Nakon dobivanja kudelje, radilo se vlačenje. Vlačenje se obavljalo grebenima. Nakon vlačenja, vršilo se predenje, koje je bilo ručno uz pomoć preslice i vretena ili pomoću preslice kolovrata. Preslica sa vretenom se najviše koristila za vrijeme čuvanja stoke. Dok stoka pase prede se kudeljna pređa. Nakon predenja, pređa se prala, pa namakala u mlakoj vodi u kojoj je mladi maslac, nakon toga lupala pratljačom da smekša. Omekšana pređa se namotavala na vitlenjače. Potom se sukao konac, koji se namotavao na drvene mosure.

Za proizvodnju užadi je išao dalje sukani konac na mosurima, bez dodatne obrade. Za proizvodnju konopljene tkanine dalje se radilo snovanje, odnosno namatanje konaca s mosura na kočiće da se dobije nit čim veće dužine. Potom je išlo navijanje i postavljanje na tkalački stan, pa tkanje željene tkanine.

Tkalački stan se u Zenici i zeničkim selima često nalazio u kućama. Tkalo se mnogošta potrebnoga za domaćinstva, ali i za prodaju. Tkale su se i konopljene tkanine, najčešće za izradu narodnih nošnji i vezeneih zastora od bijeloga beza. Zenica je pod naletom industrijski proizvedenih, brzo zaboravila konopljene tkanine. Zeničke terzije su već između dva svjetska rata prestale krojiti odjeću i košulje od konopljinog tkanja. U selu Vrhovine, smještenom na razmeđu Viteza i Zenice, dugo se zadržala izrada narodnih nošnji od konopljina tkanja. Te narodne nošnje spadaju u najljepše bosanske nošnje.

Priprema kolačića od konoplje, se obavljala u dosta kuća. Radile su se dvije vrste. Češće su se radili kolačići od brašna od samljevenoga suhoga lišća i cvjetova konoplje. Malo su se rjeđe pravili kolačići od brašna dobijenoga mljevenjem sjemenki konoplje. Kolačići su se davali bolesnim ukućanima, kao lijek protiv nervoze, bljedila, neuhranjenosti, reume, slabe probave i drugoga. Treba znati, da se sjeme konoplje koristi već najmanje 2000 godina kao hrana. Sjeme konoplje sadrži svih 20 esencijalnih aminokiselina, koje ulaze u sastav čovjekova organizma, te je razumljiva hranljivost i ljekovitost kolačića.

Priprema meda sa cvijetom konoplje, kao kućnog lijeka je bila uglavnom kod onih koji su imali svoje zasade konoplje. Med se davao ukućanima kod bljedila, opšte slabosti, mršavosti, gubitka apetita, nesanice, noćnog mokrenja, reumatskih bolova itd.

Suhi list konoplje se držao u kući kao lijek za kađenje prostorija u kojima obitavaju bolesne slabo pokretne osobe. Suho lišće se stavljalo na žeravicu drvenog ćumura pegli, mangala, kandila i sl. Kađenje se vršilo i suhim cvjetovima, kao i sjemenom konoplje. Taj narodni običaj je na Balkanu prisutan odvajkada. Herodot je u 5. stoljeću p.n.e. zabilježio svoje impresije sa Balkana: „Konoplja u njihovoj zemlji raste divlja, ali je Skiti i siju, a narodi Trakije od nje prave odjeću. Skiti uzmu sjeme ove konoplje, uđu pod svoje šatore i bacaju ga na usijano kamenje, pa se ono dimi i stvara paru, kojoj nije ravno ni jedno parno kupatilo u cijeloj Grčkoj. Od te pare, Skiti su oduševljeni od veselja“.

Konopljino platno, kao i užad, jako su otporni, naročito na djelovanje vode, pa su se zato mornarska jedra i konopi uvijek izrađivali od konoplje. Levi Strauss je 1812. godine proizveo radne pantalone za rudare uz garanciju, da ih ne mogu razguliti ni dva konja. To je danas nam svima znan džins, jal farmerice. Od konca pedestih godina su se farmerice počele proizvoditi od pamuka, koji je mekši, te od tada su farmerice postale i dijelom ženske odjeće.

Trenutno se konoplja slobodno uzgaja u Hrvatskoj. U BiH radi neraspoznavanja, policija počupa i zasade koji služe za privredne svrhe. Prošle godine je u Lijevču polju, policija uništila nekoliko jutara konoplje sađene za privredne svrhe. Zato BiH uvozi kučinu, konopljene tkanine pa i njeno sjeme za ishranu ptica pjevica! Trenutno je najveći proizvođač konoplje i tkanina od konoplje NR Kina. Mađarska izvozi užad, tepihe i tkanine od konoplje u Ameriku. Rumunija, takođe, izvozi u zemlje zapadne Evrope i u Ameriku. Nemačka, Velika Britanija, Indija, Italija, Španija i Poljska samostalno razvijaju svoju tekstilnu industriju na bazi konoplje. Japan nastavlja religioznu tradiciju proizvodnje tkanina od konoplje za izradu svečane carske odjeće. Proizvodnja tkanina od konoplje, tog “eko-prijateljskog” materijala, je u ekspanziji i u mnogim drugim zemljama kao što su Francuska, Danska, Rusija, Švajcarska. Gotovo svuda u svijetu postoji makar mali delić zemljišta odvojenog specijalno za gajenje konoplje, čijom se preradom dobijaju izuzetno kvalitetno tkani odevni i dodatni proizvodi.

Samo u SAD i BiH, policija uništava sve zasade konoplje.

About the Author

Related Posts

 1. Mike

  Cannabis sativa. Bozija biljka. Jedina biljka koja se pokazuje u dva vidljiva pola. Sve ostale biljke mora se vrsiti analiza hromozoma. Porijeklo vodi sa Kavkaza mada se poslije prosirila na Egipat i Kinu . Muska biljka nije psihoaktivna . Zenska sadrzi – delta 9 – tetrahydrocannahinol ( 3 % ). Marihuana – meksicki sleng. Bla – bla – bla . Sve se to moze naci na internetu. Nije mi jasno sto je pisac htio reci. ” Cilj teme da prodze vrjeme “. Iteresantna tema o industriskoj konoplji gdje – kada i zasto se primjenjuje , Pa mogli bi sledeci puta razglabati i o crnim rupama u svemiru. Ja nisam ekspert za industrisku konoplju ali o onoj drugoj mogli bi razglabati. A sve sto se tice Zenice i zenicana ( pa nakraju i zenicke milicije ). Jer predratna milicija nije znala razliku izmedzu konplje i koprive. Sve njihove uspijehe mogu si prepisati smekerima ( dousnicima ). A oni koliko su bili sposobni to je za drugu pricu ( bajkovitu ). Pade mi napamet inspektor ( predratni ) koji me je muvo da smekam zenicke dilere. Ne znam ko je koga gledo ko idiota ali sam mu objasnio da nisam u tome filmu. Kada je poceo RAT taj isti je razgulio iz Zenice . Ali usput je maznuo policijskog ( genterskog ) golfa i usput pokupio 1 -2 kile heroina iz kase SUP -a tek da mu se nadze usput ( valjda da bi preprodo ). Ah zivot je pun apsurda .

 2. ko se sjeća Heće?

  je li ovo Hećo nešto ljut na Zenicu??? ‘volko miliona , a Zenice nigdje! Pa, gdje on misli doktorirati ?????

  http://visoko.co.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=879:tko-se-ogrebo-o-heu&catid=14:privreda&Itemid=13

 3. Mirsad Đulbic

  @ Mike
  Mislim da nisi dobro pročitao tekst, počev od naslova pa dalje. Da te podsjetim, naslov posta jal teksta je: Sjećanja: Konoplja u Zenici
  Dakle, nikakva edukacija o psihoaktivnim supstancama. Pročitaj, pa onda reagiraj. Naveo sam i za šta se konoplja koristila.
  Dalje, ako baš uspješno prepoznaješ varijetete po spolu od konoplje, pa javi se u američku DEA. Oni, kakvi su jadni to ne uspijevaju, pa su zakonski zabranili uzgoj konoplje. Možda bi i zaradio premije od farmera, ali i od Obame, jer SAD godišnje uvozi samo iz Kine, sirovine, konopa, tkanina i drugoga od konoplje u vrijednosti cca 1,5 mlrd USD. Policijske uprave RS i FBiH također bi poželjele stručnjaka koji brzo raspoznaje veselicu od kao biva druge konoplje. Inače, neznam šta ima na internetu, ali u mojim knjigama stoji, da postoji samo jedna vrsta konoplje.
  Eto sada na internetu imaš i taj moj post sjećanja, objavljen ovdje na ZO, ali i svjetsku trgovinu konopljom.
  O tzv. “crnim rupama” možemo, nema problema, a za početak, uopće se ne radi ni o kakvim rupama!

 4. Drago Esegovic

  Ma daj Mirso sto si tako rigorozan!!!?
  Desi se ponekad svima nama da polupamo loncice,pusti bolan Mike-a,nas zemo zeli da dokaze da se razumije u vrijednosti tamo neke druge neindustrijske biljcice,hajde bolan oprosteno bio vikend i bilo uzivancije.

 5. Mike

  @ Mirsade imo sam danas slatki problem dali da ti odgovorim ili ne. Rekoh zasto ne. Najteze je poceti neki tekst ali ne u ovome slucaju. Nije stvar teme ili inspiracije vec rijeci . Da rijeci jer moram birati kako cu se izrazit ili odraziti a da me glavni urednik ne sasjece u korijenu ( cenzurise ). Sto u tvom slucaju nije problem. Da zaista sam dobro procito tvoj tekst ( manje vise citam sve tekstove osim reklama ). Ali dvije stvari mi nisu pasale. Pazi ovo govorim samo u svoje ime. Prvo u zadnjih nekoliko nedelja i nije bilo bog -zna kakvi tekstova. Pa cak se i urednisvo ZO – osvrnilo na to pravdajuci se tu i tamo zauzetoscu ( uvazava se ). E onda mi je i taj tvoj tekst ispo ko popunjavanje rupa ili bolje receno tekst radi teksta. Na kraju jos i edukacija. Od konoplje se prave uzad. Ma nemoj. Neznam kakve knjige koristis ali lice mi kao udzbenik za 3 razred osnovne skole. Izvini ali vrijedza moju edukaciju ( zato sam i reagovo ). Tacno da sam mogo i preskociti ovaj tekst. Vidim da si se raspistoljio o Americi kako se tamo ne uzgaja konoplja. A vjerujem da nemas ni pojma zasto. Cak me i predlazes za strucnoga savjetnika DEA ( DrugEnforcementAdministration). Mislim da je DEA dovoljno obrazovana da moze razlikovati industrisku od indiske konoplje. Za bosansku nebih se opkladio ( a, i nemam interesa ). Ali za tvoju informaciju ( da i ti nesto naucis ). Zabrana je Americi ( USA ) pocela tamo 1930 kada je na celo Americkog biroa za narkotike postavljen Harry J. Anslinger. Anslinger je bio usko povezan sa petrohemiskim kompanijama. Kojima je konoplja – ekoloski vrlo povoljna jer trazi malo pesticida smetala konkurenciji . Vjerovatno tu i lezi korijen zasto americka vlada nepravi razliku u punome smislu izmedju marihuane i industriske konoplje. Knjiga ” The Emperor wears no Clothes ” – Jack Herer. Vise bi mi bilo intersantno bilo da si naveo da se konoplja primjenjuje u 25.000 proizvoda. Ili da je prva Gutenbergova 1455 Biblija ili Americka povelja o nezavisnosti 1776 pisana na papiru od konoplje . Ili jedan od uzroka Napoleonovoga napada na Rusiju bila konoplja. Zato sto se Rusija ugovorom iz Tilsete obvavezal da ce postovati zabranu izvoza konoplja u Englesku . Jer je tada Engleska bila pomorska vele sila. I zaista im je trebalo konoplje za uzad. Ali car Aleksandar I je krumcario konoplju za Englesku. Eto Mirsade vidis kako si me natjero da se pozabavim ovom temom. Ali nije mi zao jer nesto sam naucio i ja. Nakon konoplje pito sam se sta je sledece . Kukuruz ili strucna analiza razlike krompira iz Serica i iz peruanski Andi. Sta se tice crni rupa – black hole tu je kovanicu dao John Archibald Wheeler 1967 na zasjedanju NASA-e. Mozda ti imas neku drugu kovanicu – usisnik – usisivac moze i Iskrin. Kao i za marihuanu ” veselica ” ( veseo bio ti meni jos 100 godina ) . Ali mislim da je bolje da ne zapocinjemo tu temu kako smo krenuli sa konopljom ” sa kolca i konopca “. Mislim da bi totalno zajebali Albert Einsteina. Onda neka ostane na ovome. I jos nesto ako si uzeo na sebe da budes glavni edukator na ovome portalu ( bujrum ) , onda svoje tekstove mozes malo bolje pripremiti. P . S . za citatelje ovoga portala ovo je osobno izmedzu mene i Mirsada. Za one inteligentnije mozda nadzu i dublje korijenje ko zna.

 6. Capricorn

  Chuj jedna vrsta konoplje, chuj okrnjeni ego 🙂 Mirso lave, vrijeme te pregazilo, a knjige su ti za sedmichno okupljanje s bakicama na Bulevaru. Ajde sto nam je novinar nad novinarima (A.Dz.) intelektualac opste prakse pa gura nos gdje mu jeste mjesto i gdje nije, ali ti ? Ne prilichi ti ni godinama ni imenu.

 7. Mirsad Đulbic

  Mike & Capricorn
  Zahvalan sam obojici, posebno Mike-u, jer se odistinski potrudio da napiše mnogo toga o konoplji, što ja nisam znao, a vjerujem ni ostali posjetioci ZO-a.
  Volim ovakve duele iz kojih se može nešto novo saznati.
  Za Mike, a i ostale, koji ne znaju, veselica je narodni izraz za konoplju u oblicima koji se koriste za kolačiće, med sa cvjetovima konoplje, ali i kada se konoplja puši ili se njome kade prostorije. Ja namjerno nisam htjeo pisati o pušenju veselice, kako se ne bi shvatilo kao propaganda. samo sam u uvodu spomenuo, da se tokom zadnjih ratnih zbivanja pušila veselica i tačka o tome.
  Konopi (vidi ime od konoplje odnosno obratno) izrađeni od konoplje su i dalje traženi na tržištu i koliko znam da jedna hrvatska tvornica dobro radi.
  I tako dalje.
  Neko, pita Mike šta je na redu. Pa možda čičoka iliti topinambur. jestive gomoljke, koje sam iskopavao krajem 1993. godine i pojačavao ishranu i činio je manje jednoličnom, jer smo tada imali u Zenici i okolini izraženu glad i nestašicu uz vrlo visoke cijene brašna, ulja, šećera i sl.
  Onda, Mike, idemo na čičoku (topinambur), koje se moj sin još uvijek rado sjeća, kao posebno ukusne hrane.
  Naravno, planiram samo kao sjećanje, a ne naučni rad o ishrani u ratu 🙂

 8. gasalka

  Ne mogu da precutim, koliko god se trudila! Ima li sanse procitati tekst, bez obzira koja mu je svrha i cilj, BEZ pravopisnih gresaka, onih osnovnih, temeljnih! …” dali,nezna, nepravi, urednistvo,petrohemiski, indiska, vrijedža, nadžu”,…preskacem, jer mi je muka kad trebam tako nesto otkucati. Postoje li, uopste, jos uvijek pravila pisanja ili je sve “demokratijom”prepusteno “slobodnom izrazavanju”, kojim je najlakse sakriti neznanje i manjak osnovnog obrazovanja?!

 9. muta

  @gasalka!Potpuno ste u pravu,ipak…na neki nacin,pogotovo oni kojima vrijedjamo edukaciju(oni kazu vrijedza),otkrivaju sami sebe i pokazuju zapravo,kakav im je stepen “edukacije”!Ne mislim da moramo biti svi poput Ive Andrica,ali ti “educirani”drze lekcije svima i o svemu,komentarisu i ono ste je i djetetu jasno!Damir i Hana bi morali takve “ukoriti”,odnosno,dati im do znanja,da onaj,ko ima “novinarske” ambicije,prvo mora nauciti osnovna pravila pravopisa,ali sa takvima je najgore…Na ukazane greske “pjene” ko’ more,u njihovim “komentarima”se osjeca prizvuk prijetnji i da ne nabrajam…Istina,cesto puta su i simpaticni,ali…PRAVOPIS,PRAVOPIS!

  Svima zelim dobro zdravlje!

 10. Galo

  Zivim u inostranstvu, citam komentare istim zarom kao i svaki tekst nasih cijenjenih domacina na ovom portalu. U nedostatku pisane rijeci s tematikom o ljudima i njihovoj svakodnevnici iz moje carsije, on line ZE kao i ljudi koji svojim tekstovima i komentarima aktivno ucestvuju u komunikaciji, pruze mi onaj potreban stih nase “slike i prilike”, koja mi priznajem ne dostaje.
  E sad, sta mene smeta? (replika na ova dva zadnja komentara).
  Kad bi se mene pitalo nikad ovakvi komentari, kao ova “dva zadnja”, ne bi ugledali “svijetlo dana”, s obzirom na formu pisanja u ovakvim i sl. portalima i profil odrzanja istih na medijskom nebu.
  Zasto?
  Ma, lice mi (komentari) na egzekutore najgore vrste omalovazavanja “drugog”, zamislite, u ne poznavanju pravila pisanja – pravopisa a i mnogi bi se tu mogli naci po njihovim kriterijima.
  O ljudima takvog gledanja:” Nije da ne mogu vidjeti sustinu, velicinu i sta je pisac htio da kaze. Oni zapravo ne vide ni problem od svog problema” napisao je G.K.Chesterton (poznavao je svjetski poznate pisce, kojima je lektor morao puhati za vrat dok su pisali).
  Cini mi se da ovo dvoje misle, da mogu biti “bolji” samo ako je drugi “gori” u smislu razlicitosti. Zalosno!

  Iskreno zelim “svima” dobro zdravlje ! – a ne ko neki 🙂

 11. zenicaonline

  Nakon “polemike” o pravopisu moramo se i mi oglasiti.

  Mi se trudimo da ono što je do nas bude korektno – tekstovi koje pišemo i objavljujemo. Vrlo lako moguće da se i tu potkrade neka greška jer nemamo lektora, ali mislimo da nije neki veliki belaj i ako se to desi.

  Što se tiče komentara tu vrlo rijetko, skoro nikad ne radimo kontrolu pravopisa jer ne mislimo da je to prioritetna stvar. To bi bilo previše posla a i po nama je bitna suština onog što je napisano a ne da li je to nešto napisano 100% pravopisno tačno. 90% komentara nastane u žurbi, na tastaturama koje nemaju sva potrebna slova možda tako da to nije neka prevelika greška.

  Ovdje nema učiteljice koja će crvenom hemijskom podvući nepravilno napisanu riječ zbog koje ćete dobiti manju ocjenu. Sankcionišemo samo psovke i vrijeđanja pa vam svima moramo poručiti da se slobodno opustite i pišete kako hoćete. Ima nas dovoljno koji držimo više do suštine a ne forme.

  @Galo: U pravu si, dilema je bila ali smo odvagali da pustimo ove komentare. Valjda se na kraju neće ispostaviti kao neka velika greška. Lijep pozdrav i tebi 🙂

 12. muta

  Kad smo vec kod izreka..Pametan priznaje gresku,a budala je brani do besvijesti!Ovaj zadnji komentar mi lici na pricu o jednom
  “strucnjaku” koji je stalno davio svoju raju o tome kako treba pravilno plivati..Na kraju,jedan iznervirani “jaran”ga upita: “Ma dobro,ali znas li Ti plivati “?”Znam,al’ hebiga,jos u vodi nisam probao”!

  Doista zelim “svima”dobro zdravlje,a boga mi ponekima i u glavi!

 13. muta

  @zenicaonline!Pardon,predzadnji komentar,jer u medjuvremenu dok sam se “dopisivao” sa Galom,ukazao se i Vas komentar,pa je “greskom” napisano “zadnji komentar”!

 14. Mi-SA

  Upravo u tome i jeste sustina. Svima nam ponesto nedostaje. Neko je dobar govornik, neko dobro pise ( i ispravno ) …, neko lijepo razmislja, neko gadno razmislja ( ovisno od oka posmatraca i uha slusaoca ), neko je dobar matematicar, neko analiticar… a neko je uvijek anti-protivan.
  Ma kako bilo napisano ono sto nam “pisci” zele reci, meni je bitna sustina. Ne obracam paznju na gramaticke greske, iako mi se cesto desi da kad zanemarim sav taj pravopis, opet ne razumijem sta je pisac htio da kaze. E tu bih odmah dala “ukor” nastavnickog vijeca, pred iskljucenje iz zajednice 😉
  Ja nemam neke velike probleme s pravopisom, ali mi cijepanje drva nikako ne ide od ruke. I svaki ekser ukrivo ukucam… i za jos mnogo sto sta nemam ni sluha, ni talenta.
  Nemojte mi sad reci: pa sto zakucavas kad ne znas? Moram, lezi mi u prirodi i tvrdokornom balkanskom mentalitetu 🙂
  Steta samo sto nam ovako lijep tekst o konoplji, za koji se neko potrudio i uzeo sebi sigurno oho-ho vremena da ga uoblici, te tako obogati ovu stranicu, sveo na pravopis. To pisac sigurno nije htio da kaze i upravo “to” je zasluzilo ukor.
  Svima dobro zdravlje i ugodan zivot (bez cijepanja drva) 🙂
  Da samo znate kako je tesko kad nesto moras, a ne znas! 🙁

 15. Mike

  We no speak Americano. Sigurno da su gasalka i muta u pravu 100 % . Pa to bi i corav vidio. Priznajem da mi pravopis ( gramatika ) nije jaca strana. U osnovnoj skoli imo sam debelu dvojku ( dovoljno za prolaz ). Mozda bi bila i jedinica ko kuca ali… . To mi se urezalo u sjecanje. Sada da ne spominjem svoju nastavnicu iz SH – HS jezika ( a rado bih ) valjda da je ne sramotim. Kada su se morali pisati sastavi na zadatu ili slobodnu temu. Moj sastav je licio ko neko apstraktno slikarstvo mislim na boje . Naravno da je crvena boja predvladavala plavoj. Pito sam svoju nastavnicu ” pa ovo je za jedan ko od sale “. Da zaista za pravopisne greske je jedan ali posto je sastav dobar onda je dva. Vise mi nista u zivotu nije bilo potrebno. Naravno mojim roditeljima je bilo tesko objasniti sta je forma a, sta sustina. Njima bi vise pasalo sustina + forma = 5. Hebiga nije ni svatko Mozart. Za gasalku zaista joj nemogu pomoci ( mislim moje joj suze nemogu pomoci ) . Ali imam jedan dobar savjet. Kad god vidi ime Mike nek preskoci taj komentar. Bice postedjena ( ili postedzena heboga Vuk Karadzic ) oretanja zeluca ali i uskracena za koju informaciju ( mada to njoj u zivotu nije bitno ). A sta se tice ” mute “. Sad da nebude ono mahalsko prepucavanje. Samo da mu kazem da nikada nisam imo ni knjizevne pa ni novinarske ambicije. Ako sam vec hotio ( ha -ha ) valjda bih onda i naucio taj pravopis ( mislim da mi nebi predstavljalo neki problem ). Ono za ” ukor ” ti je pravi biser. Eto vidis ja ti nemogu naci bog – zna kavih mana. Mozda jedino da ti recnik ( hajmo malo ekavicu ) mislim fond reci nije ti nesto bogat. A za ono “pjeni – osjeca se prizvuk prijetnji “( ??? ). Zaista nebih komentariso jer jednostavno neznam sta je pisac htio da kaze. E sada ja bih trebo biti debelo naivan da ti povjerujem da ti vodis “brigu” o mome pravopisu . Sve mi se cini da je to vracanje loptice iz nekog ranijeg posta kao na pr. ” Bela ” ( ili nesto trece ). Ali bilo kako bilo , bilo mi je simpaticno ONO ” … Istina , cesto puta su i simpaticni … . Znaci muta sustina je bitna ili sta je pisac htio ( ili barem pokuso ) da kaze. Mirsad mi je bio slatki problem ali eto ti si ispo simpatican problem. Za moje zdravlje netrbas da se brines ( mislim fizicko ). A mentalno e tu mi ni Bog nemoze pomoci. Zivio ti meni pa se jos koji put (z)nakaci ovako.

 16. Hogar Strasni

  Dze me nadze, Mike! 🙂
  No sikiriki, nije bas da si gramatican, ali si zato jako simpatican 🙂 i to ti ga “dodze” ta sustina.
  A Muta je super Lik koji “takodze” rado ljuduje, ali rado i upozori kad se pretjera i kad nekog krene ono “sliku svoju ljubim”…
  A tebe je, jarane, bilo malo krenulo s ovom konopljom 🙂 vidi se da gramatika i “pusha” nemaju bas puno zajednickog.
  Sustina je da smo mi veselice i bez konoplje i da smo popushili i bez trave, pa u to ime: Ostajte mi zdravi i nasmijani. 🙂

 17. muta

  @Mike!Da Ti svojim skromnim ricnikom(hebi ga,moze i ikavica)kazem sljedece:nisi “skonto”,zao mi je…ali cu pokusati da Ti “objasnim” da izraz “prizvuk prijetnji” se odnosi na neke davne clanke i “tipove”sa kojima si i Ti imao boj na Kosovom polju!O revansima,nema govora…samo,znas sta?Primjetio sam da na ovom “nasem”blogu neki pisu samo onako da se “dopadnu”drugima,a neki preuzimaju i “rizik”da budu napadnuti
  za misljenje koje se drugima ne dopada,ali pisu onako kako misle da je u redu!Da je drugacije,ne bi ni valjalo,pa ljudi smo,pogotovo mi “balkanci”smo po tome “poznati”,nikad se usaglasiti!E,mozda zbog toga smo i najbolji ljudi na svijetu,mozda zbog “par sarafa”koji nam uvijek nedostaju i jesmo naj,naj…Nego,oteglo se ovo ko’ “teravija”(onima koji poste i drze do Ramazana neka im je sretno i bericetno),pa bih i ja zavrsio:Zivio i Ti meni,o zdravlju ionako ne odlucujemo MI!

 18. Capricorn

  Bolest lude babe je progresivna bolest koja se uglavnom javlja kod populacije srednje i starije životne dobi, oba spola. Uzroci se obično prepoznaju u neliječenom sindromu kulturne amebe koji se pogoršao i doveo do bolesti lude babe. Dio simptoma je istovjetan simptomima malajskog ludila a iskazuje se u naglim promjenama raspoloženja, iznenadnom bijesu, neprijateljstvu prema svemu što ima puls, kao i prema neživim stvarima poput ulaznih vrata, tuđih automobila i slično. Ponekad simptomi uključuju i pretjeranu ljubav ka kućnom ljubimcu ili određenoj životinjskoj vrsti poput, primjerice, mačaka. Bolest se javlja vrlo rijetko u mlađe populacije. Kako je bolest od davnine poznata, u puku je, kod mlađih bolesnika nazivaju i “nadrkanost” i “nedojebanost”. Dok se kod mlađih osoba može relativno lako liječiti, za starije bolesnike obično nema lijeka, te je osoba bolesna sve do smrti.

  Srodni poremećaj bolesti lude babe je i tzv. Bogomoljska psihoza (Adoratus psychosis) gdje oboljela osoba, obično uz simptome bolesti lude babe, pokazuje i iznimnu pobožnost i bijes ka osobama koje nisu pobožne. Bogomoljska psihoza je ponekad i samostalni poremećaj, koji se pojavljuje i kod mlađih osoba.

 19. Galo

  @muta: Moje reagovanje, uveliko se odnosilo na “gasalka” komentar a ti si bio samo kolateralna zrtva 😉
  Smatram njen istup, kao omalovazavanje posjetilaca ovoga portala i to je to. Ko je gasalka? Ima li ona i jedan spontani i suvisli komentar? Nema. Cao, gasalka!
  Nisam zlonamjeran, 😉 ali pozvao bih gasalku da prokomentarise tvoj komentar:

  “@zenicaonline!Pardon,predzadnji komentar,jer u medjuvremenu dok sam se “dopisivao” sa Galom,ukazao se i Vas komentar,pa je “greskom” napisano “zadnji komentar”! ”

  U najmanju ruku, ovim komentarom, zasluzio si “ukor” nastavnickog vijeca, po ocjeni MI – SA. Sta je pisac htio da kaze?
  Gramaticki i pravopisno, potpuno pogresno napisano ali se moze razumjeti. Moja uciteljica u 2 razredu osnovne, ovakvo pisanje bi nazvala “s brda s dola” 🙂

  Uzdravlje, muta 😉

 20. miro

  Nesto mi zapade za oko ova polemika oko pravila pisanja i sl.Niko od nas koji se ovdje druzimo,lijecimo komplekse,frustracije,mozda pisemo da ne bi zaboravili maternji jezik i sl.nema zavrsenu skolu jezika(domaceg) da mu se ne bi moglo naci nesto za prigovorit oko gramatike ili slicno.Licno se ne uzbudjujem oko toga ,kritike primam jer se i iz njih uci.Rijetko reagujem i kada sam slucajno u brzini napisao pogresno mada sam znao kako treba pravilno.Ako se puno dvoumim sta je pravilno ili ne uvijek pogrijesim.Nekad sam,kada ponovo procitam tekst pronadjem nekoliko gresaka.Redovno slusam nocni program(Slusao sam,jer sada ga zavrse ranije)radio Zagreb,jer na mom malom tranzistoru ne mogu neku drugu stanicu na nasem jeziku uhvatiti sem jos slovenackog.U jednoj emisiji o jeziku i knjizevnosti sam se naslusao dosta toga da sam shvatio da se ne trebam uzbudjivati ako nesto pogresno napisem.Ali svako ima svoj stil izrazavanja.U toj emisiji je bila kritika bacena na strucna lica mislim lektore koji kontrolisu ispravnost pisanja kod izdavaca knjiga.Kritika je bila da nedovoljno ili povrsno citaju knjige.Jedna gospodja je nabrojala stotinjak teskih gresaka kod nekih poznatih mladih pisaca cije su knjige sa najvece prodanim tirazom.Cak je trazila da se povuku iz prodaje jez sramote Hrvatsku knjizevnost.Pitam se sta onda mi hocemo sa nasim prosjecnim poznavanjem jezika.Zabraniti nam da se druzimo i pisemo ili nas cak optuziti za negativno popularisanje naseg komplikovanog pisma.Hajde gospodo presaberite se izadjite u hodnik i isamarajte se.Ko me poznaje znat ce sta mislim .I jos nesto tesko je shvatiti sta je neko mislio da kaze ako ga licno ne poznajete jer svaka osoba ima nesto karakteristicno u svom karakteru koji se ne vidi iz pisanja.Tek ako nekog poznajete mozete kompletirati ono sto je htio da iskaze.Dosta od mene a greske koje sam napravio u pisanju ispravite sami jer nemam vremena da ponovo prekontrolisem.Pozdav

 21. Mediha

  E… *ebemtipravopisisvuovupolemiku,izgorimirucakcitajucikomentare.
  Mojmuzmijeupravosaopstiodanamjesustinaizgorilanasporetu.
  I*ebemtigramatikujosjednom.Danijebilopravpisamozdabihsadajelateletinukrompiripaprike.Ovakoodohpojestimalojotovanja,palatalizacijeprveidrugepokojiafrikatiostalihjezikasveunadidajosnisampostalacapricornovaludababa.
  Caosvimaibujrumnazagorjelirucakodnosnozagorjelusustinu!

 22. Mirsad Đulbic

  Govori kako govoriš! Piši kako pišeš! Haahahahahahaha! 🙂

 23. gasalka

  Tek sad procitah sve reakcije na onih mojih par recenica, vezanih za ono sto mi je zasmetalo u tekstovima koje sam citala. Vidim, filozofija na temu. Zasto neko spomenu Damira i Hanu? Oni, s onim o cemu sam ja pisala nemaju nikakve veze. A, komentarisati vase komentare, kakvi god da su, zaista je suvisno i nepotrebno. Sustina? Nebitno kako se pise? Mozda da ipak ukinemo i ono malo pravopisa i osnovnih normi kojima su nas ucili u skolama? Ma, moze i to. Jos jednom, jako mi je zao sto se uvrijediste, ali, eto, bar ste se mogli i na tu temu “ispisati”. S greskama ili bez. Tjesite se medjusobno, i to je nesto. Samo naprijed, moj duboki naklon.

 24. Mike

  @ gasalka, Evo i po drugi puta kazem da si 100% u pravu. Ali … ne branim se. Ja sam svoj zlocin prizno. Ali interesujeme jedna stvar. Ako si vec zapela za taj pravopis ( a imas pravo ). Dali si isto tako zapela za osnovne norme pravopisa – pardon – za osnovne norme ponasanja ? Da je na primjer Zenica puna cobana , seljacina ( sa dna kace ) , primitivaca , asocijalni ljudi , papaka itd – itd. Dali si i jednom od ovih nabrojanih pokusala objasniti osnovne – drustvene norme ponasanja ? Mislim da bi ti taj doticni ili doticna okrenula glavu za 360 stepeni . Ali lukava si ti. Ne postavljas nezgodna pitanja ili jos gore znas da tu nema pomoci. Pa zasto se onda zamarati. Ja uvijek kazem ako te srbi pocesi se. Ja mrzim hipokrite . Ili one ljude kada se osjecaju jakim ili zasticenim onda laju. Kada je gusto onda podviju rep. Ovo ne mora da se odnosi na tebe. Mozda ti imas muda da kazes svom covjeku da previse pije ili slicno. Ja te ne znam ali to nije bitno. Ja sta kazem svome djetetu, kazem isto to i svome sefu . A zato treba imati muda. Nekima sam mrzak ( valjda zato sto ih boli istina ) a nekima sam dobar ( valjda zato sto oni to ne mogu ili ne smiju ). Zato ako si takva na svim zivotnim poljima ja ti skidam kapu. Ali ako samo djelis packe tamo gdje smijes eee… onda .. …. ( da prostis ).

 25. SELTIK

  Uhhhhh,svaka ti cast Mike ti odbrani i sebe ali i mene jer su me napadali ovdje sto na pravopisu,sto na gramatici.
  A lijepo im napisa Mirsad:govori kako govori i pisi kako pises uz mistican osmijeh koji objasnjava cjelokupnu frku.Netko nekad napisa ovdje da i nije obvezno biti specijalista za pravopis i gramatiku nego da je vazno razumjeti sto doticni zeli reci pa i uz dodatna pitanja a onda i odgovore.
  A vidim da nam i ova gasalka obilato koristi slovo “H” i gdje treba ali i gdje ne treba,neka se izvoli procitati.

 26. Mi-SA

  Gasalka je u pravu sto se tice provopisa i gramatike, u pravu je da pravimo greske i to su joj “prozvani” i priznali. Mislim da nije u pravu u jednom. Ova stranica nije ucionica, tekstovi koji se objavljuju su gramaticki korektni, a komentare pisu ljudi razlicite naobrazbe i razlicitog osjecaja za jezik. Da li to ljudima koji nisu u stanju da gramaticki tacno formuliraju i iznesu svoje misljenje treba zabraniti pravo glasa? Znate li kolika masa ljudi ima probleme sa gramatikom, ali su perfektni u svom poslu?
  Zalosno je kad prosvjetni radnik napravi gramaticku gresku, jer od tih ljudi ocekujem pismenost koju ce prenijeti i na nasu djecu. Kad TV mehanicar ne zna otkriti kvar na mom televizoru, pa mi umjesto obicnog osiguraca zamijeni katodnu cijev, to smatram njegovom neoprostivom greskom i potpuno mi je svejedno da li mi je svoju nestrucnost “upakovao” gramaticki tacno.

  @ Seltik: Iako osobno mislim da “gasalka” ima neobicno prepotentan nacin obracanja “nepismenijem” dijelu publike i da osnovne norme kojima su nas ucili u skoli nisu stale samo u pravopis, moram te ispraviti i primjetiti da istoimena/i nigdje nije upotrijebila slovo H kako to ne pripada. Naprotiv, pise tacno, slovo H koristi upavo onako kako treba, jer ne samo bosanski pravopis, nego svaki “balkanski” zahtijeva da se kaze i napise: procitah, osnovnih, temeljnih…itd. To je pravilna, a ne obilata upotreba pomenutog i uvijek spornog slova.
  Pozdrav!

 27. gasalka

  Ma, drustvo,samo uzivajte. Ja ovdje svratiH dobronamjerno. I, da, Mike, vjerovao ili ne, i usmeno, kao i ovako, pismeno, kazem ono sto mislim-mada me to vrlo cesto kosta. Ali ovdje nisam bitna ja, cemu toliki bijes, jednostavno: neko je napisao da bi bilo dobro kad bi se nastojala odrzati osnovna pravila pismenosti i -gotovo. Nego, vi ste, cini mi se, nesto raspravljali o konoplji- i tu ste jedan drugom dokazivali ko je pametniji, osvjesteniji, informisaniji ili iskusniji- pa nastavite. I, ipak, moram dodati- mozda bi i oni nabrojani-seljaci, primitivci, papci…bili u manjem broju,ili, bar, imali vece sanse za napredovanjem, u bilo kom smislu, kad bi imali oko sebe vise pozitivnih, kulturnih, pismenih…U tom pravcu je bilo sve ovo-mislim i tvrdim da treba nastojati odrzati i postivati osnovna pravila pismenosti, zbog samih sebe, pa onda i onih koji citaju to sto napisemo, bez obzira gdje, zasto i kome. Vi ne mislite tako? Lakse vam ovako, bez tog “maltretiranja”? To vam ne treba? Ama, sve ok. Ko god da vam skrene paznju na takve “gluposti”,sigurno je isfrustriran, prepotentan, hipokrit…ne dajte se! Ja, STVARNO, “upadoh” ovdje s dobrim namjerama. Volim ja vas sve, samo naprijed!

 28. SELTIK

  Auuuu,gasalka pa ti se to stvarno naljuti.Nemoj bona,ostani s nama eto obecavam popravicu moj pravopis ali uz tvoju pomoc,a ja cu ti zauzvrat popravit sve sto treba u kuci besplatno.Znam svasta raditi samo ne znam pisati.A vec ovoj gore sta se potpisuje sa Mi-SA,e njoj vala ne bih niti da me plati.Zlocesta neka zenska bjezati od nje kao od vraga.

 29. Amir

  Vezano za ovu temu preporučujem link:

  http://www.hkis.hr/Upload/Documents/EV/EV23/Auto%20od%20Marihuane%20(2%20dio).pdf

  Za one koji su lijeni da gledaju reći ću da je Henry Ford negdje 30 –tih godina prošlog stoljeća konstruisao automobil od konoplje, a danas tu ideju koristi Lotus. Konoplja je jeftinija a čvrsta gotovo kao i karbon (stručnjaci kažu da čak i bolje amortizira vibracije od karbona). Osim toga je i ekološki prihvatljiva jer je uzgoj konoplje CO2 neutralan a automobil se u potpunosti može reciklirati …

 30. Pingback: Kanabis kroz milenijume kod Srba, Slovena i na Balkanu. I šta su Vinčanci pušili u ovim svojim lulicama? – Irka

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: