zenicaonline@gmail.com

Ruši se kuća porodice Jovanović

Pripremio: Mirsad Đulbić

U nedjelju, 15.08.2010. g. počelo je rušenje svima nam poznate kuće porodice Jovanović. Kuća je na uglu ulica Dr. Safvet bega Bašagića i Muhameda Tarabara. Svima nam je poznata po lijepim u drvetu izrađenim balkonima i velikom lipom ispred kuće. Posljednjih desetak godina kuća nije nastanjena.

Ova kuća je sagrađena početkom tridesetih godina XX stoljeća. Sagradio ju je zenički poduztenik Đorđe Jovanović, koji je bio manjinski vlasnik (dioničar) u zeničkoj pekari i fabrici makarona o kojoj sam ranije pisao Zenica je imala fabriku makarona.

Dakle, kuća je osuđena na rušenje, a na njenom mjestu će biti izgrađen moderan stambeno – poslovni objekat kojega gradi Bekim Dino Pašalić.

Eto vam za uspomenu i sjećanje, fotka kuće Jovanovića u prvom satu rušenja.

About the Author

Related Posts

 1. Veget

  I da, u prizemlju se nalazio dugo vremena rock klub Šarm, poslije se pretvorio u šahovski (rock) klub Caissa, za koji mnoge Zenicane vezu lijepe uspomene…

 2. miro

  tu je nekad stanovala moja kolegica RTV mehanicar Sivac Gordana koju spominjem u tekstu o prvim Zenickim RTV-meh.

 3. mimi

  A sta reci na ovo, kuca jeste autenticna ali i u rusevnom stanju i ovakva kakva je predstavlja pravo ruglo za lokaciju.
  Nadat se je da ce tu iskrsnuti nesto lijepo…

 4. Igor

  Zao mi je sto se ovo desava, na neki nacin jeste znak (ne)planiranja Zenice ali je isto jedan od rijetkih ostataka stare Zenice. Neznam bas neke cinjenice vezane za financije i planove sadasnjeg vlasnika tog objekta ali zar se nije nesto moglo napraviti u skladu sa objektom bez narusavanja karaktera? Tako se barem radi na “zapadu”. Sto sam primjetio, u Zenici se dosta privatno gradi, bez obzira dali ti objekti idu uz sklad okolista i karaktera.To je sad druga prica. Hvala na clanku i na (meni) lijepoj slici.

 5. Daca

  Ovo je odlican prostor za muzej ili memorijalnu kucu,da se znalo iskoristiti i uloziti… ali bolje i nesto novo nego ovakvo stanje da bude… Hvala na slici, da se ne zaboravi stara gradnja i historija naseg grada. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: