zenicaonline@gmail.com

Šta učiniti da olakšamo ovu vrućinu?

Tekst: Hana Kazazović

Od jutros sam nekoliko puta čula sirenu hitne pomoći da prolazi gradom. Užasno velike vrućine koje su ovih dana zahvatile i naš grad sasvim sigurno uzrokuju i povećane zdravstvene probleme velikom broju ljudi, posebno onima koji inače imaju problema sa zdravljem. To me ponukalo da potražim na internetu preporuke kako se ponašati na ovim visokim vrućinama da bi ih što lakše i bezbolnije podnijeli.

Kompletan tekst možete pogledati na linku Zavoda za javno zdravstvo FBiH – Kako zaštititi zdravlje od ljetnih vrućina, a ako vas mrzi da čitate sve evo kako sam ja sve ovo shvatila:

– Smanjiti izlaganje suncu u periodu od 11 do 17 sati. Ja bih rado, ali ne znam ko bi išao na posao umjesto mene.
– Preko noći provjetriti prostorije a preko dana zatvoriti prozore i navući roletne. Ovo sam provjerila, stvarno ima efekta.
– Oblačiti se lagano, bolje široku odjeću i poželjno je zaštititi glavu šeširom. Ko me viđa ovih dana sad zna da ne izigravam kauboja nego se pridržavam preporuke 🙂
– Sunčane naočale nisu samo modni detalj, poželjno ih je nositi.
– Piti često manje količine tečnosti, a bolje je da to bude voda i prirodni sokovi nego gazirana pića. Kažu da je dobro piti tople napitke kad je vruće. Ja bih voljela da vidim nekoga ko ima snage za tako nešto.
– Smanjiti unos teške hrane a jesti više voće i povrće. Jesti manje. Ovo je dobra preporuka za one koji imaju problema sa kilogramima.
– Koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, stalno. Znači – prije nego krenete na posao mazanje kao na plaži.
– Preporuka za korištenje klime je da se ne pravi prevelika razlika između klimatiziranog prostora i ovog vanjskog. Kažu da je maksimalno dobro da to bude 5 stepeni. Moj zaključak – klima mi ne treba jer na ovakve vrućine je 5 stepeni skoro ništa.
– Ako vas ipak uhvati glavobolja, vrtoglavica ili vam se povraća obratiti se za pomoć u najbližu ambulantu. Čula sam da tamo stvarno pomognu, prijateljica je nedavno išla i dobila infuziju od koje joj je bilo lakše.

To bi bile neke preporuke od kojih vam sigurno neće biti manje vruće ali su veće šanse da ćete ostati zdraviji. I da, opet moram reći, bazen radi pa postoji mogućnost da se i tu rashladite.

About the Author

Related Posts

Leave a Reply

%d bloggers like this: