zenicaonline@gmail.com

Mali ekolozi iz škole Mak Dizdar

Tekst: Damir Vučak
Foto: Almir Alić

Obično protestni skupovi imaju neku notu crnog u sebi ali danas smo Almir Alić i ja vidjeli jedan izuzetno simpatičan protestni skup. Učiteljica Osnovne škole “Mak Dizdar”, Azra Ekinović je izvela desetak učenika, članova ekološke sekcije, da noseći svoje crteže protestuju protiv eko zagađenja.

Pitali smo je da nam pobliže objasni ovaj njihov krajnje simpatičan čin.

Kako se zove vaša ekološka sekcija?
Naša eko sekcija se zove “Mali makovci”.

Otkud ideja da se pokrene baš ekološka sekcija?
Oformili smo je sa ciljem da pokažemo starijima koliko je važna čistoća i očuvanje naše okoline. Bitno je da djeca sad nauče da čuvaju svoju okolinu jer kad odrastu mogu mlađe učiti da nastave njihovim putem. Ako uzmemo onu da ‘na mlađima svijet ostaje’ mi smo krenuli već sa prvačićima i već četvrtu godinu se pojavljujemo ovdje i obilježavamo ovaj jedan od značajnih dana za ekologiju (7. april – Dan zdravlja).

Koji je razlog što ste se baš danas pojavili?
Razlog je taj što svaki dan slušamo na radiju i televiziji te čitamo u novinama i na internetu koliko su ljudi oboljeli, koliko je kancerogenih oboljenja i razne druge bolesti koje uzrokuju zagađena voda, tlo i zrak, a danas smo ubacili drogu i duhan kako bi djeca od malena naučila da su to štetne materije i da su loše za njihovo zdravlje. Ako čuvamo planetu Zemlju sačuvaćemo i naše zdravlje.

Koliko članova broji vaša sekcija?
Mi imamo 11 članova.

Nadamo se da će vaša akcija uspjeti i nadamo se da ćemo vas i narednih godina viđati na ovom istom mjestu sa znatno brojnijom ekipom.

A mi smo po prvi put smo napustili jedan protestni skup sa osmjehom na licu.

About the Author

Related Posts

  1. bernadin

    za male ekologe pozivamo vas na jedno druženje na obilazak planine Lisac sr. društva Kapo B.Najvite se u prostorije društva preko puta autobuske stanice pozdrav

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: