zenicaonline@gmail.com

ZADNE – negdašnje najmanje selo

Piše: Mirsad Đulbić

Do 1974. godine je selo Suha u kanjonu Sutjeske važilo kao najmanje selo u Jugoslaviji. Selo je činila jedna kuća sa imanjem. Zadne, selo iliti jedna kuća je postojalo i tada, a bilo veličine kao i Suha, ali ga zeničke lokalne vlasti nisu vodile kao selo. Zadne je selo u planinskom masivu Lisca, par stotina metara od planinarskog doma. Američka vojska je Zadne ucrtavala na karte sa kružićem. Mnoga sela oko Zenice nisu na američkim vojnim kartama, a Zadne jesu. Na karti koju je 1955. g. štampao „US Army Corps of Engineeers“, izdanje 1-AMS, Zadne su jasno naznačene.

Ja sam znao za Suhu, za pomenutu američku kartu i imao poznanstvo sa pok. Gerhardom Ledićem, čuvenim „Lutajućim reporterom“ Vjesnika u srijedu (VUS). U jednom razgovoru početkom 1976. na Samoborskoj gori, predložio sam, da napravimo medijsku prezentaciju sela Zadne. „Podijelili“ smo posao. Moje je bilo da objavim tekstove sa fotografijama reviji „Naše planine“, listu „Naša riječ“ i „Politici“, a njegovo u VUS-u. Sve je bilo urađeno po dogovoru, ali nije bilo pozitivne reakcije lokalnih općinskih vlasti. Ili nisu čitali, ili ih nije zanimalo. Mi smo planirali da se urade šetne i skijaške staze od Lisca do Dobre vode, uredi lovište, izgrade bungalovi i još nešto, ali sve na način da se ne šteti predivnoj prirodi Lisca.

Nonsens je bio i taj, da u općinskim knjigama su se Zadne vodile u Mjesnoj zajednici Banlozi, bez navođenja statusa, a u popisnim knjigama Saveznog statističkog zavoda, se vodilo kao zasebno selo, kakvo u stvari i jeste.

Kako ne bih ponavljao ranije napisano, a i nema šta na to dodati, u prilogu je skeniran članak objavljen u reviji „Naše planine“ br. 9/10, Zagreb, 1976. g. Koga interesira tu će naći sve. Da dodam, na cca 40÷50 metara od planinarskog doma je seosko groblje.

Na žalost, Zadne više ne postoje. Ratne 1992. godine, nakon neprijatnosti i straha, Milan Pavlović se preselio u Tetovo. On je sa svojom nekompletnom porodicom bio posljednji stanovnik Zadna. U tom članku se može naći i otkud ime Zadne. Na žalost, nemam fotografija Milana sa suprugom, pomenutog groblja i barovita predjela uz izvorište potoka Sedrenik. Izvorište potoka Sedrenik, koji utječe u Bosnu, prateći svojim tokom put za Lisac, je malo barovito i tu je godinama boravila jedna mečka. Više puta smo išli gledati njene mečiće, naravno birajući dalji položaj i pravac strujanja zraka.

Milan Pavlović je bio poznat lovac na medvjede. On je ustrijelio i čuvenog medu Kiku, koji je pobjegao iz kafeza na Bistričaku. Kiko se „smjestio“ na oko kilometar od Zadna u masivu planinske grede, gdje je od divljači bilo prilično veprova, ali i dva ranije napuštena medvjeđa brloga. Milan je to znao. Kada je raspisana novčana nagrada, Milan ga je ustrijelio. Nikad nije pojašnjeno zašto je za Kikom raspisana novčana nagrada, obzirom da nije pravio štetu ljudima.

About the Author

Related Posts

 1. miro

  Ja se sjecam jos dok je Milanov, Mitrov i Sretin otac Jovo bio ziv,imali su omiljenog nama tornjaka sa imenom Puto.U mom tekstu o planinarstvu sam postavio sliku na kojoj se nalazi domar Marko Galic,ja u sredini i Sreto Jovin sin.Mitar je prvi preselio u Gradiste kako se sjecam a nesto kasnije i Sreto .Inace oni poticu iz sela Pavlovici povis Vranduka.Koliko sam puta bio kod njih na sijelu ni sam ne znam.Zamolit cu Damira da austrougarsku kartu postavi na blog gdje se vidi Zadno.Ja ne znam kako treba.Za ene veoma znacajan tekst.Bio sam i u Suhoj.Ima jos jedno selo u bijeloj u Hercegovini koje ima 2 kuce ali jedan stanovnik.;

 2. miro

  Sad ugledah vec plasiranu kartu koju i ja imam i jos puno drugih.cijelu Zenicku regiju sem Varesa koju sam poklonijo kolegi ali cu je kopirati od njega,

 3. Mirsad Đulbic

  @ Miro
  Pročitaj tekstove članka objavljenog u reviji “Naše planine”, a dati su kao dva skena ispod ovoga teksta. Tu češ naći više podataka o svemu. Ovaj isječak karte, koji sam ovdje dao, je sa u tekstu pomenute američke iz 1955. g. Ni ja nemam u papiru, nego u elektronskom obliku i poprilično je “teška”, preko 2 GB.

 4. bernadin

  za Miru
  sela više nema ostale su uspomene,o Liscu i PDTAJANU Traži na . PLANINARSKO DRUŠTVO tAJAN Zenica
  sr.društva Kapo B.

 5. Mirsad Đulbic

  U nedjelju će u emisiji “Selu u pohode” na TV Zenica biti govora i o najmanjem BH selu Zadne, koje na žalost nije više naseljeno kako je bilo, porodicom Pavlović. To je sada mjesto za odmor, a čije, pa pogledajte. Tokom sedmice/hefte/tjedna će biti dvije reprize po programu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: