zenicaonline@gmail.com

Pazite ko vas vozi

Tekst: Hana Kazazović
Foto: Leon Radić, kolporter

U Zenici su zalijepljeni plakati koji građane upozoravaju da obrate pažnju na to ko ih vozi. O čemu se radi?

Policija je u saradnji sa partnerima: Zenicatrans doo, Babić Biss-tours doo, Lion bus doo i Udruženje Taxi vozača Općine Zenica i Ze-Do kantona krenula u akciju provođenja Zakona o cestovnom prijevozu F BiH.

Na plakatu piše kako nadzor nad sigurnosti cestovnog prometa i javnog prevoza putnika vrše i policijski službenici. Prema Članu 13. prevoz tereta ili putnika može vršiti samo onaj ko posjeduje dozvolu za vršenje tog prevoza.

Kazne za nelegalan prevoz su 500 do 1500 KM za one koji prevoz vrše bez licence, a novčanom kaznom od 100 KM na licu mjesta će se kazniti putnik vozila koji se prevozi ako se u vozilu ne nalazi važeći obrazac licence iz člana 13. (vozilo bez dozvole).

Davno je Blentoven pisao o ovom problemu (Hallo taxi), a izgleda da su se konačno stvari pomakle sa mrtve tačke. Koliko će se uspjeti u stavljanju ove oblasti pod kontrolu ostaje nam da vidimo u narednom periodu.

About the Author

Related Posts

 1. ziki

  Pohvale za odabranu tematiku, mislim da je i ova tema vezana za one tipa “kutija standova kod pijace” porez, drzava…obaveze.

  Problem je bio jer nadzor nad sigurnosti cestovnog prometa imao je samo jedan inspektor koji je i sam bio korisnik usluga “divljaka” ali besplatno.

  Poznajem nekoliko kolegica koje “jadnice” ne smiju u taxi jer se boje manijaka, a kako onda nemaju straha voziti se sa neispravnim vozilom i nekom X osobom.

  Danas sam se šokirala kako ljudi sami sebi daju ovlasti i prave biznis, mada ovom komentaru mozda ovdje i nije mjesto ali poenta je ista.

  U gradu su osvanule plakate A4 – MALA ŠKOLA- u popodnevnim satima-22,50 KM.- privatni mobitel pri dnu.

  Pored javnih i privatnih Ustanova koje imaju dozvolu Ministarstva obrazovanja za tu djelatnost i pripremu djece, nekom je palo na pamet da smanji cijenu 50% i skupi djecu u stanu. Znam da mnogi nemaju posla- pogotovo kada se radi o obrazovnom kadru ali zar nije moglo pisati – dajem instrukcije, pomažem u pripremi djece za školu a ne kao svi mi ispadamo ludi jer imamo toliko troškova, obaveza, izrade programa prilagođenih uzrastu…a neko bi za mjesec “zgrnuo” pare.

 2. mire

  Ma treba pustiti ljude da se snalaze kako umiju na danasnjem vaktu, bolje da vrse nelegalan prevoz i tako prehrane obitelji nego da kradu,gladuju ili nedo Bog rade jos gore stvari.To su pretezno demobilisani borci,RVI…itd,koje znamo vec kako drzava tretira.

 3. neko sa Jalije

  @Mire, Problem i jeste što ih je država pustila da se snalaze. Znam da smo svi donekle siti teme demobilisanih boraca i njihove egzistencije, ali odnos vlasti spram te kategorije je pokazatelj koliko vlasti misle o građanima, odnosno koliko su sposobne da rješe ovo ili ono pitanje.
  Takođe me interesuje da li taj član 13. sadrži u sebi i vrijeme kada policijski službenici vrše nadzor ili samo kada je akcija.
  Opet ču spomenuti da je sadašnje stanje u gradu a tako i u saobraćaju “eldorado” za ine inspekcije, a njihovim radom smo svi u konačnici na dobitku.
  I još samo, često se postavlja pitanje o kulturi življenja u gradu, a ona se najbolje ući kada se plati iz vlastitog džepa.

 4. Guest
 5. miro

  prvi utisak o jednoj ustanovi kad u nju udjete je portir.Kako vas on doceka dobijete utisak gdje ste dosli.tako na salteru i sl.Ogledalo jednog grada kad u njega dodjete,kao i prvi utisci o njemu su;zeljeznicka,autobusna stanica i naravno taxi sluzba.Drago mi je da se pocelo malo voditi racuna o jednoj od ovih granaputnicke usluge.Dosta je bilo izgovora,rat ,zasluzeni ratnici,ekonomska situacija itd.To je sve proslo vrijeme treba ljude stisnuti uza zid i jasno dati do znanja da tako vise ne ide.Da svi zajedno treba da trpimo sankcije ali da se neke stvari dovedu u red.Jedne prilike posto sam bio rano ujutro napadan od pasa lutalica dok sam isao da preuzmem auto sa nocnog cuvanja,rijesim da uzmem taxi.Sjednem u jedan z-101 sa zelj,st do carine.Mati draga,sofer nekulturan 2 razreda os.skole a auto hoce da se raspadne.Neznam kako ga je mogao registrovati za voznju a kamo li za vrsenje jedne takve usluge kao sto je taxi.Napomena to je bilo prije 4 godine da ne bih mozda dozivio neku negativnu kritiku.

 6. Mediha

  Iako se nasom taxi sluzbom ne mozemo pohvaliti, moram napisati da ima gorih i bezobraznijih. Moje iskustvo iz Rima prije dvije godine: Bilo nas je 6-oro u grupi i nismo mogli stati u jedan taxi da nas vozi od aerodroma do hotela. Podijelili smo se u dva taxi-ja. Prijatelji su sjeli u prvi, mi u drugi i krenuli. Nakon par minuta izgubili smo prvi taxi iz vidika i skontala sam da nas ovaj vozi “besmisleno”, jer karta mi je pokazivala da taxi vozac s nama kruzi okolo-kole. Nakon ihi-hi vremena i voznje, nekim ulicicama, dodjosmo do hotela gdje su nasi prijatelji sjedili na klupi ispred, dosadjujuci se i cekajuci da se pojavimo. Upitah: kad ste vi stigli? Kazu: Prije 15 minuta.
  -A koliko ste platili svoj ugodjaj?
  -20 €
  -Aha, a mi svoj 40 €.

  Isto ovo smo dozivjeli i u Pragu.

  U Tunisu, Maroku i Turskoj smo se pogadjali i ugovarali cijenu prije nego sto krenemo.
  Nasi taksitsti rade kao pijacari. Desava mi se da dodjem sama u Zenicu autobusom u ranim jutranjim satima i da se (jer sam jednom napadnuta od cuka kod Gimnazije) ne usudjujem prosetati do Stare Carsije. Uvijek uzmem taxi i ta voznja od aut.stanice do carsije me kosta od 5-10 maraka, vrlo cesto uz razno-razne pitalice. Naplacuje se po procjeni da li si ovdasniji ili ondasnji sugradjanin, nije isto kad te doveze autobus iz Kaknja ili Münchena. U pet sati ujutro je lutrija docekati taksistu, a u jedan sat poslijepodne cak te i agresivno oblijecu ako slucajno stojis na cesti i nekoga cekas.
  Nekada, dok sam dole zivjela taksisti sam obavezno na ono sto otkuca taximetar ostavljala trinkgeld, sad platim koliko me “zapalio” i izadjem. Oboje ostanemo pri svom: Ja ne vjerujem da voznja od stanice do Stare carsije kosta 10 maraka, ali sam sretna da je naisao i da nisam morala proci sama pored hordi divljih cuka, a on misli: Stisnuta dijaspora, ovi su najgori i sve sto ide uz to, ne kontajuci da je sam sebi sve uracunao i da se bas svaki (ne)rad ne moze nagraditi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: